Zpracování
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 56293
Hřebíčkový olej - recept: plej rozehřejeme, jakmile začne probublávat tak do něj přidáme hřebíčky. Vše vaříme 2 minuty, pak odstavíme a necháme 10 hodin na chladném místě louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotový hřebíčkový olej nalijeme do sklenice a uschováme v lednici.
Suroviny:
- 10 ks tlučených hřebíčků,
- 2 dl olivového, mandlového či sezamového oleje
Spolu s očistou krve pomáhá hřebíčkový olej kontrolovat hladinu krevních cukrů a je tak velmi prospěšný pacientům s cukrovkou. Studie ukázaly, že reakční mechanismy inzulinu a glukózy po jídle jsou díky přítomnosti hřebíčkového oleje v organismu lépe regulovány. Je to primárně díky koncentraci fenolů v hřebíčkovém oleji, která je mezi rostlinami používanými jako koření jedna z nejvyšších.
Repelent proti hmyzu
Hřebíčkový olej se často využívá jako složka repelentů proti hmyzu a do svíček s repelentním účinkem, protože jeho výpary mají silný vliv na čich mnoha druhů hmyzu. Tradičně se v noci aplikuje několik kapek oleje na povlečení, aby se hmyz držel stranou.
Kosmetika
Hřebíčkový olej se hojně přidává do kosmetických krémů a mlék a je dobře známý jako masážní olej skýtající úlevu od bolesti a napětí.
Hřebíčkové cigarety
Využití hřebíčku při výrobě cigaret je novým celosvětovým trendem, ačkoliv tradičně se hřebíček do cigaret přidával v Indonésii. Kuřáci se mylně domnívají, že početné zdravotní přínosy hřebíčku vykompenzují nezdravé dopady kouření. Přírodní složky cigaret s hřebíčkem však tyto dopady pouze redukují, samotné kouření zůstává i nadále karcinogenní.
Ochucovadlo
Tento esenciální olej lze přidávat do jídel jak pro jeho účinky na zažívací systém, tak pro jeho chuť a aroma. Přidává se do velkého množství indických pokrmů, sterilované zeleniny, omáček, perníku a dalších tradičních jídel.
Mýdlo
Vzhledem ke svému silnému aroma, zklidňujícím účinkům a antiseptickým vlastnostem se hřebíčkový olej často využívá při výrobě mýdla a lze jej nalézt jako jeho aktivní složku.
Parfémy
Hřebíčkový olej se také využívá při výrobě parfémů díky svému silnému a jedinečnému aroma.
Rakovina
Množství lidí věří, že hřebíčkový olej je účinný při prevenci a léčbě rakoviny. American Cancer Society však upozorňuje, že vědecký důkaz léčebných vlastností hřebíčkového oleje neexistuje. Podle mnohých lidí hřebíčkový olej přispívá také k léčbě virové hepatitidy, ale opět - je nutné další zkoumání.
Aromaterapie
Hřebíčkový olej lze dobře míchat s mnoha esenciálními oleji včetně bazalkového, rozmarýnového, růžového, skořicového, grapefruitového, citronového, muškátového, mátového, pomerančového, levandulového a pelargoniového. Proto je hřebíčkový olej oblíbenou složkou aromaterapií a dalších bylinkových kombinací.
Rizika?
Při užívání hřebíčkového oleje je nutná opatrnost, neboť i v malém množství je velmi silný a musí se před aplikací nebo vnitřním užitím rozředit. Eugenol (hlavní složka hřebíčkového oleje) se mimo hřebíček vyskytuje zřídka a někteří lidé proto mohou mít při užití jeho většího množství silnou alergickou reakci. Pokud jste žádný esenciální olej dříve neužívali, aplikujte pouze malé dávky.
