bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Tvarohová pomazánka s pohankou, šunkou a vejcem - suroviny: 250 g měkkého tvarohu, 50 g šunky, 1 vejce natvrdo, cibule, sladkokyselá okurka, 2 lžíce kečupu, 6 polévkových lžic mléka sůl, polévková lžíce pohankové mouky. Tvarohová pomazánka s pohankou, šunkou a vejcem - recept: Tvaroh ušleháme s mlékem a kečupem, přidáme nadrobno nakrájené vejce, šunku, cibuli a okurku.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pohankové smaženky - suroviny: 120 g pohanky, 1/4 l vody, 2 vejce, 20 g másla, sůl, olej na smažení. Pohankové smaženky - suroviny: Uvaříme pohankovou kaši, kterou ochladíme asi na 60 stupňů, přidáme rozšlehaná vejce a dobře promísíme. Rozhrneme na plech vymaštěný tukem.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Zapékaná pohanka s kyselým zelím - suroviny: 1/2 kg pohanky lámanky, sůl, 4 klobásy, 1kg kyselého zelí, sáček mražené zeleniny ( kukuřice, hrášek, mrkev, cibule, květák), koření dle chuti, 2 střední cibule.  Zapékaná pohanka s kyselým zelím - recept: 

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Nadívané telecí hrudí s pohankou - suroviny: 1 1/2 telecí hrudi, sůl, masový vývar, 2 čajové lžičky pohankové mouky, 1 čajová lžička másla.
Nádivka: 100 g pohanky lámanky, 1 dcl mléka, 1 čajová lžička másla, 4 vejce, muškátový oříšek, zelená petrželka, sůl.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pohanková kaše slaná se zeleninou - suroviny: 250 g pohanky, 0,5 l vody, 1 větší cibule, 50 g sádla nebo uzeného špeku, 2 rajčata, 2 papriky, sůl. Pohanková kaše slaná se zeleninou - recept: Špek nebo sádlo s nakrájenou cibulkou osmahneme dorůžova, zalijeme vodou s promytou pohankou, nakrájenými rajčaty, paprikou, osolíme a uvedeme do varu. Hrnec zabalíme do utěrky a pohanku v něm necháme změknout.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pohanková kaše slaná - suroviny: 250 g pohanky, 0,5 l vody, 50 g másla nebo sádla, sůl, vegeta, případně jiné koření. Pohanková kaše slaná - recept:  Máslo nebo sádlo rozpustíme v hrnci a přidáme promytou a předem namočenou ochucenou pohanku, zalijeme vodou, osolíme a uvedeme do varu. Hrnec zabalíme do utěrky a pohanku v něm necháme dojít.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Pohanková kaše slaná - suroviny: 250 g pohanky, 0,5 l vody, 50 -70 g slaniny, 1 cibule, sůl. Pohanková kaše slaná - recept: Cibuli na slanině zpěníme, přidáme předem namočenou pohanku, v osolené vodě ji uvedeme do varu a necháme dojít zabalenou v utěrce.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pohanková polévka se smetanou - suroviny: 2 středně velké cibule, 30 g pohanky, 1 dl smetany, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 1 polévková lžíce másla. Polévka se smetanou - recept: Nakrájenou cibuli zpěníme na másle dorůžova, zalijeme vodou, přidáme pohanku, osolíme a uvedeme do varu.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Zeleninová polévka s pohankou - suroviny: 2 polévkové lžíce pohanky, 1/2 malé cibule, 2 polévkové lžíce jemně nakrájené kořenové zeleniny, 1 polévková lžíce polohrubé mouky, 1 polévková lžíce másla, sůl, 1 vejce, petrželová nať. Zeleninová polévka s pohankou - recept: Ve vodě uvaříme zeleninu a jemně nasekanou cibuli.

4 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (6 hlasů)

Kopřivová polévka s pohankou - suroviny: 1/2 šálku pohanky, trochu kopřivových lístků, větší mrkev, 2 střední brambory, olej, vejce, sůl. Kopřivová polévka s pohankou - recept: Do předehřátého oleje dáme na kolečka nakrájené brambory a mrkev. Pak zalijeme vodou, přidáme nakrájené listy kopřiv, osolíme a vaříme, dokud brambory nezměknou.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Uzená polévka s pohankou - suroviny: 1 litr vývaru z uzeného masa, 50 g pohanky, stroužek česneku, sůl. Uzená polévka s pohankou - recept: do vroucího vývaru přidáme předem namočenou pohanku, česnek a podle chuti osolíme.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Polévka s pohankovými játrovými knedlíčky - suroviny:   300 g hovězího masa, čerstvá kořenová zelenina, 50 g předem nabobtnalé pohanky, lžíce pohankové mouky, 150 g jater, 1 vejce, 1 česnek, sůl, pepř, zelená petrželka.   Polévka s pohankovými játrovými knedlíčky - recept:   Do hotového hovězího vývaru vsypeme játrové knedlíčky nebo noky a chvíli povaříme. Knedlíčky připravíme z mletých jater, česneku, pepře, 1 vejce, nabobtnalé pohanky.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Polévka s pohankovými knedlíčky a hráškem - suroviny: 25 g zeleného hrášku, 1 l vody nebo vývaru z kostí, 150 g pohankové krupice, 50 g pšeničné mouky, 3 vejce, sůl a petrželová nať. Polévka s pohankovými knedlíčky a hráškem - recept: V osolené vodě nebo vývaru uvaříme hrášek. Pak smícháme z pohankové krupice, mouky, vajec a vody pohankové knedlíčky, které přidáme do polévky.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pečený lilek s česnekem: lilek patří mezi oblíbené suroviny v řecké kuchyni. A řecká kuchyň je zase oblíbená u nás doma. Na takto připravený lilek můžete klidně pozvat i přátele, pokud toto jídlo neznají, určitě je překvapí a pochutnají si. Výborně chutná se sklenkou červeného vína.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (7 hlasů)

Jaro přímo volá po doplnění vitaminů a minerálních látek po dlouhé zimě. Letos sice dlouhá zima nebyla a dalo by se říct, že nebyla ani zima. I přesto si ale můžete udělat velice chutný špenát z kopřivy a bršlice. Kopřiva obsahuje bílkoviny, sacharidy, minerální látky, třísloviny, vitaminy a histamín, bršlice vitaminy A a C, minerální soli, silice a bílkoviny. Kopřivový špenát je téměř zdarma, vyžaduje ovšem jistou námahu ve formě sběru.