Zpracování
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 11167
Okurková limonáda, okurkové smoothie s bylinkami (mátou, meduňkou) - recept: nastrouháme na jemno okurku, vymačkáme do nastrouhaných okurek citron či limetku, zasypeme troškou cukru - nejlépe třtinovým. Rozpustíme cukr, vyčkáme. Přes sítko či plátýnko vymačkáme do chlazené sodovky. Podává se chlazená, s kouskem okurky třeba, taky lístek meduňky či máty. Smoothie vyrobíme tak, že okurku odšťavníme v odšťavňovači, přidáme cukr. Studenou limonádu můžeme nebo nemusíme přidat - dle uvážení. Opět přidáme bylinku. Dobrou chuť.
- svaly - zlepšuje jejich stav
- šlachy - zlepšuje jejich stav
- klouby - zlepšuje jejich stav
- chrupavky - zlepšuje jejich stav
- vlasy, nehty - díky křemíku zlepšuje stav vlasů a nehtů
- detoxikační účinek
- akné - čistí kůži a zlepšuje její stav
- ekzém
- dna
- revma, revmatimus
- celulitida
- hubnutí, redukční dieta - vhodná při dietě
- bodnutí hmyzem
- otoky pod očima, vaky, pytle pod očima
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 30058
Olej z měsíčku lékařského, měsíčkový olej - recept: měsíčkový olej vyrobíme tak, že naplníme lahev čerstvými okvětními lístky nebo celými květy i s kalichy, zalijeme řepkovým, slunečnicovým nebo mandlovým olejem. Vzduchotěsně jí uzavřeme a dáme na 2-3 týdny na slunce. Občas protřepeme. Důležité je, aby květy nebyly nad úrovní oleje - mohou začít plesnivět! Šťáva z čerstvých květů odstraňuje bradavice a svrab, stejně tak tento olej.
- bradavice
- svrab
- různé kožní nemoci - ekzémy, kopřivky apod.
- další účinky měsíčku a měsíčkové masti jsou uvedené zde.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 17949
Čaj z fermentovaných listů jahodníku - listy z lesního jahodníku (maliníku, ostružiníku, černého rybízu) necháme jeden den ve stínu zavadnout, druhý den navlhčíme utěrku, listy podrtíme válečkem a zavineme do utěrky jako do štrůdlu nebo rolády. Utaženou utěrku uložíme na teplém místě ve stínu, raději ji ještě zatížíme a necháme 2 dny fermentovat (čili kvasit). Poté rozbalíme, nakrájíme na malé kousky a dosušíme opět ve stínu. Používáme jako běžný černý čaj - kávovou lžičku zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 5 minut vyluhovat pod pokličkou.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 8100
Obklad z kapustových listů - čerstvé listy naklepeme, přiložíme na postižené bolestivé místo, převážeme a necháme působit přes noc. Pomáhá při revmatismu, dně, ischiasu a dalších problémech s bolestmi dolních partií zad.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 8307
Čerstvá šťáva z kapusty - listy kapusty odšťavíme na odšťavovači nebo rozemeleme a vymačkáme. Pijeme 50 ml 2x denně, nejlépe smíchanou se 100 ml štávy mrkvové. Údajně se prý dá velmi výrazně zlepšit chuť přidáním jablečné šťávy (1 díl kapusty, 2 díly jablek), tato směs chutná prý něco mezi jahodami a kiwi. Pro redukční diety (nebo celkové pročištění těla při detoxikaci) je vhodná sklenice „limonády" ráno, nejlépe nalačno - 50 ml kapustové šťávy a šťávu z půlky citrónu doplníme vodou do plné sklenice. Snídáme až za 20 minut, aby koktejl měl čas působit.
- redukční dieta
- detoxikace - pročištění těla, organismu
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 18513
Pesto pochází ze severní Itálie, přesněji z oblasti Ligurie. Jedná se o zelenou omáčku, jejíž základem je čerstvá bazalka. Název pesto je odvozen z italského slova PESTARE - tlouci nebo mlátit. Příprava tradičního pesta spočívá především v rozetření bazalkových listů hmoždíři (nikdy ne kovovém - bazalka by neměla přijít do styku s kovem).
