Zpracování
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5369
Nálev/koupel z břečťanu: 2 lžíce usušených, rozdrolených listů břečťanu nebo také čerstvé rozkrájené listy přelijte 1 1 vroucí vody, nechejte vychladnout, sceďte a masírujte pokožku hlavy. Na koupel nohou použijte 5 1 vody a přibližně 1 1 nálevu. Koupel by měla trvat 10-15 minut.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 11610
Masážní olej z břečťanu: Hrst čerstvých listů břečťanu a 1 větvičku rozmarýny nasekejte nahrubo, vložte do šroubovací sklenice a zalijte 1/2 litrem olivového oleje. Nechejte luhovat na teplém místě přibližně 3 týdny, sceďte a zbytky listů dobře vymačkejte. Masážním olejem naplňte tmavou lahev a používejte na celulitidu, lupovatou kštici a nebo třeba plíseň nohou.
- celulitida
- plíseň nohou
- šupinky a lupy ve vlasech
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 8440
Bylinkový polštář, polštářek na nespavost, lepší spaní, usínání: levandule se může v pytlíku s kozlíkem, tymiánem a chmelem a položit pytlík vedle polštáře pro dobrý, klidný spánek.
nespavost
probouzení v noci
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 8826
Bezový sirup z bobulí: na litr přebraných, čistých, zralých bobulí přidáme čtvrt litru vody, 15 minut je pomalu vaříme a pak protlačíme přes síto. Do litru takto získané šťávy dáme půl kilogramu nerafinovaného přírodního cukru aještě 10 minut povaříme. Vroucí šťávu nalijeme do nahřátých lahví a těsně uzavřeme zátkami. Necháme pomalu vychladnout, například pod peřinou. Sirup pijeme třikrát denně - 50 ml, a zapíjíme ho vodou, neboť je velmi sladký.
- nachlazení, prochladnutí
- vypocení se
- ničí hnilobné bakterie
- zahlenění
- močopudný účinek
- zácpa - projímavý účinek
- rýma (inhalace)
- zánět průdušek (bronchitida)
- bolesti hlavy
- bolesti obličeje
- bolesti zubů
- bolesti uší
- křečové žíly (obklady)
- nevové bolesti (bolesti nervového původu)
- neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 15884
Pasta z česneku medvědího, pesto - suroviny: 80 g medvědího česneku, 150 g olivového oleje, 1/2 káv. lžičky soli, trošku nastrouhaných piniových oříšků (lze nahradit mandlemi, vlašskými nebo arašídovými ořechy).
Recept: suroviny rozmixujte, uskladněte v lednici.
Při správném poměru surovin vydrží pesto několik měsíců. Dáváme na těstoviny, noky, do omáček, do hlavních jídel, do salátů či na cokoliv dle chuti.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 20067
Čaj proti jarní únavě bylinkářky Evy Moučkové - recept: do čajové konvice nasypeme 1 čajovou lžičku majoránky, semínek fenyklu a celého kmínu. Přidáme bobkový list, snítku tymiánu a zalijeme tři čtvrtě litrem vody. Kmín povzbuzuje činnost ledvin a čistí trávicí ústrojí. Tymián působí jako přírodní antibiotikum a bobkový list například zbavuje klouby nežádoucích usazenin. Směs přivedeme k varu a necháme bublat 7 minut. Pak už stačí jen přecedit, nechat mírně vychladnout a pít. Jedna dávka čaje je určená pro dvě osoby.
Bylinky do čaje na jarní únavu Evy Moučkové:
-
1 čajová lžička celého kmínu
-
1 čajová lžičky majoránky
-
1 čajová lžička semen fenyklu
-
snítka tymiánu
-
1 bobkový list
(bylinky mohou být sušené i čerstvé)
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 8702
Podle ošetřovaného místa vezmeme menší či větší kus vaty či buničiny, zvlhčíme ho švédskými kapkami a přiložíme na nemocné místo, které předtím potřeme sádlem nebo měsíčkovou mastí, aby alkohol nezbavoval kůži tuku. Přes vatu můžeme položit o něco větší kousek plastové fólie na ochranu prádla a teprve pak místo ovážeme teplým šátkem, případně obvazem.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6454
Perníčky s kopřivou - suroviny: 15 g kopřivových semínek, 60 g žitné mouky, voda, špetka medu. Recept - z mouky a vody zaděláme těsto, přidáme mleté kopřivové semínko a med a znovu zamísíme. Utvoříme 6 perníčků a upečeme je v troubě vyhřáté na 150 °C.
