lecba horecky bylinami u deti a dospelych clanek pro prozeny czJako horečku označujeme stav, kdy je teplota těla 38°C a více. Pokud je teplota nižší, jde o zvýšenou teplotu. Zvýšenou teplotu nesrážíme. Dokonce i horečku bychom měli nechat nějakou dobu působit bez zásahu léků. Horečka má totiž zásadní vliv v aktivaci imunity v našem těle. Platí však, že by horečka neměla organismus vyčerpávat, takže ani její dlouhodobé působení není vhodné. Teplotu nad 40°C vždy bezpodmínečně snižujeme a to jak u dospělých, tak i u dětí.


Účinky rostliny:

Horečku můžeme srazit farmakologicky použitím antipyretik, ale také fyzikálním chlazením. Doporučují se ochlazující lázně nebo sprchy. Připravte si vlažnou lázeň, ponořte se do ní na půl až jednu minutu a lázeň postupně ochlazujte. Aplikujte každou půlhodinu až do snížení horečky. Vhodná je i postupně ochlazovaná sprcha. Sprchování nebo koupel má trvat jen krátkou dobu. Dalším způsobem je aplikace v mrazničce chlazených gelových vaků obalených látkou do třísel. Tento způsob chlazení vídám často v nemocnici u dlouhodobě ležících pacientů.

Tělu pomůžete doplňováním vitaminu C. Ani ten není nutné dodávat v tabletách, ale je možné jej získat např. z šípků. Málokdo ale ví, že lépe než převařené šípky, je výhodnější použít šípkovou drť (2 čajové lžičky na 200 ml vody) macerovat několik hodin ve studené vodě. Jednak má macerát lepší chuť a druhak nedochází k likvidaci termolabilního vitaminu C. Ten se totiž varem ničí. Drcené šípky ale musíme přecedit přes vatu v sítku nebo přes plátýnko. Uvnitř šípku jsou mikroskopické jehličky, které by dráždily sliznice.

A co bylinky? Při horečce je nezbytné doplňovat tělu ve vyšší míře tekutiny kvůli zvýšenému pocení. Právě bylinné čaje jsou nejlepším způsobem jak tělo v horečce hydratovat. Výhodou bylinné léčby horečky je to, že na rozdíl od léků byliny nemají nežádoucí účinky a nezatěžují organismus. Dobře účinné jsou např. bez černý a lípa, ze kterých se dělá klasický nálev (čaj). Obě byliny jsou i tzv. potopudné.
Další byliny vhodné na léčbu horečky jsou šalvěj (šalvěj by se měla několik minut vařit, aby se rozložil mírně jedovatý tujon), heřmánek, tužebník, rakytník, maliník (i plod!), vřes, sedmikráska a pro dospělé se hodí i zeměžluč okolíkatá. Z méně známých bylin je vhodná vachta třílistá (jde ale o chráněnou rostlinu, takže ji nesbíráme). Výluhy pijeme většinou 3x denně před jídlem.

Z tinktur se na horečnatý stav hodí a je velmi účinná tinktura z třapatky nachové (echinacea). Nakapejte si do vody 50 kapek a vypijte. Poté každou hodinu nakapejte 10 kapek do vody a užívejte znovu. Nemusíte se bát použít ani tinkturu z česneku medvědího. Pomáhá bojovat s horečkou a zánětem v těle. Užívá se 3x denně 20 kapek. Tinkturu v nižší dávce mohou užívat i větší děti. Platí, že tinkturu nakapeme do horkého čaje, čímž vyprchá alkohol a zůstanou jen účinné látky.

Pokud máte horečku, vaše tělo bojuje, a proto je nežádoucí jej fyzicky zatěžovat (jít do práce, hrát sport apod.). Ani v rekonvalescenci není vhodný přílišný pohyb, protože může dojít k recidivě nemoci v oslabeném organismu.

Ve chvílích, kdy bojujeme s horečkou, nemíváme chuť k jídlu. Něco však jíst přesto musíme - třeba i proto, že každý stupeň teploty těla navíc vede k významnému zvýšení výdeje energie v organismu. V "horečkové stravě" upřednostňujeme nastrouhané ovoce, kompoty, případně ovesnou kaši, rýži, vařenou mrkev nebo masové vývary. Vyhýbáme se těžko stravitelnému masu, vejcím, mléku, tučným potravinám a sladkostem. S poklesem horečky se chuť k jídlu opět vrací a během rekonvalescence dohoníme případný váhový úbytek.

A na závěr: věděli jste, že horečku může způsobit také dehydratace, přepracování, včelí či komáří bodnutí, alergie, otravy a překvapivě i rakovina?