naprstnik vlnaty ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti davkovani co sbirameNáprstník vlnatý (latinsky Digitalis lanata) je jedovatá rostlina pocházející z Balkánu. U nás se pěstuje jako léčivka v teplejších oblastech. Je to dvouletá bylina dorůstající 150 cm výšky. V prvém roce tvoři pouze přízemní růžici listů, druhým rokem vyhání květonosnou lodyhu. Ta je přímá a jednoduchá. Listy jsou střídavé, podlouhle kopinaté, celokrajné. Přízemní a spodní jsou sbíhavé, směrem nahoru přisedlé, všechny plstnaté, souběžně žilnaté. Květenství tvoři hustý hrozen. Květy mají srostlé obaly, kalich je krátce zvonkovitý, koruna baňkovitě trubkovitá, dvoupyská, béžová nebo žlutavá, uvnitř nahnědlá, fialově žilkovaná. Kvete od května do července. Plod je tobolka.


Účinky náprstníku vlnatého na zdraví:

Co sbíráme

Digitalis Janata folium - list.
Listy přízemní růžice se seřezávají v prvním roce života koncem října několik cm nad zemí. Suší se výhradně uměle do 60°C, jinak listy hnědnou.

 

Účinky na zdraví

Kardiotonikum.

Bylinná droga je významná surovina pro izolaci účinných látek. Ty jsou nenahraditelné při léčení srdeční nedostatečnosti, např. při poruchách srdečního rytmu, krevního oběhu a s tím spojenými otoky, dušností, sníženou diurézou a stagnací krve v některých orgánech (plicích a játrech). Nevýhodouje kumulace náprstníkových glykosidů v srdečním svalu a možnost předávkování.
Samotná droga se v terapii nepoužívá. Používají se pouze hromadně vyráběné léčivé přípravky a to pod odborným dohledem lékaře.


Jaké látky obsahuje?

Kardiotonické glykosidy (nejdůležitější jsou: digitoxin, digoxin, acetyldigitoxin, lanatosid C - liší se u rychlosti nástupu účinku a u délce jeho trvání.