Různé
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Biochemické látky v rostlinách, bylinách, bylinkách
- Zobrazení: 11106
Resveratrol - jde o polyfenolickou sloučeninu, jejíž molekula nápadně připomíná molekulu pohlavního hormonu estrogenu. Zatímco však estrogen rakovinný proces urychluje, resveratrol jej naopak zpomaluje. Jinak jde o přirozeně vytvořenou sloučeninu plnící funkci tzv. fungicidu, látky likvidující houbové infekce zanesené na rostliny.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Biochemické látky v rostlinách, bylinách, bylinkách
- Zobrazení: 8966
Oleuropein byl izolován jako hořčina v roce 1960 z plodů olivovníku evropského (Olea europaea) a později definován jako secoiridoid, jehož množství v 1l panenského oleje je 2-10 mg. Zároveň se zjistilo, že je obsažen také v listech této rostliny, ale i v dalších rostlinách čeledi olivovníkovitých, Oleaceae, např. v jasanech (Fraxinus) nebo šeřících (Syringa).
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Biochemické látky v rostlinách, bylinách, bylinkách
- Zobrazení: 12764
Koenzym Q 10 je látka, která v našich buňkách transformuje bílkoviný, tu'ky a sacharidy na energii. Avšak asi od 20. roku věku schopnost jater produkovat tuto látku klesá. Pokud se jeho hladina sníží o 25 %, dochází k oslabení našeho zdraví, při snížení o dalších 50% to již znamená vážné onemocnění, případně i smrt. Je velmi podobný vitaminům, syntetizuje se především v játrech (zhruba dvě třetiny), ale omezené množství se získává z potravy.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Biochemické látky v rostlinách, bylinách, bylinkách
- Zobrazení: 10835
Kapsaicin - především plody papriky křovištní, Capsicum frutescens (obr. 64), známé jako chilli či kayenský pepř, obsahují 0,04-1,5 % alkaloidů ostré chuti. Jejich rozhodující složku (asi 70 %) tvoří kapsaicin (capsaicin). Látku poprvé izoloval z pálivých paprik v roce 1816 P. A. Buchtholz, první syntetická forma pochází z roku 1930. Jde o rostlinný alkaloid C18H27NO3,zodpovědný především za pálivou chuť papriky. Přitom pocit pálení způsobuje tím, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Biochemické látky v rostlinách, bylinách, bylinkách
- Zobrazení: 7550
Z dalších látek rostlinného původu působí výrazně proti nádorovému bujení chalkony. Z chemického hlediska jde o tzv. otevřené deriváty flavonů. Řadu z nich nacházíme i v říši rostlinné, kde mají význam jako prekurzory flavonoidů v metabolismu některých druhů. Aktivní protinádorový účinek má především xanthohumol. Kromě toho ničí patogenní viry, bakterie i houby, ale také živočišné parazity.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Biochemické látky v rostlinách, bylinách, bylinkách
- Zobrazení: 9230
Glukany jsou přírodní polysacharidy, které aktivují buňky zajišťující obranyschopnost organismu, tj. mikrofágy a makrofágy, leukocyty a T-Iymfocyty. Přitom makrofág je buňka schopná pohlcování a zničení (fagocytózy) cizorodého materiálu včetně mikroorganismů. Plní i další důležité úkoly při řízení imunity.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Biochemické látky v rostlinách, bylinách, bylinkách
- Zobrazení: 14804
Flavonoidy - v nadzemních částech řady cévnatých rostlin se vyskytují flavonoidy, rostlinná barviva fenolického složení, většinou žlutého zbarvení. Jejich výchozí látkou jsou deriváty skořicových kyselin, především ve formě esterů a glykosidů. Význam těchto sloučenin v rostlinách není dosud zcela objasněn, je však možné, že flavonoidy v květech mají za úkol lákat opylovače, v ostatních případech se potom asi účastní rostlinného metabolismu.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Biochemické látky v rostlinách, bylinách, bylinkách
- Zobrazení: 8518