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6023
Chlebový kvas s bylinkami - recept: Chleba nakrájíme na kostičky a nasucho v troubě opečeme. Opečený chléb vložíme do kastrolu a zalijeme vařící vodou, přikryjeme poklicí a necháme ustát. Pak tekutinu slijeme, přidáme droždí, cukr, med, mátu, zakryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě 5-6 hodin kvasit. Po zkvašení přecedíme do lahví, do každé láhve dáme pár (h)rozinek, láhev zazátkujeme a uložíme na 2-3 dny do chladu. Je to nápoj vhodný pro letní dny.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 1749
Chlebový kvas s bylinkami - recept: Chleba nakrájíme na kostičky a nasucho v troubě opečeme. Opečený chléb vložíme do kastrolu a zalijeme vařící vodou, přikryjeme poklicí a necháme ustát. Pak tekutinu slijeme, přidáme droždí, cukr, med, mátu, zakryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě 5-6 hodin kvasit. Po zkvašení přecedíme do lahví, do každé láhve dáme pár hrozinek, láhev zazátkujeme a uložíme na 2-3 dny do chladu. Je to nápoj vhodný pro letní dny.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 40489
Medovina - recept: lepší medovinu jste nechutnali! Posiluje, rozveseluje a na živáňskou připravuje. V kotlíku si z másla a cukru připravíme světlý karamel, přidáme med, citronovou a pomerančovou kůru, zalijeme vodou a necháme chvíli povařit. Takto připravený rozvar zalijeme vodkou, podle chuti můžete její množství oproti doporučenému snížit nebo naopak zvýšit.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 20015
Provensálské koření (také Provensálská směs koření) je označení pro směsi bylin používané jako koření. Název je odvozen od francouzské oblasti Provence, kde se tyto byliny hojně vyskytují. Provensálské koření je směs bylinek, ať už čerstvých nebo sušených, které běžně rostou v Provence, je asi nejznámější a nejoblíbenější bylinkovou směsí. Provensálské koření obvykle obsahuje rozmarýn, bazalku a tymián, někdy také majoránku, dobromysl, saturejku, estragon, v americké variantě se přidává i levandule.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 11166
Česnek s medem - paličku česneku oloupeme a podrtíme, smícháme s medem v poměru 1:1. Užíváme polévkovou lžíci 4-6x denně při chřipce, angíně a nachlazení, zapíjíme vodou nebo bylinkovým čajem.
- chřipka
- angína
- nachlazení
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5074
Cukrový sirup s česnekem - na 1/4 l vody přidáme 2 lžíce cukru, povaříme do hustoty sirupu a na každý díl tinktury vmícháme 2 díly sirupu. Uchováváme v lednici, užíváme při vysokém tlaku kávovou lžičku 2-3x denně.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6820
Česnekový sirup na vysoký tlak krve - celou paličku česneku oloupeme, nakrájíme nadrobno (nebo prolisujeme) a zalijeme lihem tak, aby byla hmota potopená. Necháme louhovat 8 dní, poté přecedíme.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5577
Odvar z naťové cibulky - recept: polévkovou lžíci pokrájených cibulek zalijeme 1/4 l vody, necháme 5 minut vařit, 10 minut vyluhovat. Pijeme 3x denně.
- antibiotický účinek
- protivirový účinek
- chřipka
- nachlazení
- angína
- kašel
- zahlenění
- bronchitida, zánět průdušek
- vysoký tlak krve, hypertenze, hypertenzní chodoba
- astma bronchiale
- nadýmání
- bolesti břiocha
- trávení
- likvidace nežádoucích bakterií - hnilobné a kvasné bakterie
- hnilobné procesy ve střevě, ve střevech
- zácpa
- impotence
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6416
Cibulový sirup do zásoby - recept: 1/2 kg cibule umeleme nebo nakrájíme nadrobno, zalijeme 1/2 1 vody a vaříme 2 hodiny. Poté vmícháme 400 g medu, po zchladnutí přelijeme do skleniček a uchováváme v lednici. Užíváme polévkovou lžíci několikrát denně při chřipce a nachlazení.
- antibiotický účinek
- protivirový účinek
- chřipka
- nachlazení
- angína
- kašel
- zahlenění
- bronchitida, zánět průdušek
- vysoký tlak krve, hypertenze, hypertenzní chodoba
- astma bronchiale
- nadýmání
- bolesti břiocha
- trávení
- likvidace nežádoucích bakterií - hnilobné a kvasné bakterie
- hnilobné procesy ve střevě, ve střevech
- zácpa
- impotence