Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.35 (133 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.25 (16 hlasů)

okurkova okurkove smoothie s bylinkami matou medunkou recept postup navod priprava vyrobaOkurková limonáda, okurkové smoothie s bylinkami (mátou, meduňkou) - recept: nastrouháme na jemno okurku, vymačkáme do nastrouhaných okurek citron či limetku, zasypeme troškou cukru - nejlépe třtinovým. Rozpustíme cukr, vyčkáme. Přes sítko či plátýnko vymačkáme do chlazené sodovky. Podává se chlazená, s kouskem okurky třeba, taky lístek meduňky či máty. Smoothie vyrobíme tak, že okurku odšťavníme v odšťavňovači, přidáme cukr. Studenou limonádu můžeme nebo nemusíme přidat - dle uvážení. Opět přidáme bylinku. Dobrou chuť. 

Číst dál...

  • svaly - zlepšuje jejich stav
  • šlachy - zlepšuje jejich stav
  • klouby - zlepšuje jejich stav
  • chrupavky - zlepšuje jejich stav
  • vlasy, nehty - díky křemíku zlepšuje stav vlasů a nehtů
  • detoxikační účinek
  • akné - čistí kůži a zlepšuje její stav
  • ekzém
  • dna
  • revma, revmatimus
  • celulitida
  • hubnutí, redukční dieta - vhodná při dietě
  • bodnutí hmyzem
  • otoky pod očima, vaky, pytle pod očima

 

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.60 (20 hlasů)

mesickovy olej olej z mesicku lekarskeho recept postup navod priprava vyuziti uzivaniOlej z měsíčku lékařského, měsíčkový olej - recept: měsíčkový olej vyrobíme tak, že naplníme lahev čerstvými okvětními lístky nebo celými květy i s kalichy, zalijeme řepkovým, slunečnicovým nebo mandlovým olejem. Vzduchotěsně jí uzavřeme a dáme na 2-3 týdny na slunce. Občas protřepeme. Důležité je, aby květy nebyly nad úrovní oleje - mohou začít plesnivět! Šťáva z čerstvých květů odstraňuje bradavice a svrab, stejně tak tento olej.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.64 (58 hlasů)

fermentace listu jahody jahodniku maliny maliniku ostruziny ostruziniku cerneho rybizu postup navodČaj z fermentovaných listů jahodníku - listy z lesního jahodníku (maliníku, ostružiníku, černého rybízu) necháme jeden den ve stínu zavadnout, druhý den navlhčíme utěrku, listy podrtíme válečkem a zavineme do utěrky jako do štrůdlu nebo rolády. Utaženou utěrku uložíme na teplém místě ve stínu, raději ji ještě zatížíme a necháme 2 dny fermentovat (čili kvasit). Poté rozbalíme, nakrájíme na malé kousky a dosušíme opět ve stínu. Používáme jako běžný černý čaj - kávovou lžičku zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 5 minut vyluhovat pod pokličkou.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.25 (8 hlasů)

cerstva stava z kapusty kapustove listy obklad ucinky vyuzitiObklad z kapustových listů - čerstvé listy naklepeme, přiložíme na postižené bolestivé místo, převážeme a necháme působit přes noc. Pomáhá při revmatismu, dně, ischiasu a dalších problémech s bolestmi dolních partií zad.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (8 hlasů)

cerstva stava z kapusty kapustove listy obklad ucinky vyuzitiČerstvá šťáva z kapusty - listy kapusty odšťavíme na odšťavovači nebo rozemeleme a vymačkáme. Pijeme 50 ml 2x denně, nejlépe smíchanou se 100 ml štávy mrkvové. Údajně se prý dá velmi výrazně zlepšit chuť přidáním jablečné šťávy (1 díl kapusty, 2 díly jablek), tato směs chutná prý něco mezi jahodami a kiwi. Pro redukční diety (nebo celkové pročištění těla při detoxikaci) je vhodná sklenice „limonády" ráno, nejlépe nalačno - 50 ml kapustové šťávy a šťávu z půlky citrónu doplníme vodou do plné sklenice. Snídáme až za 20 minut, aby koktejl měl čas působit.

Číst dál...

  • redukční dieta
  • detoxikace - pročištění těla, organismu
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (6 hlasů)

bazalkove pesto recept postup navod na vyrobu suroviny ingrediencePesto pochází ze severní Itálie, přesněji z oblasti Ligurie. Jedná se o zelenou omáčku, jejíž základem je čerstvá bazalka. Název pesto je odvozen z italského slova PESTARE - tlouci nebo mlátit. Příprava tradičního pesta spočívá především v rozetření bazalkových listů hmoždíři (nikdy ne kovovém - bazalka by neměla přijít do styku s kovem). 

