Zpracování
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 10303
Fialkový, violkový sirup, sirup z fialky, violky - recept: působí blahodárně při zahlenění průdušek a při kašli. Z 50 g květů odstraňte zelený kalíšek, spařte je 100 ml vroucí vody a nechte stát 24 hodin, potom přeceďte přes plátno. V nálevu rozpusťte 150 g cukru a 20 minut zahřívejte. Opět přeceďte přes plátno. Užívejte 1 čajovou lžičku 3x denně.
- bronchitida, zánět průdušek
- kašel
- zahlenění
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5989
Mastička na omrzliny: hrst květů měsíčku lékařského nakrájejte nadrobno a dejte do 200 g roztaveného sádla. Sádlo dejte vzkypět a přikryté nechte do druhého dne odstát. Ráno opět sádlo roztavte a přefiltrujte přes plátno. Mastí potírejte postižená místa.
- omrzliny
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 7369
Jetelová mast: 1 den zavadlé květy jetele zcela zalijeme olejem a macerujeme ve vodní lázni po dobu 4 hodin. Voda se nesmí vařit. Pote necháme macerat zchladnout, přefiltrujeme a zahustíme například včelím voskem v množství 7g na 56 ml macerátu nebo cca 25 g emulgačního vosku cetearyl alkohol na 75 ml macerátu. V tomto postupu se využívá tzv. macerace za tepla. Květy se mohou macerovat v oleji i za studena po dobu 6 týdnů pri pokojové teplotě.
Zdroj: www.mishabeauty.org
- špatně se hojící rány
- zatvrdliny
- praskliny rtů a kůže,
- jizvy prsou, prsní jizvy
- staré boláky
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 8487
Přesličková tinktura: 10 g čerstvé přesličky rolní dejte do 50 g pravé režné, 14 dnů nechte vyluhovat na okně, na slunci. Denně směsí zamíchejte nebo ji protřepejte. Nakonec ji sceďte a přefiltrujte. Nohy řádně omyjte, osušte a pak do nich vetřete tinkturu. Pro její lepší vstřebání je možné nohy jemně ovázat plátnem nebo si obléci bavlněné ponožky.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 45261
Bylinkový ledový čaj - recept: vroucí vodou zaliji bylinky, nechám zchladnout a přidám na plátky pokrájený citron, snítky zelených bylin a led.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6291
Aloe vera nápoj s malinami a mangem - recept: Oloupejte mango, pomeranč a meloun a vložte do mixéru. Přidejte maliny a šťávu, nebo gel z aloe vera a vše důkladně promixujte.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6059
Aloe vera nápoj s červenou řepou a jablkem - recept: oloupejte červenou řepu, rozčtvrťte jablka a odstraňte jádřince. Řepu i jablka vložte do odšťavňovače. Pokud použijete gel z aloe, vložte jej do odšťavňovače také, případně do získané šťávy z řepy a jablka vmíchejte šťávu z aloe vera a nastrouhaný křen. Podle potřeby dochuťte solí.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 8181
Med s aloe vera - recept: listy aloe omyjte a zbavte bodlin. Uložte na 10 dní do chladničky. Poté je zbavte slupky a v hmoždíři utřete na kaši. Přidejte med v poměru 2 díly medu na 1 díl kaše. Vše vložte do hrnce a za stálého míchání pár minut ohřívejte při nízké teplotě. Směs se nesmí začít vařit. Posléze sundejte z plamene, nechte vychladnout a přelijte do zavařovací sklenice.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6924
Džus z aloe vera - recept: dužinu aloe vera vložte do mixéru, přidejte med, džus, minerální vodu a vše důkladně promixujte. Džus je určen k rychlé spotřebě.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 7588
Kandovaná aloe vera - recept: gel z čistého listu nahrubo naporcujte nožem, smíchejte s cukrem a vložte do sklenice s pevným uzávěrem. Nechte pár dní odstát a každý den ji alespoň jednou promíchejte. Doba trvanlivosti je asi 3 měsíce.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 29079
Sirup z aloe vera - recept: Rozmixujte gel z listu aloe vera v mixéru. Povařte šťávu s cukrem na mírném plameni asi 10 minut. Občas promíchejte a poté přelijte do uzavíratelné sklenice. Sirup nechte vychladnout, uchovávejte v chladničce. Doba trvanlivosti je asi 3 měsíce.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 7265
Sedmikráskový sirup vyráběný za tepla - recept: 250 g květů sedmikrásky, půlka citrónu, 400 g cukru, jeden litr vody. Květy zalijeme vroucí vodou, přidáme na kolečka pokrájený citron, necháme louhovat přes noc. Přecedíme, osladíme a svaříme do hustoty sirupu. Můžeme plnit do sklenic a v zimě přidávat do čaje.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6341
Rdesno peprník slouží jako náhražka pepře, v čerstvém stavu můžeme posekat celé mladé rostliny a ty přidat do salátů a polévek. Jako náhražka pepře se dají použít i zralá semena. Kořenící vlastnosti si zachovává i sušené rdesno.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5853
Kuklík městský - sušeného oddenku používáme jako náhradu hřebíčku a skořice, nejvhodnější je namlít sušený oddenek v ručním mlýnku na kávu a pak přidávat třeba do ovesné nebo kukuřičné kaše, perníku a koláčů.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 13913
Bazalkový olej: svazek čerstvé bazalky opláchněte, důkladně osušte a natrhejte na kousky. Ty pak dejte do čistě vymyté sklenice a zalijte olivovým olejem tak, aby rostlinka nevykukovala nad hladinu. Sklenici uzavřete a na 14 dní odložte na tmavé místo. Pokud chcete, aby vám olej vydržel co nejdéle, po dvou týdnech ho přeceďte a dál už skladujte bez bylinek. Využití pro něj najdete určitě v kuchyni, například jako na zálivku do salátů nebo jako dochucovadlo.