Zpracování
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5053
Šťáva na zlepšení zraku: karotka 200 ml, endivie 50 ml, celer 50 ml. Pijeme každý den pravidelně po dobu několika týdnů.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 4101
Sirup proti kašli a nachlazení z ředekve - příprava: z ředkve odřízneme horní plátek a ještě jedno další kolečko, ve kterém vyřízneme otvor. Plátek s vyříznutým kolečkem vrátíme na bulvu, do „díry" nasypeme cukr a zaklopíme uříznutou „pokličkou". To vše provedeme večer, protože přes noc se cukr rozpustí, smísí se šťávou z ředkve a vytvoří dávku léčivého sirupu na celý den. Užíváme po lžičkách, večer kolečko s otvorem sníme a uřízneme další, ve kterém vyřízneme otvor, vrátíme na bulvu, zaplníme cukrem... Když spotřebujeme celou bulvu, jsme obvykle zdraví.
- kašel
- nachlazení
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5223
Čerstvá šťáva z ředekve na trávicí potíže - černou ředkev nastrouháme, vymačkáme šťávu a necháme ji 6-12 hodin uležet v zakryté skleněné nádobě v lednici, aby ztratila palčivou chuť. Poté užíváme 4x denně 2 kávové lžičky nebo 1x denně (nejlépe ráno nalačno) 30 ml. Užíváme maximálně 4 týdny při poruchách trávení (dyspepsie, dráždivý tračník, nadýmání), k očistě jater a ledvin nebo při žlučových kaméncích.
- nadýmání
- trávicí potíže
- dráždivý tračník
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6363
Šťáva z bobulí černého bezu, bezinek - příprava: dobře vyzrálé bezinky opereme, krátce rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (žádnou vodu nepřidáváme) a na litr šťávy přidáme 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 °C asi 10 minut.
- nachlazení, prochladnutí
- vypocení se
- ničí hnilobné bakterie
- zahlenění
- močopudný účinek
- zácpa - projímavý účinek
- rýma (inhalace)
- zánět průdušek (bronchitida)
- bolesti hlavy
- bolesti obličeje
- bolesti zubů
- bolesti uší
- křečové žíly (obklady)
- nevové bolesti (bolesti nervového původu)
- neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
- výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 4423
Džem z bobulí černého bezu, bezinek - recept: kuličky bezu rozvaříme. Když se část vody odpaří, prochladlou hmotu propasírujeme. Na litr této šťávy dáme 400 g krystalového cukru a vaříme, až se množství šťávy zmenší o polovinu. Nakonec přidáme trochu šťávy z citronu (nebo kyseliny citronové) a Petosy. Ještě horký džem nalejeme do sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
- nachlazení, prochladnutí
- vypocení se
- ničí hnilobné bakterie
- zahlenění
- močopudný účinek
- zácpa - projímavý účinek
- rýma (inhalace)
- zánět průdušek (bronchitida)
- bolesti hlavy
- bolesti obličeje
- bolesti zubů
- bolesti uší
- křečové žíly (obklady)
- nevové bolesti (bolesti nervového původu)
- neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
- výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 10419
Sušení černého bezu, bezu černého - postup: bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple asi 50 °C sušíme. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku. Používáme je pro přípravu čaje. Na šálek čaje potřebujeme lžičku bezinek, které necháme luhovat asi deset minut.
- nachlazení, prochladnutí
- vypocení se
- ničí hnilobné bakterie
- zahlenění
- močopudný účinek
- zácpa - projímavý účinek
- rýma (inhalace)
- zánět průdušek (bronchitida)
- bolesti hlavy
- bolesti obličeje
- bolesti zubů
- bolesti uší
- křečové žíly (obklady)
- nevové bolesti (bolesti nervového původu)
- neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
- výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 29217
"Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni." Toto staré české přísloví naznačuje, že bez černý patří mezi významné léčivé rostliny a že si bezinky naši předkové velice považovali. Bohužel bez černý (sambucus nigra) mnoho lidí považuje za nežádoucí zaplevelující dřevinu. Přitom jde o cenné ovoce. Má vysoký obsah glykosidů, slizovitých látek a cholinu i vitaminu C.
- nachlazení, prochladnutí
- vypocení se
- ničí hnilobné bakterie
- zahlenění
- močopudný účinek
- zácpa - projímavý účinek
- rýma (inhalace)
- zánět průdušek (bronchitida)
- bolesti hlavy
- bolesti obličeje
- bolesti zubů
- bolesti uší
- křečové žíly (obklady)
- nevové bolesti (bolesti nervového původu)
- neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
- výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 4891
Odvar z pastiňáku na ledviny, trávení a močové kameny - 2 kávové lžičky sušeného pastináku zalijeme 1/4 1 studené vody, necháme 15 minut vařit a 15 minut vyluhovat. Pijeme 2-3x denně při problémech s ledvinami, močovými kaménky nebo trávením.