Další nežádoucí účinky se mohou projevit střevními obtížemi, které nejčastěji postihují děti a v nejvážnějších případech jsou dokonce spojovány se selháním ledvin a jater. Hřebíčkový olej může také způsobit pokles krevního cukru, takže diabetici by měli být opatrní. Těhotné a kojící ženy by hřebíčkový olej neměly užívat, protože není jasné, zda tato silná látka neproniká do mateřského mléka. Jako při každé jiné změně v jídelníčku nebo výživových doplňcích, než zařadíte hřebíčkový olej do své životosprávy, je nejlepší se poradit se s lékařem.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 26360
Základní bylinou pro valeriánské kapky je zde kozlík lékařský, který můžete najít ve vyšších, chladnějších oblastech nebo jej můžete pěstovat stejně jako já ve své zahradě. Z pěstované rostliny se používá oddenek s mnoha drobnými kořeny, který se vykopává druhým rokem právě v říjnu. Pokud kozlík nepoznáte a na zahradě nebo v okolí jej nemáte, můžete si sušený kořen koupit v bylinkárně. Často jej mají i v prodejnách se zdravou výživou.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 12120
Šípkové víno - recept: Nasbírané šípky dobře operte (stopky i okvětí nemusíte ořezávat) a zalijte horkou vodou, v níž jste rozpustili cukr. Nechte nálev vyluhovat, a teprve až voda vychladne, přidejte do něj kyselinu citronovou a kvasinky. Tekuté do něj můžete rovnou nalít, sušené si musíte připravit asi dva či tři dny předem (do čisté skleničky o objemu dva decilitry nalijte konzervačních látek prostý ovocný mošt nebo šťávu a přimíchejte sušené kvasinky, které se rozmnoží).
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 92915
Šípkový likér je dobrý a díky šípkům je doslova nabitý vitamíny, takže se skvěle hodí k podpoření imunity v chladných obdobích. Díky hřebíčku můžeme likér použít také ke zmírnění bolesti v krku při chřipce nebo při bolestech zubů, protože hřebíček má mírně znecitlivující účinky. Šípky je potřeba natrhat dokud jsou ještě tvrdé, aby v nich zůstalo co nejvíce vitamínů.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 16417
Ostropestřec tinktura, tinktura z ostropestřce - recept: 100 gramů semen ostropestřce mariánského dáme do 900 gramů alkoholu (vodka), tyčovým mixerem rozmixujeme. Necháme stát 20-30 dní na světle. Každý den protřepeme. Po měsíci scedíme přes plátýnko. Dávkujeme 1x denně 1 čajovou lžičku.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 8767
Klasický citronový olej vzniká lisováním kůry. Na přibližně padesát mililitrů bychom potřebovali kolem stovky citronů a k tomu ještě docela složité vybavení. Takže tento způsob pro domácí výrobu rozhodně není příliš vhodný. Ale to neznamená, že jsme odkázáni pouze na velmi drahé olejíčky z obchodů. Kvalitní alternativu můžeme připravit i trochu jiným způsobem.