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.71 (7 hlasů)

chlebovy kvas s bylinkami recept postup navod priprava surovinyChlebový kvas s bylinkami - recept: Chleba nakrájíme na kostičky a nasucho v troubě opečeme. Opečený chléb vložíme do kastrolu a zalijeme vařící vodou, přikryjeme  poklicí a necháme ustát. Pak tekutinu slijeme, přidáme droždí, cukr, med, mátu, zakryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě 5-6 hodin kvasit. Po zkvašení přecedíme do lahví, do každé láhve dáme pár (h)rozinek, láhev zazátkujeme a uložíme na 2-3 dny do chladu. Je to nápoj vhodný pro letní dny.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Chlebový kvas s bylinkami - recept:  Chleba nakrájíme na kostičky a nasucho v troubě opečeme. Opečený chléb vložíme do kastrolu a zalijeme vařící vodou, přikryjeme  poklicí a necháme ustát. Pak tekutinu slijeme, přidáme droždí, cukr, med, mátu, zakryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě 5-6 hodin kvasit. Po zkvašení přecedíme do lahví, do každé láhve dáme pár hrozinek, láhev zazátkujeme a uložíme na 2-3 dny do chladu. Je to nápoj vhodný pro letní dny.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.21 (24 hlasů)

domaci medovina vonava a chutna recept postup navod priprava surovinyMedovina - recept: lepší medovinu jste nechutnali! Posiluje, rozveseluje a na živáňskou připravuje. V kotlíku si z másla a cukru připravíme světlý karamel, přidáme med, citronovou a pomerančovou kůru, zalijeme vodou a necháme chvíli povařit. Takto připravený rozvar zalijeme vodkou, podle chuti můžete její množství oproti doporučenému snížit nebo naopak zvýšit.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (6 hlasů)

provensalske koreni provensalska smes slozeni vyuzitiProvensálské koření (také Provensálská směs koření) je označení pro směsi bylin používané jako koření. Název je odvozen od francouzské oblasti Provence, kde se tyto byliny hojně vyskytují. Provensálské koření je směs bylinek, ať už čerstvých nebo sušených, které běžně rostou v Provence, je asi nejznámější a nejoblíbenější bylinkovou směsí. Provensálské koření obvykle obsahuje rozmarýn, bazalku a tymián, někdy také majoránku, dobromysl, saturejku, estragon, v americké variantě se přidává i levandule.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.91 (11 hlasů)

cesnek cesnekovy recept postup navod priprava surovinyČesnek s medem - paličku česneku oloupeme a podrtíme, smícháme s medem v poměru 1:1. Užíváme polévkovou lžíci 4-6x denně při chřipce, angíně a nachlazení, zapíjíme vodou nebo bylinkovým čajem.

Číst dál...

  • chřipka
  • angína
  • nachlazení
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (4 hlasů)

cesnek cesnekovy recept postup navod priprava surovinyCukrový sirup s česnekem - na 1/4 l vody přidáme 2 lžíce cukru, povaříme do hustoty sirupu a na každý díl tinktury vmícháme 2 díly sirupu. Uchováváme v lednici, užíváme při vysokém tlaku kávovou lžičku 2-3x denně.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.30 (10 hlasů)

cesnek cesnekovy recept postup navod priprava surovinyČesnekový sirup na vysoký tlak krve - celou paličku česneku oloupeme, nakrájíme nadrobno (nebo prolisujeme) a zalijeme lihem tak, aby byla hmota potopená. Necháme louhovat 8 dní, poté přecedíme.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.20 (5 hlasů)

odvar z natove cibulky recept postup navod priprava vyuziti uzivaniOdvar z naťové cibulky - recept: polévkovou lžíci pokrájených cibulek zalijeme 1/4 l vody, necháme 5 minut vařit, 10 minut vyluhovat. Pijeme 3x denně.

Číst dál...

  • antibiotický účinek
  • protivirový účinek
  • chřipka
  • nachlazení
  • angína
  • kašel
  • zahlenění
  • bronchitida, zánět průdušek
  • vysoký tlak krve, hypertenze, hypertenzní chodoba
  • astma bronchiale
  • nadýmání
  • bolesti břiocha
  • trávení
  • likvidace nežádoucích bakterií - hnilobné a kvasné bakterie
  • hnilobné procesy ve střevě, ve střevech
  • zácpa
  • impotence
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.20 (5 hlasů)

cibulovy sirup do zasoby recept postup navod priprava vyuziti uzivaniCibulový sirup do zásoby - recept: 1/2 kg cibule umeleme nebo nakrájíme nadrobno, zalijeme 1/2 1 vody a vaříme 2 hodiny. Poté vmícháme 400 g medu, po zchladnutí přelijeme do skleniček a uchováváme v lednici. Užíváme polévkovou lžíci několikrát denně při chřipce a nachlazení.

Číst dál...

  • antibiotický účinek
  • protivirový účinek
  • chřipka
  • nachlazení
  • angína
  • kašel
  • zahlenění
  • bronchitida, zánět průdušek
  • vysoký tlak krve, hypertenze, hypertenzní chodoba
  • astma bronchiale
  • nadýmání
  • bolesti břiocha
  • trávení
  • likvidace nežádoucích bakterií - hnilobné a kvasné bakterie
  • hnilobné procesy ve střevě, ve střevech
  • zácpa
  • impotence