- nemoci ledvin
- močové kameny, ledvinové kameny a písek
- potíže s trávením
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 8438
Petrželové víno na posílení srdce - 10 listů naťové petržele, i 1 bílého vína a 1 lžíci vinného octa vaříme 10 minut, přidáme 300 g medu a vaříme další 4 minuty. Slijeme, užíváme likérovou sklenku denně (nejlépe ráno) při angině pectoris, srdeční ischémii, arytmii a dalších nemocech srdce.
- angina pectoris, nedostatečné prokrvení srdce
- arytmie
- různé nemoci srdce
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 7990
Okurková limonáda, okurkové smoothie s bylinkami (mátou, meduňkou) - recept: nastrouháme na jemno okurku, vymačkáme do nastrouhaných okurek citron či limetku, zasypeme troškou cukru - nejlépe třtinovým. Rozpustíme cukr, vyčkáme. Přes sítko či plátýnko vymačkáme do chlazené sodovky. Podává se chlazená, s kouskem okurky třeba, taky lístek meduňky či máty. Smoothie vyrobíme tak, že okurku odšťavníme v odšťavňovači, přidáme cukr. Studenou limonádu můžeme nebo nemusíme přidat - dle uvážení. Opět přidáme bylinku. Dobrou chuť.
- svaly - zlepšuje jejich stav
- šlachy - zlepšuje jejich stav
- klouby - zlepšuje jejich stav
- chrupavky - zlepšuje jejich stav
- vlasy, nehty - díky křemíku zlepšuje stav vlasů a nehtů
- detoxikační účinek
- akné - čistí kůži a zlepšuje její stav
- ekzém
- dna
- revma, revmatimus
- celulitida
- hubnutí, redukční dieta - vhodná při dietě
- bodnutí hmyzem
- otoky pod očima, vaky, pytle pod očima
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 22060
Olej z měsíčku lékařského, měsíčkový olej - recept: měsíčkový olej vyrobíme tak, že naplníme lahev čerstvými okvětními lístky nebo celými květy i s kalichy, zalijeme řepkovým, slunečnicovým nebo mandlovým olejem. Vzduchotěsně jí uzavřeme a dáme na 2-3 týdny na slunce. Občas protřepeme. Důležité je, aby květy nebyly nad úrovní oleje - mohou začít plesnivět! Šťáva z čerstvých květů odstraňuje bradavice a svrab, stejně tak tento olej.
- bradavice
- svrab
- různé kožní nemoci - ekzémy, kopřivky apod.
- další účinky měsíčku a měsíčkové masti jsou uvedené zde.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 10554
Čaj z fermentovaných listů jahodníku - listy z lesního jahodníku (maliníku, ostružiníku, černého rybízu) necháme jeden den ve stínu zavadnout, druhý den navlhčíme utěrku, listy podrtíme válečkem a zavineme do utěrky jako do štrůdlu nebo rolády. Utaženou utěrku uložíme na teplém místě ve stínu, raději ji ještě zatížíme a necháme 2 dny fermentovat (čili kvasit). Poté rozbalíme, nakrájíme na malé kousky a dosušíme opět ve stínu. Používáme jako běžný černý čaj - kávovou lžičku zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 5 minut vyluhovat pod pokličkou.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5715
Obklad z kapustových listů - čerstvé listy naklepeme, přiložíme na postižené bolestivé místo, převážeme a necháme působit přes noc. Pomáhá při revmatismu, dně, ischiasu a dalších problémech s bolestmi dolních partií zad.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5784
Čerstvá šťáva z kapusty - listy kapusty odšťavíme na odšťavovači nebo rozemeleme a vymačkáme. Pijeme 50 ml 2x denně, nejlépe smíchanou se 100 ml štávy mrkvové. Údajně se prý dá velmi výrazně zlepšit chuť přidáním jablečné šťávy (1 díl kapusty, 2 díly jablek), tato směs chutná prý něco mezi jahodami a kiwi. Pro redukční diety (nebo celkové pročištění těla při detoxikaci) je vhodná sklenice „limonády" ráno, nejlépe nalačno - 50 ml kapustové šťávy a šťávu z půlky citrónu doplníme vodou do plné sklenice. Snídáme až za 20 minut, aby koktejl měl čas působit.
- redukční dieta
- detoxikace - pročištění těla, organismu
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 13548
Pesto pochází ze severní Itálie, přesněji z oblasti Ligurie. Jedná se o zelenou omáčku, jejíž základem je čerstvá bazalka. Název pesto je odvozen z italského slova PESTARE - tlouci nebo mlátit. Příprava tradičního pesta spočívá především v rozetření bazalkových listů hmoždíři (nikdy ne kovovém - bazalka by neměla přijít do styku s kovem).