bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.43 (79 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.20 (5 hlasů)

Bylinkový ledový čaj - recept: vroucí vodou zaliji bylinky, nechám zchladnout a přidám na plátky pokrájený citron, snítky zelených bylin a led.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (4 hlasů)

Aloe vera nápoj s malinami a mangem - recept: Oloupejte mango, pomeranč a meloun a vložte do mixéru. Přidejte maliny a šťávu, nebo gel z aloe vera a vše důkladně promixujte.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.29 (7 hlasů)

Aloe vera nápoj s červenou řepou a jablkem - recept: oloupejte červenou řepu, rozčtvrťte jablka a odstraňte jádřince. Řepu i jablka vložte do odšťavňovače. Pokud použijete gel z aloe, vložte jej do odšťavňovače také, případně do získané šťávy z řepy a jablka vmíchejte šťávu z aloe vera a nastrouhaný křen. Podle potřeby dochuťte solí.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.23 (13 hlasů)

Med s aloe vera - recept: listy aloe omyjte a zbavte bodlin. Uložte na 10 dní do chladničky. Poté je zbavte slupky a v hmoždíři utřete na kaši. Přidejte med v poměru 2 díly medu na 1 díl kaše. Vše vložte do hrnce a za stálého míchání pár minut ohřívejte při nízké teplotě. Směs se nesmí začít vařit. Posléze sundejte z plamene, nechte vychladnout a přelijte do zavařovací sklenice.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (10 hlasů)

Džus z aloe vera - recept: dužinu aloe vera vložte do mixéru, přidejte med, džus, minerální vodu a vše důkladně promixujte. Džus je určen k rychlé spotřebě.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.20 (10 hlasů)

Kandovaná aloe vera - recept: gel z čistého listu nahrubo naporcujte nožem, smíchejte s cukrem a vložte do sklenice s pevným uzávěrem. Nechte pár dní odstát a každý den ji alespoň jednou promíchejte. Doba trvanlivosti je asi 3 měsíce.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.26 (57 hlasů)

Sirup z aloe vera - recept: Rozmixujte gel z listu aloe vera v mixéru. Povařte šťávu s cukrem na mírném plameni asi 10 minut. Občas promíchejte a poté přelijte do uzavíratelné sklenice. Sirup nechte vychladnout, uchovávejte v chladničce. Doba trvanlivosti je asi 3 měsíce.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.53 (17 hlasů)

Sedmikráskový sirup vyráběný za tepla - recept: 250 g květů sedmikrásky, půlka citrónu, 400 g cukru, jeden litr vody. Květy zalijeme vroucí vodou, přidáme na kolečka pokrájený citron, necháme louhovat přes noc. Přecedíme, osladíme a svaříme do hustoty sirupu. Můžeme plnit do sklenic a v zimě přidávat do čaje.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.17 (6 hlasů)

Rdesno peprník slouží jako náhražka pepře, v čerstvém stavu můžeme posekat celé mladé rostliny a ty přidat do salátů a polévek. Jako náhražka pepře se dají použít i zralá semena. Kořenící vlastnosti si zachovává i sušené rdesno.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.20 (5 hlasů)

Kuklík městský - sušeného oddenku používáme jako náhradu hřebíčku a skořice, nejvhodnější je namlít sušený oddenek v ručním mlýnku na kávu a pak přidávat třeba do ovesné nebo kukuřičné kaše, perníku a koláčů.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.42 (12 hlasů)

bazalka olej zmrazeni suseniBazalkový olej: svazek čerstvé bazalky opláchněte, důkladně osušte a natrhejte na kousky. Ty pak dejte do čistě vymyté sklenice a zalijte olivovým olejem tak, aby rostlinka nevykukovala nad hladinu. Sklenici uzavřete a na 14 dní odložte na tmavé místo. Pokud chcete, aby vám olej vydržel co nejdéle, po dvou týdnech ho přeceďte a dál už skladujte bez bylinek. Využití pro něj najdete určitě v kuchyni, například jako na zálivku do salátů nebo jako dochucovadlo.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (12 hlasů)

bazalka olej zmrazeni suseniZmražená bazalka: pro kuchyňské účely je vhodnějším způsobem zakonzervování zamražení. Bazalka sice velice rychle ztratí svěží zelenou barvu a zhnědne, ale její aroma je výraznější než po sušení. Bazalkové lístky přeberte, opláchněte a nechte oschnout. Poté nasekejte a zamrazte v sáčku se zipem, ze kterého vymáčknete všechen vzduch. Až budete bazalku potřebovat při vaření, odeberete ji jednoduše lžící.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.43 (14 hlasů)

bazalka olej zmrazeni suseniSušená bazalka: mezi čerstvou a nasušenou bazalkou je opravdu velký rozdíl. Ta sušená zdaleka tolik nevoní, ale zase je výborná pro přípravu léčivých čajů. Celou nať sbíráme kdykoliv od července do září, ale nejlépe v době květu, kdy rostlina obsahuje nejvíce účinných látek. Sušíme v tenkých vrstvách ve stínu při teplotách do 35 ºC.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.27 (15 hlasů)

bylinkova ustni voda z hrebicku skorice maty a petrzele na bolave zuby zanet dasni a pro osvezeni dechuPro zdraví svých zubů a svěží dech, si připravíme čistě přírodní ústní vodu, která Vám bude určitě i chutnat. 


  • Hřebíček (od nepaměti používaný při nejrůznějších bolestech zubů a dásní, jako účinné anestetikum). 
  • Skořice (silné dezinfekční účinky)
  • Máta (dezinfikuje, osvěžuje dech a mírně znecitlivuje)
  • Petržel (zpříjemní dech)

Čtvrt litru vody přivedeme k varu a postupně přidáváme 1 ks na kousky rozlámané skořice 5 ks hřebíčku, hrst nasekané máty a nakonec hrst nasekané petrželky. Vaříme 5 min., odstavíme, přiklopíme pokličkou a necháme vychladnout. Přecedíme přes kávový filtr nebo jemné sítko.
Můžete přidat také další bylinky, které příznivě působí na dásně a celou ústní dutinu, např. šalvěj, fenykl, heřmánek.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (4 hlasů)

Nálev z perily - kávovou lžičku sušené nati nebo dvě lžičky čerstvé zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat, pijeme 3x denně při nachlazení s kašlem a horečkou nebo při astmatu a alergiích.

  • nachlazení
  • kašel
  • astma
  • horečka