Další skupinou významnou pro kvalitní imunitní systém jsou enzymy. Jde o bílkoviny, které jsou schopny v malém množství výrazně urychlit průběh určité biochemické reakce v těle. Každý enzym je specializovaný a podlil se například na metabolismu, jiný má význam pro trávení, srážlivost krve, obranu organismu proti infekci apod. Mnohé enzymy obsahují mimo bílkovinné části také koenzym, což je nebílkovinná látka nezbytná pro činnost enzymů, kterou je v mnoha případech modifikovaný vitamin C.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Biochemické látky v rostlinách, bylinách, bylinkách
- Zobrazení: 20075
Hořčík (magnesium - Mg) je dvojmocný, stříbřitě bílý, lehký kov s atomovým číslem 12 a relativní atomovou hmotností 24,305. Teplota tání je 650 DC a teplota varu 1.100 °C. V přírodě se vyskytuje pouze ve sloučeninách, jako je například minerál magnezit či dolomit, nebo v mořské vodě jako chlorid a síran.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Biochemické látky v rostlinách, bylinách, bylinkách
- Zobrazení: 11456
Selen (selenium - Se) je dvoj- čtyř- a šesti mocný prvek s atomovým číslem 34 a relativní atomovou hmotností 78,96. Má teplotu tání 220,2 "C a teplotu varu 685 °C, Vyskytuje se v pěti nekovových modifikacích a v jedné, nejstabilnější, kovové. Ve stopovém množství provází sulfidy, řidčeji se nachází v čistých minerálech.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Biochemické látky v rostlinách, bylinách, bylinkách
- Zobrazení: 6651
Minerální látky jsou anorganické složky potravy, obzvláště soli, které jsou nepostradatelné pro látkovou výměnu v lidském organismu. Byl prokázán zásadní vliv minerálních látek jak při prevenci, tak i léčbě různých zdravotních poruch. Nejdůležitější jsou sloučeniny vápníku, fosforu, hořčíku, sodíku, draslíku a chloru.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Biochemické látky v rostlinách, bylinách, bylinkách
- Zobrazení: 9605
V roce 1922 zjistili vědci Evans a Bishop, že krysy potřebují pro své úspěšné rozmnožování látku obsaženou v tucích obilních klíčků a olejnatých semenech rostlin. Pokud tato látka v potravě chyběla, nebyla zvířata schopná se normálně rozmnožovat. Nejprve ji nazvali "faktor X", později ji zařadili mezi vitaminy a označili písmenem E.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Biochemické látky v rostlinách, bylinách, bylinkách
- Zobrazení: 14793
Vitamin D (kalciferol) je rozpustný v tucích a k jeho aktivaci v těle je třeba ozáření ultrafialovým zářením, zpravidla slunečním. Je nezbytný pro vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě a pro správnou tvorbu kostí. Zdrojem jsou hlavně živočišné tuky, např. rybí tuk, játra, máslo, žloutek, nebo některé rostlinné produkty (obilniny). Nedostatek tohoto vitaminu sev dětstvi projevuje jako tzv. křivice (rachitida), v dospělosti jako "řídnutí kostí" (osteoporóza, osteomalacie).
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Biochemické látky v rostlinách, bylinách, bylinkách
- Zobrazení: 8889
Vitamin C (kyselina askorbová), rozpustný ve vodě, je důležitý pro udržení dobrého zdravotního stavu, správnou funkci i stavbu pojivé tkáně, zejména vaziva a cévní stěny, činnost enzymů a metabolismus některých látek, např. cholesterolu. Tento vitamin představuje asi 80% potřeby všech vitaminů. Zvyšuje celkovou odolnost organismu a chrání před působením vnějších negativních vlivů.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Biochemické látky v rostlinách, bylinách, bylinkách
- Zobrazení: 14392
Vitamín B17 amygdalin je známý kyanový heteroglykosid, skládající se ze složky cukerné a necukerné (aglykonu). V aglykonu je zabudovaný kyanovodík, který se při hydrolýze uvolňuje. Aglykony mají strukturu fenylpropanu a jsou odvozeny od aminokyselin fenylalaninu a tyrosinu. Heteroglykosidy jsou většinou látky neutrální, rozpustné ve vodě, opticky činné.