Kýchavice bílá účinky na zdraví co léčí oužití užívání využitíKýchavice bílá (latinsky Veratrum album, slovensky kýchavica biela, anglicky) je mohutná rostlina se spirálovitě uspořádanými , na spodní straně měkce chlupatými, eliptickými až kopinatými listy. Květy v husté, 30-60 cm dlouhé latě, se 6 na bázi krátce srostlými, bělavými až nažloutle zelenými, široce rozestálými okvětními plátky. Patří do čeledi liliovité. Kýchavice bílá není příbuzná s čemeřicí černou (Helleborus niger), jak se občas někdo domnívá.


Účinky rostliny:

POZOR, PRUDCE JEDOVATÁ ROSTLINA!
Kýchavíce bílá patří k nejnebezpečnějším jedovatým rostlinám v Evropě. Požití 1-2 g sušeného oddenku může být smrtelné. Ve stadiu, kdy nekvete, hrozí nebezpečí záměny s místy chráněným hořcem žlutým (Gentiana lutea), jehož podzemní orgány lidé i přes zákaz dosud s oblibou vyrývají a používají k pálení hořcové pálenky. Rozlišovacím znakem jsou vstřícné, lysé listy tohoto druhu.

kychavice bila kouzelne bylinky Video o kýchavici bílé a dalších našich jedovatých rostlinách v archivu pořadu KOUZELNÉ BYLINKY ZDE.

 

Výskyt, kde roste?

Alpínské pastviny a nivy porostlé trvalkami, mělká rašeliniště. Pohoří ve střední a jižní Evropě, v Asii až po Aljašku.

Kde roste v ČR? Horské oblasti - Šumava - blanský les; Novohradské hory.

 

Co se sbírá pro případné účely dalšího farmaceutického zpracování

Oddenek kýchavice - Veratri rhizoma, sušený oddenek s kořeny.

 

Jaké látky obsahuje?

Obsahové látky v přehledu

Steroidní alkaloidy jako protoveratrin A a B, germerin, jervin, veratridin. Není obsažen veratrin.

Obsahové láky v detailu

Celá rostlina (hlavně oddenek) má asi 1,2 - 1,6% jedovatých alkaloidů steroidního typu (cholestanového nebo C-nor-D-homocholestanové řady), jež se zde nacházejí buď volné, nebo esterové, respektive glykosidicky vázané. V esterových vazbách jsou spojovány kyseliny: octová, anděliková, 2-metylmáselná, 2 -metyl-2,3-dihydroxymáselná a 3,4-dimetoxybenzoová, čili veratrová. Nejdůležitější jsou estery protoverinu (především protoveratrin A a B) a germinu (hlavně germerin a germitrin). Kromě nich se zde nacházejí také estery zygadeninu, volné alkaloidy Oervin, rubijervin, izorubijervin, veratramin), glykoalkaloidy (izorubijervozin = izorubijervin-3-beta-D-glukosid); glykosidické hořčiny (veratramarin), organické kyseliny, pryskyřice (asi 25 %) a jiné látky.

 

Účinky na zdraví

Alkaloidy kýchavice bílé silně dráždí pokožku a sliznice (dráždí také ke kýchání), způsobují pokles krevního tlaku a zpomalování srdečního tepu.
Smrt nastává zastavením srdce nebo ochrnutím dýchacího svalstva. Samotná droga se kvůli vysoké jedovatosti a nekontrolovatelnosti již při terapeutických dávkách v oficiálním lékařství nepředepisuje , přestal se používat i protoveratrin v přípravcích ke snižování krevního tlaku, neboť v současnosti jsou k dispozici bezpečnější prostředky.

Přípravky v homeopatickém zředění se naproti tomu ještě často předepisují, například zevně v mastech k tišení bolesti proti neuralgii trojklaného nervu, vnitřně mimo jiné při průjmovitých onemocněních, akutní nedos tatečnosti krevního oběhu v důsledku přestálých infekčních onemocnění a psychózách.

V homeopatickém zředění se rovněž používá kýchavice zelená (Veratrum viride). Používá se na horečnatá infekční onemocnění, vysoký krevní tlak a akutní revmatismus. Tento druh má zřetelně zelené až nažloutle zelené okvětní plátky a poměrně široké listy. Pochází ze západní a východní části Severní Ameriky.

Kýchací prášky a šňupací tabák nesmějí obsahovat kýchavici již od roku 1979.

 

Dávkování podle MUDr. Karola Miky (SR)

Kvůli vysoké toxicitě se v terapii nevyužívá droga, ale její izolované alkaloidy. Při kritickém stavu u hypertoniků se pomalu intravenózně aplikuje protoveratrin A a B v dávce 0,00005 g (0,05 mg). Intramuskulárně se podává 0.0001 - 0,0002 g (0,1 - 0,2 mg) protoveratrinu. Perorální dávkování je velmi individuální, obvykle v rozmezí 0,00025 - 0,0005 g (0,25 - 0,5 mg) 3krát denně ve velkých časových odstupech (asi 7 hodin).
Také při užíváni v terapeutických dávkách se mohou objevit nepříznivé vedlejší příznaky, jako například malátnost, únava, pocit tepla v hlavě a v končetinách, bolesti hlavy, zastřené vidění, strach a extrasystoly. často se vyskytuje také nauzea a zvracení. Při kolapsech jsou terapeuticky účinné sympatotropní látky (noradrenalin, případně efedrin). Otrava se léčí symptomaticky.

Letální dávku představuje 1-2 g bylinné drogy (kořene) nebo 0.01 - 0,03 g alkaloidů.

 

Odborné články a vědecké studie

Odborné články o kýchavicí bílé zde.