bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.45 (86 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (19 hlasů)

Urychlovač zrání z cukru a droždí - recept: kostku droždí utřeme s trochou cukru, aby se rozpustilo (asi jako při přípravě kvásku), mezitím kilogram cukru rozmícháme v 10 1 vlažné vody, vmícháme droždí a důkladně promísíme. Tímto „aktivátorem" prolijeme kompost. Má to svoji logiku, protože droždí způsobuje kvašení, což zvyšuje teplotu kompostu, navíc cukr je báječnou pochoutkou pro bakterie a další mikroorganizmy všeho druhu a povzbuzuje je k vyšší činnosti.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (6 hlasů)

Olej z popence, popencový olej - recept: čerstvou nať natrháme na kousky, zalijeme (např. olivovým) olejem tak, aby byla potopená a necháme vyluhovat 10 dní. Slijeme, používáme k potírání nohou při křečových žilách.

  • křečové žíly
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.64 (11 hlasů)

Sirup z popence, popencový sirup - recept: 20 g sušené nati zalijeme 1/2 l vroucí vody, necháme přejít varem, 15 minut vyluhovat a slijeme. Přidáme 1/2 kg medu a zahřejeme, až se vše spojí. Užíváme polévkovou lžíci 3-4x denně při kašli a dalších dýchacích problémech včetně lehčího astmatu.

  • kašel
  • zánět dýchacích cest
  • lehké astma
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.29 (7 hlasů)

peceny caj recept postup navod priprava vyroba suroviny fotografie obrazky 2Pečený čaj - recept: mražené ovoce poklademe na pekáč nebo pekáče, rozprostřeme, zasypeme cukrem, volně položíme celou skořici a hřebíček. Dáme do trouby, pečeme 45 minut, občas promícháme. 5 minut před koncem rozlijeme rum (rum se stejně vypeče, je to jen na ovonění). Vytáhneme z trouby, zalijeme do skleniček, dotáhneme vršky a otočíme vrškem dolů (tím se surovina zakonzervuje). Pečený čaj má teplotu kolem 150°C, takže už nezavařujeme. Stačí 1 polévková lžíce (nebo více - dle chuti) na 1 hrneček vařící vody 0,25 litru.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.26 (81 hlasů)

bez cerny bezinkovy sirup marmelada napoj med z bezu cernehoBezový sirup - recept: 40 bezových květů zalít 2 litry vody a necháme přes noc (jen asi 8-10 hodin). Nádobu s bezem nezakrýváme, zapařila by se. Ráno scedíme, květy vymačkáme a do macerátu přidáme 1 kg třtinového cukru a šťávu z 1 citronu nebo 1 pomeranče. Povaříme velmi mírným varem (varem jen táhneme) asi 15-20 minut (do doby, než bude macerát průhledný). Horké naléváme do lahví a uzavřeme. Sirup vydrží půl roku, když ho uskladníme na chladném místě. 

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.39 (59 hlasů)

bez cerny bezinkovy sirup marmelada napoj med z bezu cernehoMed z květů černého bezu, bezinek - recept: 30 květů, 1 citron pokrájený na kolečka povaříme v 0,75 litru vody 10 minut, poté necháme do druhého dne. Druhý den scedíme, přidáme 1,5 kg cukru a vaříme do zhoustnutí. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat skořici. 

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.44 (41 hlasů)

bezova bezinkova marmelada marmelada z bezinek bezu cerneho recept postup navod priprava surovinyBezová, bezinková marmeláda z bobulí bezu černého - recept: sbíráme jen zcela zdravé bezinky, opereme, otrháme a bez podlévání je ve větší nádobě zahřejeme k mírnému varu. Mícháme a několik minut mírně vaříme. Propasírujeme je na protlak (rozmixujeme) a zvážíme. Na 1 kg protlaku přidáme 100 g cukru, začneme tahem vaříme asi 10 minut. Přidáme práškový pektogel, rozmíchaný v trošce cukru a posléze zbytek cukru. Nikdy nesypeme pektogel samotný do horké směsi, vytvořily by se nevzhledné hrudky! Po rozpuštění veškerého cukru přidáme 6 lžic citronové šťávy (z citronu) a vaříme tak dlouho, až marmeláda dostatečně želíruje (pro lepší chuť, nebo různé varianty přidejte skořici, hřebíček, nebo pomeranč). 

