Zpracování
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 10987
Čerstvá šťáva z kopřivy: čerstvou nať odšťavíme na odšťavovači nebo umeleme a vymačkáme šťávu. Denní dávku uchováváme v lednici, užíváme 3x denně kávovou lžičku do sklenice vlažné vody 20 minut před jídlem při ekzému a dalších kožních problémech nebo na jaře jako očistnou kúru a proti jarní únavě.
- ekzém
- kožní nemoci
- očistná kúra pro organismus
- jarní únava
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6891
Kopřivový sirup - recept: 250 g čerstvé nati (trháme před květem!) zalijeme 1/2 l studené vody, necháme 10 minut vařit, pod pokličkou v chladnu vyluhovat do druhého dne (24 hodin). Poté slijeme, vymačkáme a výluh smícháme s 1/2 kg medu. Uchováváme v lednici. Užíváme polévkovou lžíci denně na podporu imunity nebo při problémech s prostatou.
- prostata - zánět, zvětšení
- posílení imunity, obranyschopnosti organismu
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6675
Odvar z kořenu kopřivy: 20 g čerstvých kořenů omyjeme, pokrájíme na kousky, zalijeme 1/2 1 studené vody, necháme 10 minut vařit a 10 minut vyluhovat. Polovinu vypijeme hned, druhou polovinu slijeme do termosky a vypijeme po cca 8 hodinách. Je to starý lidový recept na „čištění krve", vhodné při ekzému, opakovaných oparech nebo plísních nohou.
- detoxikace, čištění krve
- opary rtu, tváře (herpes simplex)
- ekzémy
- plísně nohou
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 12554
Koňská mast - výroba, postup, návod, příprava, suroviny, ingradience. Kaštany mají dobré účinky na lokální otoky a záněty - hlavně po operacích a úrazech. Dále jsou vhodné při léčbě žilních onemocnění dolních končetin (varixy = křečové žíly). Tento hnědý plod jírovce maďalu obsahuje látku zavanou aescin. To je příčina, proč se nám po aplikaci masti ulevuje. Plody kaštanu jsou pro člověka jedovaté, proto se nesmí užívat vnitřně.
- zranění a bolesti pohybového aparátu - podvrtnutí, bolesti šlach, vazů
- bolesti svalů
- bolesti kloubů
- hemoroidy, městky
- chroniká žilní nedostatečnost, "neprokrvené kočetiny" (projevuje se: tupá bolest nohou, záněty, otoky nohou, svědění kůže, kožní vředy
- revma, revmatoidní artritida
- akné, záněty kůže
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 13230
Urychlovač zrání z cukru a droždí - recept: kostku droždí utřeme s trochou cukru, aby se rozpustilo (asi jako při přípravě kvásku), mezitím kilogram cukru rozmícháme v 10 1 vlažné vody, vmícháme droždí a důkladně promísíme. Tímto „aktivátorem" prolijeme kompost. Má to svoji logiku, protože droždí způsobuje kvašení, což zvyšuje teplotu kompostu, navíc cukr je báječnou pochoutkou pro bakterie a další mikroorganizmy všeho druhu a povzbuzuje je k vyšší činnosti.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 7280
Olej z popence, popencový olej - recept: čerstvou nať natrháme na kousky, zalijeme (např. olivovým) olejem tak, aby byla potopená a necháme vyluhovat 10 dní. Slijeme, používáme k potírání nohou při křečových žilách.
- křečové žíly
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 9267
Sirup z popence, popencový sirup - recept: 20 g sušené nati zalijeme 1/2 l vroucí vody, necháme přejít varem, 15 minut vyluhovat a slijeme. Přidáme 1/2 kg medu a zahřejeme, až se vše spojí. Užíváme polévkovou lžíci 3-4x denně při kašli a dalších dýchacích problémech včetně lehčího astmatu.
- kašel
- zánět dýchacích cest
- lehké astma
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 43193
Pečený čaj - recept: mražené ovoce poklademe na pekáč nebo pekáče, rozprostřeme, zasypeme cukrem, volně položíme celou skořici a hřebíček. Dáme do trouby, pečeme 45 minut, občas promícháme. 5 minut před koncem rozlijeme rum (rum se stejně vypeče, je to jen na ovonění). Vytáhneme z trouby, zalijeme do skleniček, dotáhneme vršky a otočíme vrškem dolů (tím se surovina zakonzervuje). Pečený čaj má teplotu kolem 150°C, takže už nezavařujeme. Stačí 1 polévková lžíce (nebo více - dle chuti) na 1 hrneček vařící vody 0,25 litru.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 33730
Bezový sirup - recept: 40 bezových květů zalít 2 litry vody a necháme přes noc (jen asi 8-10 hodin). Nádobu s bezem nezakrýváme, zapařila by se. Ráno scedíme, květy vymačkáme a do macerátu přidáme 1 kg třtinového cukru a šťávu z 1 citronu nebo 1 pomeranče. Povaříme velmi mírným varem (varem jen táhneme) asi 15-20 minut (do doby, než bude macerát průhledný). Horké naléváme do lahví a uzavřeme. Sirup vydrží půl roku, když ho uskladníme na chladném místě.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 23371
Med z květů černého bezu, bezinek - recept: 30 květů, 1 citron pokrájený na kolečka povaříme v 0,75 litru vody 10 minut, poté necháme do druhého dne. Druhý den scedíme, přidáme 1,5 kg cukru a vaříme do zhoustnutí. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat skořici.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 39552
Bezová, bezinková marmeláda z bobulí bezu černého - recept: sbíráme jen zcela zdravé bezinky, opereme, otrháme a bez podlévání je ve větší nádobě zahřejeme k mírnému varu. Mícháme a několik minut mírně vaříme. Propasírujeme je na protlak (rozmixujeme) a zvážíme. Na 1 kg protlaku přidáme 100 g cukru, začneme tahem vaříme asi 10 minut. Přidáme práškový pektogel, rozmíchaný v trošce cukru a posléze zbytek cukru. Nikdy nesypeme pektogel samotný do horké směsi, vytvořily by se nevzhledné hrudky! Po rozpuštění veškerého cukru přidáme 6 lžic citronové šťávy (z citronu) a vaříme tak dlouho, až marmeláda dostatečně želíruje (pro lepší chuť, nebo různé varianty přidejte skořici, hřebíček, nebo pomeranč).
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6632
Osvěžující bezová voda - do džbánku naberte čerstvou vodu, přidejte tři květy bezu, snítku meduňky, či máty a dvě kolečka citronu. Pijeme.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 7871
Šumivý bezový nápoj - recept: převaříme 4litry vody které necháme vychladnout. Přidáme 4 velké květy černého bezu, 0,5kg cukru, 1 omytý, na plátky nakrájený citron bez jader a 1/8lt ovocného octa. Nalijeme do 5lt sklenice na zavařování, převážeme plátnem a 3x denně s obsahem zamícháme po dobu 9 dnů.
Pak vše přecedíme na nalijeme do lahví se šroubovacím uzávěrem a uložíme na 3 týdny do chladu. Po otevření nápoj šumí. Přeji, ať se vše podaží a chutná.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 20332
Chcete-li vyrobit bylinný sirup, je výhodnější rostlinu nevařit, ale sirup vyrábět za studena. Platí to třeba u pampeliškového, sedmikráskového, smrkového či jitrocelového sirupu. A jak na to?
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 19424
Chcete-li vyrobit bylinný sirup, je výhodnější rostlinu nevařit, ale sirup vyrábět za studena. Platí to třeba u pampeliškového, sedmikráskového, smrkového či jitrocelového sirupu. A jak na to?