bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.45 (86 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (3 hlasů)

Uzená polévka s pohankou - suroviny: 1 litr vývaru z uzeného masa, 50 g pohanky, stroužek česneku, sůl. Uzená polévka s pohankou - recept: do vroucího vývaru přidáme předem namočenou pohanku, česnek a podle chuti osolíme.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Polévka s pohankovými játrovými knedlíčky - suroviny:   300 g hovězího masa, čerstvá kořenová zelenina, 50 g předem nabobtnalé pohanky, lžíce pohankové mouky, 150 g jater, 1 vejce, 1 česnek, sůl, pepř, zelená petrželka.   Polévka s pohankovými játrovými knedlíčky - recept:   Do hotového hovězího vývaru vsypeme játrové knedlíčky nebo noky a chvíli povaříme. Knedlíčky připravíme z mletých jater, česneku, pepře, 1 vejce, nabobtnalé pohanky.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Polévka s pohankovými knedlíčky a hráškem - suroviny: 25 g zeleného hrášku, 1 l vody nebo vývaru z kostí, 150 g pohankové krupice, 50 g pšeničné mouky, 3 vejce, sůl a petrželová nať. Polévka s pohankovými knedlíčky a hráškem - recept: V osolené vodě nebo vývaru uvaříme hrášek. Pak smícháme z pohankové krupice, mouky, vajec a vody pohankové knedlíčky, které přidáme do polévky.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Pečený lilek s česnekem: lilek patří mezi oblíbené suroviny v řecké kuchyni. A řecká kuchyň je zase oblíbená u nás doma. Na takto připravený lilek můžete klidně pozvat i přátele, pokud toto jídlo neznají, určitě je překvapí a pochutnají si. Výborně chutná se sklenkou červeného vína.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.59 (22 hlasů)

Jaro přímo volá po doplnění vitaminů a minerálních látek po dlouhé zimě. Letos sice dlouhá zima nebyla a dalo by se říct, že nebyla ani zima. I přesto si ale můžete udělat velice chutný špenát z kopřivy a bršlice. Kopřiva obsahuje bílkoviny, sacharidy, minerální látky, třísloviny, vitaminy a histamín, bršlice vitaminy A a C, minerální soli, silice a bílkoviny. Kopřivový špenát je téměř zdarma, vyžaduje ovšem jistou námahu ve formě sběru.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.36 (33 hlasů)

Vliv měsíce na sběr bylin a bylinek ubývající přibývající měsíc úplněk novoluníMožná jste slyšeli již o tom, že fáze měsíce má vliv na to, jaké množství účinných látek je v různých částech rostlin. Jiné části a pro jiný účel sbíráme byliny ve přibývající fázi měsíce, jiné v ubývající a specifika má sběr také při úplňku. Zaměřme se v textu na sběr kořene, listů, květů a plodů.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (9 hlasů)

Sušení kořene byliny bylinky bylinek - postup plíseň plesnivění výroba tinkturyPostup zpracování kořene je následující - na místě sběru odstraníme nať, tj. nadzemní část rostliny (nejlépe zahradnickými kleštěmi). Pak kořeny omyjeme vodou a nečistoty odstraníme kartáčkem. Kořeny po očištění ihned zpracujeme (mají rychlou tendenci k plesnivění - obzvl. po omytí).

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.14 (21 hlasů)

michani bylin do smesiU čajových směsí se nemusíte nijak omezovat, dokonce i když použité byliny mají pomáhat při nejrůznějších nemocích. Léčivé byliny si navzájem nekonkurují a nemohou se tedy ve svém účinku ani vzájemně rušit, pokud je požijeme současně. Také navrhovaná množství čaje jsou zcela neškodná, neboť ledviny potřebují za den asi dva litry tekutiny. Pít ale bylinné čaje v obrovských množstvích by bylo opačným extrémem, kterého bychom se měli vyvarovat.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.06 (18 hlasů)

suseni-a-skladovani-bylin-bylinek-postup-navod-informaceExistuje několik různých způsobů sušení bylinek - na sušící síti, papíře, v sušičce ad.. Také musíme dbát na skladování a konzervaci bylinek, aby nám třeba nezačaly v zimě plesnivět. Jak na to?  Kde bylinky sušit? Kde je uchovat? V čem je uchovat? Jak nám pomáhá sušíší síť? Jak poznám, že jsou už bylinky opravdu usušené a že je můžu uskladnit? Můžu bylinky oplachovat před sušením? Můžu bylinky sbírat v dešti?