inkontinence u dětí, enuréza
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 9001
Pampeliškový salát na jarní únavu - lidé hledají účinné prostředky na jarní únavu a ani nevědí, že v mnoha případech je lze velmi rychle najít například na trávníku kolem domu, na louce u zahrádkářských kolonií nebo v nejbližším parku. Z víkendového výletu si lze přivézt celou kytici zdravé a chutné byliny a nashromáždit si tak zásobu na nejbližší dobu. Jde o rostlinu zvanou pampeliška či smetanka, v polské lidové mluvě „ženská stálosť'.
jarní únava
jarní detoxikace organismu
nechutenství
čistí pleť
anémie, chudokrevnost, blednička
jaterní nemoci (i u alkoholiků, lidí s alkoholismem)
zlepšuje metabolismus
čistí krev
čistí ledviny
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5340
Neslané jalovcové zelí pro osoby s vysokým tlakem (hypertoniky) - musíme si připravit hliněný, vevnitř glazovaný pětilitrový hrnec. Na tento objem se dává 15 g zrnkového nebo mletého jalovce a stejné množství kmínu a majoránky. Čerstvé bílé zeli se musí najemno nakrájet a silně do hrnce pěchovat, dokud se neobjeví šťáva. Pak se prosype jalovcem, kmínem a majoránkou. Přidáme půl sklenice jablečného octa, zeli přikryjeme čistým prkýnkem a zatížíme kamenem. Uchováváme při teplotě 20-26 °C, aby fermentace probíhala rychleji.
nemoci jater, srdce
pleť obličeje, vlasy, nehty - zlepšuje stav
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6431
Kysaný červený baršč - do kamenného hrnku nebo sklenice naskládáme umyté a oloupané červené řepy, zalijeme je teplou, převařenou vodou a navrch položíme kousek žitného kvasového chleba. Lze přidat 1 -2 stroužky česneku a vodu slabě osolit - baršč bude chutnější. Po několika dnech sebereme bílý povlak, který se objeví na hladině, a rovnou můžeme pít osvěžující a chutný nápoj - jak studený, tak teplý. Pokud se nechá řepa fermentovat příliš dlouho, bude baršč kyselý, ale každý ať si vybere chuť, jaká je mu příjemná. Proto je však důležité baršč v pravý čas přecedit a přelít do lahví, pevně je uzavřít a postavit do lednice. V létě je takový baršč ideální součást i při pří pravě studené polévky s kyselým mlékem nebo jogurtem.
trávení, střevní mikroflóra
chudokrevnost, anémie, blednička
silná menstruace (hypermenorea) spojená s chudokrevností
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 7065
Chutný kopřivový špenát - suroviny: mladá kopřiva, ředkvičkové listy a cibulová nať ve stejném poměru. Složky nakrájíme a připravíme jako špenát: dusíme je na malém množství vody, která se musí odpařit, ne slít. Dochutíme vajíčkem, pepřem, kmínem, majoránkou a vegetou; koření dodá špenátu vynikající chuť. Měsíc jíme denně 2-3 lžíce tohoto špenátu jako přílohu. Tímto způsobem lze vyléčit řadu těžkých chorob včetně chudokrevnosti - anémie.
anémie, chudokrevnost, blednička
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5630
Jarní bylinkový salát - suroviny: listy kopřivy, mladé listy mléče, listy jitrocele, listy ředkvičky, řeřicha, pšeničné klíčky, listy řebříčku, petrželová nať, kopr, oblíbená jemná zelenina (např. nadrobno nakrájené čínské zelí, strouhaná mrkev, okurka apod.), špetka kmínu, majoránky a jalovce, sůl a pepř na dochucení (ne moc), přírodní jogurt nebo zálivka na salát na bázi jablečného octa a olivového oleje.
jarní detoxikace organismu
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 8904
Chlebový kvas - 30 dkg černého žitného chleba zalijeme 4 l vroucí vody a necháme vychladnout. Do chladného roztoku přidáme 20-30 dkg cukru, 0,5 dkg droždí rozmíchaného ve vodě, trochu rozinek nebo citronovou šťávu a necháme 24 hodiny stát. Pak scedíme, slijeme do lahví a uložíme na 3 dny do chladu.
líný trávicí trakt
činnost žaludku
činnost střev
alergie
revma, revmatismus, revmatoidní artritida
neurózy
migrény
chudokrevnost, anémie, blednička
lupénka
kožní nemoci
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6444
Citronáda - citron nakrájíme na kolečka a dáme do džbánku s minerální vodou nebo vymačkáme šťávu z jednoho citronu do 1/2 sklenice vody oslazené medem.
horečka
zvracení
krvácení