Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.35 (133 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 2.71 (7 hlasů)

suseni-a-skladovani-bylin-bylinek-postup-navod-informaceExistuje několik různých způsobů sušení bylinek - na sušící síti, papíře, v sušičce ad.. Také musíme dbát na skladování a konzervaci bylinek, aby nám třeba nezačaly v zimě plesnivět. Jak na to?  Kde bylinky sušit? Kde je uchovat? V čem je uchovat? Jak nám pomáhá sušíší síť? Jak poznám, že jsou už bylinky opravdu usušené a že je můžu uskladnit? Můžu bylinky oplachovat před sušením? Můžu bylinky sbírat v dešti?

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.34 (1275 hlasů)

byliny vhodne na vyrobu tinktur ucinky tinktur vyhody tinkturTinktura je vlastně "bylinka vyluhovaná v alkoholu" (nejčastěji vodce). V mé přednášce týkající se výroby tinktur (KE STAŽENÍ ZDE) se dozvíte následující informace: kolik gramů (čerstvé nebo sušené) bylinny je potřeba na výrobu tinktury na určitý objem alkoholu, jak dlouho nechat tinkturu zrát a při jaké teplotě, zda je vhodná spíše čerstvá nebo sušená bylina, jaká je vhodná koncentrace lihu, jaké je dávkování tinktur, co bychom měli dělat, aby byla tinktura silná a účinná, zda je vhodné tinkturu macerovat na slunci nebo spíše ve stínu, jak tinkturu uchovávat, aby vydržela co nejdéle, jaká je maximální trvanlivost tinktury, jaké jsou výhody a nevýhody tinktur, od jakého věku je možné dávat dětem tinktury, zda při policejní kontrole "nadýcháte", zda je možné při užívání tinktury pít alkoholické nápoje, zda zvýšením dávkování tinktury urychlíme uzdravení.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (46 hlasů)

Co znamená homeopatické ředění tinktury D0 D1 D2 D3 Z bylin lze připravovat i homeopatické přípravky. Mezi ty doma připravené patří bezesporu tinktura. Postup je jednoduchý. Napřed vyrobíme obvyklou tinkturu (v homeopatii se označuje jako tinktura o potenci DO). Vezmeme jedno deci (100 ml) této tinktury, nalijeme ji do lahve o objemu 1,5 litru a zalijeme 9 decilitry minimálně 40% lihu. Láhev 21 krát protřepeme a tím získáme homeopatickou tinkturu s potencí D1. Chceme-li tinkturu o potenci D2, vezmeme jedno deci tinktury D1 a přidáme 9 decilitrů lihu. Vše opět 21 krát protřepeme. Tímto způsobem lze postupovat stále dál.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.03 (31 hlasů)

Co je to lihovodný roztok?V bylinářství se užívá tzv. lihovadný roztok, což je vlastně tinktura nalitá do bylinného čaje (obvykle 1 kávová lžička na šálek čaje). Tím se účinek bylinek umocňuje. Dobrým příkladem je tinktura lichořeřišnice, která se přidává do urologických či gynekologických čajů, nebo šalvěj, která se dává do čaj ů proti nachlazení a bolení v krku. Lihovadný
roztok se obecně používá proti zánětům.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.21 (19 hlasů)

Bylinná mazání se vyrábí vyluhováním byliny v lihu (případně Alpě) a slouží obvykle k mazání kloubů, svalů, křečových žil atd. Postup je jednoduchý. Bylinu rozemeleme nebo nastrouháme (kostival, kaštan), vložíme do zábrusky nebo zavařovačkya zalijeme alkoholem. Byliny by mělo být asi do půl až tří čtvrtin láhve. Zbytek se dolije alkoholem. Láhev se uzavře, dobře protřepe a nechá se v tmě a chladu. Bylina se za občasného protřepávání luhuje alespoň 14 dní (kostival nechávám vyluhovat i celý rok). Pak se přefiltruje přes plátno (kostival pouze přes froté prostěradlo) a nalije do lahví. Takto připravené mazání vydrží celé roky. Lze jej posílit přidáním éterického oleje. Mazání lze vzájemně kombinovat. Slouží výhradně k vnější aplikaci.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (36 hlasů)