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (3 hlasů)

bez cerny bezinkovy sirup marmelada napoj med z bezu cernehoOsvěžující bezová voda - do džbánku naberte čerstvou vodu, přidejte tři květy bezu, snítku meduňky, či máty a dvě kolečka citronu. Pijeme. 

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

bez cerny bezinkovy sirup marmelada napoj med z bezu cernehoŠumivý bezový nápoj - recept: převaříme 4litry vody které necháme vychladnout. Přidáme 4 velké květy černého bezu, 0,5kg cukru, 1 omytý, na plátky nakrájený citron bez jader a 1/8lt ovocného octa. Nalijeme do 5lt sklenice na zavařování, převážeme plátnem a 3x denně s obsahem zamícháme po dobu 9 dnů.
Pak vše přecedíme na nalijeme do lahví se šroubovacím uzávěrem a uložíme na 3 týdny do chladu. Po otevření nápoj šumí. Přeji, ať se vše podaží a chutná.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.44 (52 hlasů)

smrkovy pampeliskovy sedmikraskovy jitrocelovy sirup za studena recept postup navod priprava surovinyChcete-li vyrobit bylinný sirup, je výhodnější rostlinu nevařit, ale sirup vyrábět za studena. Platí to třeba u pampeliškového, sedmikráskového, smrkového či jitrocelového sirupu. A jak na to?

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.20 (55 hlasů)

smrkovy pampeliskovy sedmikraskovy jitrocelovy sirup za studena recept postup navod priprava surovinyChcete-li vyrobit bylinný sirup, je výhodnější rostlinu nevařit, ale sirup vyrábět za studena. Platí to třeba u pampeliškového, sedmikráskového, smrkového či jitrocelového sirupu. A jak na to?

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.11 (63 hlasů)

smrkovy pampeliskovy sedmikraskovy jitrocelovy sirup za studena recept postup navod priprava surovinyChcete-li vyrobit bylinný sirup, je výhodnější rostlinu nevařit, ale sirup vyrábět za studena. Platí to třeba u pampeliškového, sedmikráskového, smrkového či jitrocelového sirupu. A jak na to?

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.25 (20 hlasů)

smrkovy pampeliskovy sedmikraskovy jitrocelovy sirup za studena recept postup navod priprava surovinyChcete-li vyrobit bylinný sirup, je výhodnější rostlinu nevařit, ale sirup vyrábět za studena. Platí to třeba u pampeliškového, sedmikráskového, smrkového či jitrocelového sirupu. A jak na to?

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.30 (97 hlasů)

prirodni antibiotikum tonikum z cesneku cibule krenu zazvoru kurkumy jablecneho octa a chili papricekPřírodní antibiotikum z česneku, cibule, křenu, zázvoru, kurkumy, jablečného octa a chili papriček: základní recept tohoto mocného léku se datuje už od středověku, z doby, kdy v Evropě trpěli lidé různými druhy nemocí a epidemií. Toto unikátní čistící tonikum je vlastně antibiotikum, které zabíjí Gram pozitivní i Gram negativní bakterie. Má také silný antivirový a protiplísňový vliv, zlepšuje krevní a lymfatický oběh ve všech částech těla. 

  • léčba candida albicans
  • virová onemocnění
  • bakteriální onemocnění
  • paraziti, parazitární onemocnění
  • v minulosti mor
  • čistí krev
1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Fialkový, violkový ocet - recept: čím více květů na jaře nasbíráte, tím fialovější bude váš ocet. Do 500 ml kvalitního bílého vinného octa přidejte minimálně 2 hrsti violkových květů a pozorujte tu krásnou hru barev. Už po několika hodinách violky předají svou barvu octu. Po 2 týdnech ocet přefiltrujte a nalijte do pěkné karafy. Ale někomu ho darovat — na to je ho skoro škoda. Chraňte ho před světlem, pak si svou nádhernou barvu dlouho uchová.