Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.31 (39 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Pohanské bonbony s prvosenkou, prvosenkové bonbony: cca 100 g květů namočíme do menšího množství vody a necháme je nasáknout, přivedeme k varu a přisypáváme cukr, dokud nám tekutina nezkaramelizuje. 

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Polévka z potočnice - recept: 100 g čerstvé potočnice, 60 g másla, 2 cibule, 1 velká brambora, 2 lžíce hladké mouky, 2 a půl hrnku zeleninového vývaru, 180 ml smetany, sůl, pepř. Potočnici osmahneme spolu s nadrobno nakrájenou bramborou na cibuli a půlce másla (30 g). Ze zbylého másla a mouky připravíme jíšku. Pomalu přiléváme vývar, přidáme brambory s potočnicí. 

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Bylinkový sýr s potočnicí - recept: 100 g strouhaného sýra, 1 vejce, 1 lžička celozrnné pšeničné mouky, šálek mléka, 2–3 lžíce potočnice. Sýr, vejce, mléko a
mouku rozehřejeme a chvíli povaříme, vmícháme máslo, sůl a bylinky. Ještě teplé vlijeme do formy na sýr, nejlépe dřevěné, a necháme vychladnout. 

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Bramborová polévka s podbělem a bylinkami - recept: 300 g brambor, 1 mrkev, 1 cibule, 1 šálek nadrobno nakrájeného listí a natí planých rostlin (popenec ale i kopřiva, kozlíček, bršlice, šťavel), 1 l vody nebo vývaru, 50 g oleje, 2 lžíce mouky, 100 ml kysané smetany, sůl, majoránka. Osmažíme cibuli, na ní lehce osmahneme listy popence, lehce podusíme a zaprášíme moukou, přidáme syrové na menší kousky nakrájené brambory a mrkev. 

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.33 (3 hlasů)

Drožďová pomazánka podbělem - recept: 100 g droždí, 1 hrst jemně nasekaných listů podběle, 2 lžíce ovesných vloček, 1 vejce, 1 cibule, 2 stroužky česneku. Droždí osmažíme na cibuli, aby bylo tekuté, do vejce zatím vmícháme všechny ostatní přísady a vlijeme na pánev, podlijeme a chvíli podusíme. Mažeme na čerstvý chléb.

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Bylinková polévka s pcháčem a knedlíčky - recept: 200 g nadrobno nasekaných listů pcháče, 30–40 g oleje, 2 lžíce mouky, 0,8 l vody nebo vývaru, 100 ml mléka, sůl, koření. Na knedlíčky: 100 g bylinek (bazalka, kopřiva dobromysl, pažitka) 10 g oleje, strouhanka, 1 vejce, sůl.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (3 hlasů)

Mrkvový salát s orsejí, pampeliškou, šťovíkem a bršlicí - recept: 300 g mrkve, 1–2 šálky planých listů (orsej, pampeliška, šťovík, bršlice), 50 ml zálivky (olej, voda, citronová šťáva). Smícháme a podáváme, možno okořenit. 

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (4 hlasů)

Bylinkové nudle s orsejí jarní - recept: 120 ml mléka nebo podmáslí, 60 g celozrnné mouky, 1 vejce, sůl, 1 lžíce jemně nakrájených listů orseje. Vypracujeme řidší těsto a vmícháme orsej, na vymaštěné pánvi opečeme jako palačinku po obou stranách, nakrájíme na široké nudle, vložíme do talíře a zalijeme polévkou.

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Kaše z orobincové či rákosové mouky - recept: 400 g hrubě drcené mouky, 2 hrsti křížal, 2 lžíce medu, sádlo. Mouku a křížaly namočíme přes noc, vaříme asi půl hodiny, osladíme medem a omastíme sádlem či polijeme mlékem.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (4 hlasů)

Kaše z orobincové či rákosové mouky - recept: 400 g hrubě drcené mouky, 2 hrsti křížal, 2 lžíce medu, sádlo. Mouku a křížaly namočíme přes noc, vaříme asi půl hodiny, osladíme medem a omastíme sádlem či polijeme mlékem.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (3 hlasů)

Orobincová „aloe vera“ - příprava: Prýty a mladé stonky orobince očistíme a nadrobno nakrájíme, necháme macerovat ve vodě alespoň 4 hodiny, vychladíme a osladíme medem, pokud máme k dispozici, dochutíme lžičkou strouhaného zázvoru a skořicí nebo namletým oddenkem kuklíku městského (Geum urbanum).

 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Pozor, aloe "ředí krev" (snižuje krevní srážlivost). Není vnitřně vhodná pro lidi s poruchou srážlivosti krve, pro lidi užívající Warfarin, NOAC léčiva, Anopyrin, apod.

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Vařené oddenky orobince - recept: Oddenky vykopeme, omyjeme, oloupeme, vaříme jako brambory a používáme jako přílohu. Pražené doutníky Samčí vrcholky květenství vaříme 2–3 minuty v osolené vroucí vodě a pak zprudka osmažíme na oleji. Okusujeme jako kukuřici.

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Česnečka z divoké mrkve - recept: Cibule, olej, 2–3 brambory, 8–10 kořenů divoké mrkve i s natí, česnek, nebo česnek medvědí. Cibulku osmažíme, zalijeme
vodou, přidáme brambory, na kolečka nakrájenou mrkev, uvaříme do měkka, před koncem varu přidáme nať a dva až tři stroužky česneku, případně deset listů najemno pokrájeného česneku medvědího, můžeme zahustit jíškou, nebo polévkovými nudlemi. Osolíme a podáváme. 

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (3 hlasů)

Bochánky s merlíkem - recept: 300 g listů (případně mladých lodyh) merlíku, 300 g celozrné mouky, 100–150 g balkánského sýra, hrst jemně drceného starého chleba (lze nahradit strouhankou), 3 vejce, 20 g másla, sůl a koření (např. saturejku, dobromysl, tymián).

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Bowle z mařinky - recept: Mařinku necháme zavadnout, aby se uvolnila její typická vůně. Cca 100 g nati mařinky dáme do litru bílého nebo červeného vína a necháme alespoň 2 hodiny vyluhovat. Můžeme připravit i čaj. Optimální dávka je dvě lžičky sušené mařinky na osobu. 

Číst dál...