Bylinné víno výroba příprava dávkováníBylinná vína - někdy se léčivé rostliny nechávají vyluhovat - macerovat za studena - ve vínu. Do litru kvalitního suchého či polosuchého (většinou bílého) vína se nasype asi 70-100 gramů sušené byliny. Láhev se uzavře, nechá stát v temnu a občas se protřepe. Po 14 dnech (ev. i déle) se scedí a slije. Víno se uchovává v chladu a temnu. Dobře známý je i tzv. svařák, tedy víno, ve kterém se povaří určité koření nebo bylinky. Toto víno je určeno k okamžité spotřebě. Na skleničku vína sedává tolik sušených bylin, kolik uchopíme mezi tři prsty. Dávkování u léčivých bylinných vín (ne svařáku) je střídmé - 3x denně cca. 0,5 dl. tj. 50 ml.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.58 (66 hlasů)

Domácí tinktury mohou být nenahraditelnou pomocí v situacích, kdy je nám zle. Jejich předností je velká stálost a koncentrace aktivních léčivých látek a rovněž pohodlné užívání. tinktury se dají uchovávat podomácku, ale je nutno s nimi zacházet opatrně, protože mají silnější účinky než nálevy nebo odvary. Pomáhají odstranit obtíže nebo slouží jako doplněk léčebné kúry. Vždy je užíváme v malých dávkách a dávkování přísně dodržujeme. 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Na výrobu tinktury využijte vodku. Líh z lékárny je extrémně drahý (až 200 Kč/100 ml), vodka je pro tento účel dostačující. 

Tinktura

je vlastně bylinka vyluhovaná v čistém lihu. Nejlepší je tinkturu připravovat z čerstvých bylin. Byliny musejí být čisté. Doporučuji bylinky na drobno nastříhat nebo pomlet. Pak se vloží do sklenice (nejlépe zábruska z tmavého skla) a přelijí se lihem o koncentraci nejméně 40% alkoholu. Na litr lihu se doporučuje asi 120-150 gramů čerstvých bylin. Sušených bylin se dává asi 2/3 množství. Bylinky se nechají macerovat 21 dnů (vůbec nevadí ani mnohem delší doba). Občas sklenici pořádně protřepeme. Po celou dobu chráníme obsah před světlem. Není na škodu dát sklenici k radiátoru. Teplota u radiátoru by neměla překračovat 40°C. Jde o tzv. rychlenou tinkturu a tímto postupem může být hotoví tinktura již za 2 týdny.
Po uplynutí doby přefiltrujeme (ale není to podmínkou a bylinnou drogu můžeme nechat ve sklenici, nevadí ani když z části droga "čouhá" z lihu, k plísni díky koncentraci alkoholu nedojde). Takto získanou tinkturu přelijeme do tmavé láhve, hermeticky uzavřeme a skladujeme ve tmě a chladu.

Dávkování, užívání: Obvyklé dávkování udává 3x denně 25-30 kapek, případně 3x denně 1/2 kávové lžičky.

Účinnost: Obecně vzato jsou tinktury účinnější než čaje, neboť některé obsahové látky léčivek se nevyloučí do vody, jiné se zničí varem. Tinktura je tedy ideální pro intenzivní bylinnou léčbu. I zde platí, že mnoho výrobků na trhu jsou šmejdy. Nekupovat žádnou tinkturu s obsahem alkoholu menším než 40 %! I ty tinktury, které mají doporučené dávkování po pár kapkách, jsou podezřelé.

Tinktura nemá nic společného s éterickým olejem: Zde je třeba dodat, že existují např. tzv. éterické oleje, které jsou skutečně účinné již ve velmi malém množství. Pokud se používají vnitřně, tak se vždy ředí v jiném oleji většinou 1 kapka.

Vhodná koncetnrace alkoholu: K výrobě tinktur je ideální líh o koncentraci 40 až cca. 90 %. Příliš vysoká koncentrace je též na škodu, protože bylinku "spálí". Hodně záleží na tvrdosti bylinné drogy. Zatímco na okvětní lístky rostlin můžeme použít koncentraci kolem 40%, tak na tvrdé kořeny léčivých rostlin (např. křídlatka japonská) používáme koncentraci 80% a více

 

