Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.35 (133 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.34 (38 hlasů)

Víno z aronie (černé jeřabiny, temnoplodce) - recept: plody arónie pomocí odšťavňovače (elektrický nebo speciální ruční mlýnek) vylisujeme. Necháme ustát, aby se kal usadil na dně. Pak hadičkou stočíme. Vzniklý mošt přelijeme do demižonu, na každý litr šťávy přidáme 45 deka cukru, špetku živné soli a jedno balení potravinářské kvasinkové kultury (kterou je vhodné nechat vzejít v menším množství moštu, aby se napomohlo rozkvašení). Demižon uzavřeme kvasnou zátkou s vodou.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.18 (45 hlasů)

Aronie neboli temnoplodec je zázrak domácí medicíny. Výborně se sbírá, zvlášť když vám vyroste jako keř a nikoliv jako strom. Ale pozor - toto ví rovněž ptáci a po dozrání bobulí je otázka, kdo obere úrodu dříve. Ptáci nebo vy?

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.16 (25 hlasů)

Aronie neboli temnoplodec je zázrak domácí medicíny. Výborně se sbírá, zvlášť když vám vyroste jako keř a nikoliv jako strom. Ale pozor - toto ví rovněž ptáci a po dozrání bobulí je otázka, kdo obere úrodu dříve. Ptáci nebo vy?

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.53 (19 hlasů)

bezinkova povidla povidla z bezu cerneho recept postup navod surovinyBezinková povidla - recept: 1 l šťávy (polotovar z bezu černého - vizte zde), 3 lžíce medu, 200g cukru, 50 g nastrouhaného perníku, šťávu z jednoho citrónu, 1-2 lžíce rumu vaříme až dokud nejsou povidla dostatečně hustá. Naplníme do lahví a 15-20 minut sterilizujeme při 80 stupních.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.63 (8 hlasů)

Bezinkové víno - recept: Do 3 litrů připravené šťávy (polotovar z bezu černého - vizte zde) přidáme 3 litry vody, 3 zrnka pepře, 5 kuliček nového koření, 3 hřebíčky. Vaříme půl hodiny, Přecedíme přes jemné sítko, přidáme 2kg cukru a vaříme dalších 10 minut. Po vychlazení přidáme živnou sůl a vinné kvasinky a v demižónech uzavřených kvasnou zátkou necháme v teple kvasit.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (28 hlasů)

Bezinkový sirup: podobně jako bezový likér až na rum. Šťávu ovšem nechte vařit až do mírného zhoustnutí. Chcete-li sirup pro děti, nedávejte kávu. Můžete přidat citrón nebo kyselinu citrónovou jako konzervant (není to ale nutné). Po naplnění do lahví sterilizujte.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.37 (35 hlasů)

Polotovar na výrobky z černého bezu, bezu černého (kuliček): do velkého hrnce dejte zralé očištěné kuličky černého bezu a to tak do 2/3. Dolijte vodu a to tak, že bude tak cca 2-3cm pod hladinou kuliček. Nechte vařit do změknutí kuliček, pak odstavte a chvíli vystydnout.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Smažený brutnák: jaro je tu v plné síle a na zahrádce je již hodně rostlinek, které můžou obohatit náš jídelníček. Jedna z nich je brutnák. Recept na smažený brutnák je jednoduchý a tak největším "problémem" bude najít listy brutnáku na zahradě.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Omeleta z květu černého bezu - květ černého bezu se obvykle sbírá na čaj nebo šťávu. Květy se ale dají použít v kuchyni i jinak. Černý bez je velice zdravá rostlinka, ze které lze mj. připravit omeletu. 

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Brokolice je velice zdravá zelenina. U nás na zahradě má již svoje pevné místo. Docela se ji daří. Není to ta odrůda, která se prodává v obchodech, netvoří tak kompaktní hlavičky. Na druhé straně ale po uřezání hlavičky znovu obrůstá a tak si z několika rostlin můžeme pochutnávat polovinu roku.

Příprava salátu je docela jednoduchá. Brokolici uvaříme buď ve vodě nebo na páře. Nakrájíme na menší kousky a přidáme trochu umeocta a olivového oleje. A je hotovo. Nesolíme, umeocet již sůl obsahuje.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Přelom jara a léta je období květu černého bezu. Růžice květů lze najít dokonce i v pozdním létě, to jich už je ale pomálu. Krom jiných receptů lze z květů udělat i výtečnou lehce kvašenou limonádu. My letos šťávy udělali zhruba 20 litrů, ale mizela tak rychle, že jsem ani nestihl pořídit vlastní fotografie a ta jsem si musel pomoci internetem.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.19 (69 hlasů)

Tinktura z echinacey třepatky recept postup návod přípravaTinktura z echinacey, třapatky, echinaceová tinktura - recept: do pálenky nebo vodky vložíme čerstvě nasekané části rostliny. Na 1 litr alkoholu dáváme 150 gramů bylinné drogy. Necháme macerovat 3-4 týdny, a potom scedíme. Tinkturu si můžeme vyrobit i ze sušené echinacei, ale výluh bude o dost méně účinný (obecné pravidlo u všech tinktur a olejů vyráběných ze sušených částí léčivých rostlin). 

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Odvar z echinacey, třapatky: ten se využívá hlavně z tužších částí rostliny, což je v tomto případě kořen. Umyjeme a čerstvý nebo sušený nakrájíme v množství 1 čajové lžičky na ¼ litru vody a vaříme 20 minut. Potom scedíme a používáme podobně jako čaj. Odvar je o něco účinnější než čaj, max. doba skladování je 48 hodin. Opět užíváme s přestávkou jako u čaje 14 dní a 14 dní přestávka. Při akutním stádiu infekce užíváme 1 polévkovou lžíci odvaru každé 2 hodiny.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (9 hlasů)

Čaj z echinacey - příprava: je to nejjednodušší způsob jak si udělat rostlinný lék z čerstvých nebo sušených částí rostliny, použijeme list s květy. Na ¼ litrů vroucí vody dáme 1 čajovou lžičku Echinacei a necháme luhovat 10 minut, potom scedíme. Neskladovat, max. 24 hod. v ledničce, připravit vždy čerstvý. Tento čaj můžeme pít ¼ litru při akutních problémech 3 x denně, kloktat můžeme každé 2 až 3 hodiny, při použití roztoku k omývání zanícených míst, omýváme každé dvě hodiny. Používáme 14 dní a potom14 dní přestávku.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Pálenka z břečťanu a fialky: 20 g čerstvých břečťanových listů a 20 g květů fialky nasekejte nahrubo. Obojí vložte do uzavíratelné lahve a doplňte 0,7 l kořalky nebo vodky. Směs denně protřepejte a po čtyřech týdnech sceďte a přelijte do jiné lahve. Denně užívejte 1/2 lžičky.