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.38 (16 hlasů)

sber-bylin-a-suseni-bylinek-spravny-postup-navodSběr bylinek: Chcete-li léčivé rostliny sbírat, musíte je samozřejmě nejprve znát. Když je poznáme, je důležité, abychom rostliny sbírali ve správném čase, na správném místě a správným způsobem. Podle zkušeností mají nejlepší léčivé účinky rostliny čerstvě nasbírané. To je bezpodmínečně nutné při těžkých onemocněních, máme-li mít úspěch. 

___

___

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (4 hlasů)

zmrazeni bylin jako zpusob jejich uchovaniZmrazování bylinek - konzervace teplotami pod nulou se nedá doporučit obecně pro všechny bylinky. Některé tím ztratí strukturu i chuť. K zmrazování se dobře hodí saturejka, kopr, petržel, pažitka a naťový celer. Pro zmrazení v hlubokomrazicím zařízení používejte nádobky s víkem, určené do mrazničky. V nich můžete bylinky zmrazit samostatně nebo ve směsi.

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.60 (5 hlasů)

suseni-a-skladovani-bylin-bylinek-postup-navod-informaceExistuje několik různých způsobů sušení bylinek - na sušící síti, papíře, v sušičce ad.. Také musíme dbát na skladování a konzervaci bylinek, aby nám třeba nezačaly v zimě plesnivět. Jak na to?  Kde bylinky sušit? Kde je uchovat? V čem je uchovat? Jak nám pomáhá sušíší síť? Jak poznám, že jsou už bylinky opravdu usušené a že je můžu uskladnit? Můžu bylinky oplachovat před sušením? Můžu bylinky sbírat v dešti?

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.32 (1009 hlasů)

byliny vhodne na vyrobu tinktur ucinky tinktur vyhody tinkturTinktura je vlastně "bylinka vyluhovaná v alkoholu" (nejčastěji vodce). V mé přednášce týkající se výroby tinktur (KE STAŽENÍ ZDE) se dozvíte následující informace: kolik gramů (čerstvé nebo sušené) bylinny je potřeba na výrobu tinktury na určitý objem alkoholu, jak dlouho nechat tinkturu zrát a při jaké teplotě, zda je vhodná spíše čerstvá nebo sušená bylina, jaká je vhodná koncentrace lihu, jaké je dávkování tinktur, co bychom měli dělat, aby byla tinktura silná a účinná, zda je vhodné tinkturu macerovat na slunci nebo spíše ve stínu, jak tinkturu uchovávat, aby vydržela co nejdéle, jaká je maximální trvanlivost tinktury, jaké jsou výhody a nevýhody tinktur, od jakého věku je možné dávat dětem tinktury, zda při policejní kontrole "nadýcháte", zda je možné při užívání tinktury pít alkoholické nápoje, zda zvýšením dávkování tinktury urychlíme uzdravení.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.26 (34 hlasů)

Co znamená homeopatické ředění tinktury D0 D1 D2 D3 Z bylin lze připravovat i homeopatické přípravky. Mezi ty doma připravené patří bezesporu tinktura. Postup je jednoduchý. Napřed vyrobíme obvyklou tinkturu (v homeopatii se označuje jako tinktura o potenci DO). Vezmeme jedno deci (100 ml) této tinktury, nalijeme ji do lahve o objemu 1,5 litru a zalijeme 9 decilitry minimálně 40% lihu. Láhev 21 krát protřepeme a tím získáme homeopatickou tinkturu s potencí D1. Chceme-li tinkturu o potenci D2, vezmeme jedno deci tinktury D1 a přidáme 9 decilitrů lihu. Vše opět 21 krát protřepeme. Tímto způsobem lze postupovat stále dál.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.04 (28 hlasů)

Co je to lihovodný roztok?V bylinářství se užívá tzv. lihovadný roztok, což je vlastně tinktura nalitá do bylinného čaje (obvykle 1 kávová lžička na šálek čaje). Tím se účinek bylinek umocňuje. Dobrým příkladem je tinktura lichořeřišnice, která se přidává do urologických či gynekologických čajů, nebo šalvěj, která se dává do čaj ů proti nachlazení a bolení v krku. Lihovadný
roztok se obecně používá proti zánětům.