- masáže
- zlepšuje pokožku obliečeje (mastná pokožka)
- akné
- regulace tvorby kožního mazu
- soustředění
- deprese
- nachlazení
- problémy s nosními dutinami (paranazální dutiny) - inhalace
- posílení imunity
- kousnutí hmyzem a svědění
- mozoly
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 25995
Mateřídouškový sirup proti kašli - recept: vodu svaříme s cukrem. Odstavíme z plotýnky, do směsi nasypeme mateřídoušku, přiklopíme a necháme luhovat až do vychladnutí. Přecedíme přes husté sítko a podáváme 4-5x denně 1 kávovou lžičku. Pokud chcete sirup méně sladký, můžete použít méně cukru. Sirup bude sice řidší, ale na účinnost to nemá vliv.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 18918
Levandulová limonáda - recept: přiveďte k varu 3 hrnky vody a nechte chvíli vychladnout. Touto vodou zalijte sušenou levanduli a přidejte med. Nechte luhovat asi 20 minut. Šťávu sceďte. Přilijte citronovou šťávu a zbylou vodu, dobře promíchejte. Dejte vychladit a podávejte ve džbánku nebo karafě. Sklenice můžete ozdobit plátky citronu. Levandulová limonáda nebude mít jasně fialovou barvu. Pokud chcete, můžete ji obarvit přírodním barvivem nebo pro lepší dojem stačí ozdobit limonádu větvičkou levandule.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 45400
Bezinkový likér - recept: Nechte šťávu s cukrem povařit, až se cca 1/2 litru odpaří, přidejte kávu. Roztok musíte přecedit přes jemnější sítko, nechte trochu zchladnout, přidejte rum, nalijte do lahví. Osobně nechávám likér trochu "dozrát", vy nemusíte. Likér držte v chladném místě, např. ve sklepě. Chladnější je i chutnější. Budete-li chtít změnu, přidejte anýz.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 10045
Bezinkový kompot, kompot z kuliček bezu černého - recept: bezinky odstopkujte a očistěte. Vložte je do sklenic a prosypte cukrem. Nechte odstát jeden den. Druhý den ke slehlým bezinkám přidejte další plody a znovu zasypte cukrem. Nechte den odstát a třetí den doplňte sklenice docela plody a cukrem, uzavřete sklenice a sterilujte 13 minut při teplotě 80 °C.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 9430
Bezinková šťáva s vanilkou - recept: odstopkované a očištěné bezinky vložte do nádoby a zalijte horkou vodou, přisypte kyselinu citronovou a nechte jeden den odstát. Druhý den přidejte hřebíček, vanilku, cukr a vařte 20 minut. Nechte vychladnout a přelijte do uzavíratelných lahví. Uchovávejte v chladu.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6643
Vánoční bezinkové víno - recept: odstopkujte a očistěte bezinky, vložte je do hrnce, přilijte vodu a nechte 15 minut povařit. Poté přidejte hřebíček, pepř a nové koření a vařte dalších 15 minut. Směs přeceďte, zasypte cukrem a vařte dalších 10 minut. Odstavte z plotny a nechte zchladnout. Do vlažné tekutiny přidejte droždí a nechte odstát jeden den. Druhý den zamíchejte a nechte další den kvasit. Třetí den přeceďte do velkého demižonu, převažte plátýnkem a nechte v teple pár dní stát. Poté stočte do vhodných lahví.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 10253
Bezinko-kávový likér - recept: Bezinky operte a odstopkujte. Vložte do hrnce, přilijte vodu a nechte vařit asi 20 minut. Šťávu přeceďte, přidejte cukr a znovu povařte 20 minut. Poté přidejte vanilkový cukr a kávu a vařte ještě 5 minut. Odstavte, odstraňte případnou pěnu a nechte zchladnout. Do chladné tekutiny vlijte ještě rum, nebo vodku, promíchejte a slijte do vhodných lahví. Uskladňujte v chladničce.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5329
Sladká pomazánka z kuliček bezu černého (bezinek) a jablek - recept: jablka oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do hrnce, přisypte cukr a chvíli vařte. Po 10 minutách přidejte na kousky rozlámanou čokoládu na vaření a šťávu z bezinek. Povařte asi 5 minut a vmíchejte kyselinu citronovou. Horkou směsí naplňte skleničky, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uchovávejte v chladničce.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6134
Želé z vonné pelargónie - recept: listy muškátu se omyjí. Vloží se do mísy, přidá se zázvor, víno, voda, jablečná a citrónová šťáva, promíchá, zakryje a nechá se přes noc vylouhovat. Tekutina s listy se pak zahřeje ve vhodné nádobě až k bodu varu, pak se scedí. Poté se podle pokynů na balení svaří s želírovacím cukrem. Horká tekutina se nalije do skleniček, ihned se uzavřou a překlopí dnem vzhůru. Recept lze použít i pro jiné silně vonící bylinky, například pro levanduli.