Lihovodný roztok 

V bylinářství se též užívá tzv. lihovodný roztok,v což je vlastně tinktura nalitá do čaje (obvykle 1 kávová lžička na šálek čaje) nebo většího množství vody. Kombinací čaje a tinktury se účinek léčicých rostlin umocňuje. Dobrým příkladem je tinktura lichořeřišnice, která se přidává do urologických či gynekologických čajů, nebo šalvěj, která se dává do čajů proti nachlazení a bolení v krku. Lihovodný roztok se obecně používá proti zánětům. 
Odstranění lihu z tinktur je velice snadná záležitost. Někteří lidé nechtějí tinktury užívat, neboť jim z nějakého důvodu vadí líh. Líh se odpařuje již při teplotě zhruba 78 °CC. Jinými slovy, když nalijeme lžičku tinktury do vody nebo čaje, který má kolem 90 °C, prakticky všechen líh se odpaří a všechny účinné látky z tinktury přejdou do vody. Tímto způsobem je možné tinkturami léčit i malé děti od jednoho roku výše. 

Tinktury nikdy neužíváme přímo do úst, vždy je ředíme s vodou, aby se tinktura dostala do žaludku a neuchytila se na stěně dutiny ústní (jiná situace je, pokud chceme léčit dutinu ústní, v takovém případě kloktáme opět ředěnou tinkturu, ale nepolykáme).

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.50 (8 hlasů)

Bylinné prášky se obvykle dělají z tvrdých drog, jako jsou například kůry, semena, plody (rnuškátový oříšek) a podobně. Výchozí látka se pomele nebo nastrouhá na nejjemnějším struhadle. Obvykle se užívá špetka (to, co uchopíme bříšky prstů palce a ukazováčku) nebo na špičku nože. Dávkování je po jídle 3x denně. Při přípravě prášků musíme vzít v úvahu, že rozemletá droga na vzduchu rychle ztrácí na účinku. Proto si neděláme příliš velké zásoby bylinných prášků a skladujeme je v neprodyšně uzavřené nádobce v temnu a chladu. Dají se koupit i poživatelné tobolky, do kterých lze prášek naporcovat.

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.57 (7 hlasů)

bylinkovy-prasek-prasek-z-rozdrcene-byliny-informace-uzivani-davkovaniBylinný přášek - byliny doporučené na dané obtíže lze někdy usušit, rozmělnit na prášek a užívat při zachování následujících bezpečnostních pravidel: musíme mít na paměti, že co do síly účinku odpovídá sklenice odvaru nebo nálevu víceméně jednomu gramu bylinného prášku, tedy množství, které se vejde na konec kulaté špičky jídelního nože.

___

___

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.20 (15 hlasů)

Plíseň kvašení bylinkového sirupu prevence jak se vyhnoutJak zabránit vytvoření plísně na bylinkovém sirupu. To je téma, které je už roky řešeno na Facebooku i na odborných webech o bylinkách. Připravil jsem několik rad, jak se vzniku kvašení a plísně při výrobě sirupů vyhnout.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.70 (10 hlasů)

Květový med: hustý med - například akátový - se dá aromatizovat různými květy, například mateřídouškou nebo prvosenkou jarní. Do šroubovací sklenice nasypejte asi 1cm vysokou vrstvu čerstvých květů a zalijte ji stejně vysokou vrstvou medu. Následuje znovu vrstva květů a další vrstva medu. Postup opakujte, než bude sklenice plná. Pak ji dobře uzavřete a každý den převraťte dnem vzhůru - je krásné sledovat, jak květy zvolna stoupají nahoru.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.36 (14 hlasů)

Medový sirup je vynikající pochoutka a navýsost zdravá pochutina. Připravuje se z kvalitního medu a čerstvé šťávy z bobulí, jako je rakytník, aronie, malina a podobně. Asi 300 gramů čerstvé,
přefiltrované šťávy vmícháme za studena do kila kvalitního domácího medu. Hotovo! Uložíme v ledničce. Užívá se po lžičkách i lžících. Zvláště vhodný je medový sirup z aronie či rakytníku,
poněvadž v zimě slouží jako přímý zdroj vitaminů. Může se použít k slazení dětských kaší, čaje atd.

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.47 (15 hlasů)

Bylinné sirupy mají v oblibě zejména děti. Jsou to vlastně léčivky a výluhy z léčivek zakonzervované cukrem nebo medem. Jinými slovy šťáva, nálev (odvar) nebo tinktura z léčivek se zahustí cukrem a zahřeje.  

Způsoby výroby bylinných sirupů:

1. Jedinou výjimkou je sirup dělaný zastudena prokládáním bylin a cukru. Tento způsob je k léčivým látkám nejšetrnější. Tento sirup se může však dělat pouze z listů nebo květů (jitrocel, divizna, sléz, plicník ... ), které jsou měkké a obsahují dostatek vody. Do dobře umyté zavařovací láhve vložíme rovnoměrnou vrstvu nařezaných bylin (asi 1-2 cm), bylinky překryjeme stejně vysokou vrstvou cukru, pak následuje opět vrstva bylin, vrstva cukru a tak dál, až zaplníme celou sklenici. Pak sklenici zavřeme a vložíme do temna a chladu (nejlépe do sklepa, je možné sklenici i zakopat do země). Zhruba po měsíci nebo 6 týdnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina. Někdy je třeba hmotu ještě protlačit např. malým vinařským lisem. Takto vzniklý sirup není třeba konzervovat. Musí se však uschovávat v chladničce, nebo alespoň vtemnu achladu. Musíme též dbát na to, aby se do otevřené láhve nedostaly plísně nebo jiné nevhodné
látky, které by zapříčinily např. kvašení.  

2. Další typ sirupu se dělá z velmi koncentrovaného nálevu nebo odvaru (mateřídouška, echinacea ... ). Do 0,5 l nálevu vysypeme 650 gramů cukru a na velmi mírném ohni (pod bodem varu) vše dobře rozmícháme a přelijeme do čisté, dobře uzavíratelné láhve. 

3. Podobně se dá dělat sirup i z tinktur. Do tinktury přilijeme vodu. Záleží na tom, jak koncentrovaný líhjsme použili k výrobě tinktury. Do více koncentrovaného lihu přilijeme více vody. Pak nasypeme cukr. Poměr výsledné tekutiny a cukru musí být zhruba 4 : 6. A vše zahříváme a mícháme na mírném žáru (asi při teplotě 80-90 °C). Při této teplotě se líh odpaří a všechny bylinné látky přejdou do sirupu. Při výrobě je dobré kalkulovat s tím, že se všechen líh odpaří. Tedy nedávat do sirupu příliš mnoho cukru.  

4. Sirup je též možné dělat z čerstvé šťávy (zovoce, ale třeba i brutnáku ajiných bylin svysokým obsahem vody). V tom případě se čerstvá šťáva smíchá s cukrem v poměru 4:6 a na mírném žáru se chvíli za stálého míchání povaří. Sirupy je dobré (ale drahé) dělat z třtinového, nebo aspoň přírodního cukru, neboť bílý rafinovaný cukr rozhodně není pro nikoho příliš zdravý
(pro děti to platí dvojnásob). Sirupy, jsou-li uchovány v temnu a chladu, není třeba konzervovat. Je nutné je brát vždy novou lžící, nikdy nepít přímo z láhve nebo nabírat lžičkou již olíznutou.
Tím se zabrání nežádoucímu kvašení sirupu. Po výrobě je výhodné rozlít sirup do více lahviček. Zkazí-Ii se nám náhodou jedna (ta otevřená), ty další, dobře uzavřené, vydrží. Po otevření
sirup vydrží v ledničce zhruba měsíc. Udětí se sirupy dávkují po lžičkách - již rok staré děti mohou užívat dobré domácí sirupy. Dospělí užívají obvykle 3 polévkové lžíce denně.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.31 (13 hlasů)

nemuzete usnout vyzkousejte cbd olejPřestože se trendy v oblasti zdravé výživy a přírodních doplňků stravy rok co rok mění, CBD se na špičce žebříčků oblíbenosti drží už pár let. Hlavním důvodem je především jeho blahodárný vliv na oblast, která čas od času potrápí každého z nás – nespavost či nekvalitní spánek. Dnes se proto blíže podíváme nejen na princip fungování kanabidiolového oleje, ale také vám poradíme, jak na správné dávkování.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.86 (7 hlasů)

Éterické oleje jsou vlastně velmi koncentrované silice jednotlivých rostlin. Jejich výroba přesahuje domácí možnosti, většinou sezískávají destilací čerstvých bylin. Éterické oleje lze užít k přímé léčbě, inhalacím i masážím. Někdy mívají jiné účinky než rostlina, ze které jsou extrahovány. Při léčbě éterickými oleji se řídíme vždy instrukcemi výrobce. Je třeba mít na paměti, že někdy již malé množství může být zdraví škodlivé