Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.37 (43 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Mrkvový koláč s křídlatkou japonskou - recept, postup: Našleháme olej, cukr a vejce, dokud se všechen cukr nerozpustí. Přimícháme křídlatku a strouhanou mrkev, všechny suché přísady a promícháme. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy srnčí hřbet a dáme do trouby předehřáté na 170 ° C. Pečeme asi 60 minut, dokud nezezlátne a na špejli se nechytá těsto.
Nechá se vychladnout po dobu 10 minut, pak vyklopí na drátěnou podložku. V případě potřeby se dá zmrazit.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.33 (3 hlasů)

Doslova "reverse aging", obrací stárnutí. Za tento název vděčí pokrm patrně tomu, že křídlatka obsahuje v poslední době diskutovaný fytoalexin resveratrol. Postup: Lžíce palmového oleje, drcený pepř, čerstvě namletá mořská sůl, nechat na pánvi zavadnout nakrájené listy křídlatky, přidat vařené jáhly (proso). Dobrou chuť :)

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.28 (80 hlasů)

Bezová marmeláda z květu bezu černého - recept postup návod příprava suroviny ingredienceMarmeláda z květů bezu černého - recept, postup, návod, suroviny, ingredience: na výrobu bezové marmelády budete potřebovat 10 středně velkých trsů květů černého bezu černého, 1 sáček přírodního želírovacího prostředku, 200 g krystalového cukru, 200 g přírodního želírovacího cukru, 750 ml převařené vody, šťávu z 1 kusu biocitrónu a menší pečlivě vymyté (nebo vyvařené) zavařovací skleničky s uzávěrem.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)

Silenkové rizoto reccept postup návod příprava suroviny ingredienceRizoto se silenkou nadmutou - recept: Poupata silenky, v severoitalském kraji Brianza, kde hojně roste, zvané verzitt, jsou vynikající a dodávají rizotu starosvčt. skou, prostou a přírodní chuť. Poupata omyjte a nakrájejte na proužky. V rendlíku rozpusťte máslo a orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Když zezlátne, přidejte rýži a 3 minuty opékejte. Přilijte vývar či stejné množství vody a vařte 15 minut. Až bude rýže téměř měkká, přisypte poupata silenky. Ta se přidávají na poslední chvíli, jsou totiž velmi křehká a hned hotová. Poupata silenky mají jemnou, delikátní chuť, kterou před podáváním umocníte štědrou dávkou strouhaného parmezánu a špetkou soli.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (3 hlasů)

Chřestové rizoto recept postup návod příprava suroviny ingredienceChřestové rizoto - recept, postup, návod, příprava: Chřest očistěte, odstraňte dřevnaté části, omyjte v dostatečném množství vody a slijte. Odkrojte špičky. Oloupejte cibuli, nakrájejte a nechte zavadnout na polovině másla a 3 lžících olteje. Přidejte stonky chřestu, přičemž špičky dejte stranou, opečte, pak zvyšte příkon tepla, přidejte rýži a několik minut restujte za stálého míchání.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.67 (3 hlasů)
pohankova dobrota s hlivou ustricnou a cervenou repou recept postup navod suroviny ingredienceMilí bylinkáři, 1.2.2019 jsem vařil mimořádně zdravou dobrotu a přítelkyně říkala, že už dlouho nic tak dobrého nejedla (dokonce i její 7leté dítě to jedlo :D), takže jsem se rozhodl, že by byla škoda, kdyby toto jídlo upadlo v zapomnění a dávám k dispozici recept. Vařil jsem to podle své fantazie, takže ani vy se receptem neřiďte doslova a dávejte do jídla, co vám chutná:

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.80 (10 hlasů)

Lískové mléko recept postup návod příprava suroviny ingredienceLískové mléko - recept, postup, výroba, příprava: Namočené oříšky (100 g) propláchneme a vsypeme do mixéru. Přidáme 1200 ml vody a chvíli naplno mixujeme. Mléko přecedíme přes plátýnko a skladujeme v lednici. Nejlepší je ho spotřebovat ještě ten den. Do druhého dne většinou mléka nevydrží. To, co vám z lískového mléka zbyde, nevyhazujte. Nechte oříškovou směs volně proschnout na slunci, doma nebo v sušičce a dostanete lískovou mouku, která v dezertech chutná výborně!

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.28 (72 hlasů)

Akátový sirup recept postup návod příprava suroviny ingredienceAkátový sirup - recept: Otrhejte bílé kvítky od stopky, ze které vyrůstají. Všechny nasypejte do hrnce dost velkého, aby se vám do něj v pohodě vešly i poté, co je zalijete uvedeným množstvím vody. Přidejte i nakrájený (a předtím pečlivě omytý a horkou vodou třikrát spařený citron) a případně trošku kyseliny citronové, která zde funguje jako konzervant (je možno nahradit troškou alkoholu) a měla by vám zajistit, že sirup vydrží až do zimy. Vše společně krátce svařte – několik málo minut. Poté odložte na chladné tmavé místo a nechejte jeden nebo dva dny v chladu (do 10°C) louhovat (v teple by mohlo začít kvasit).

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.19 (31 hlasů)

mandlove mleko recept postup navod suroviny ingredienceMandlové mléko - recept, postup, návod: mandle zalejte vlažnou (ne vařící) vodou. Nechejte přes noc uležet. První vodu slijte. Zalijte novým 1 litrem vlažné vody. Rozmixujte v silném mixéru tak, aby kousky mandlí měly asi 1 mm. Dejte uležet do ledničky a po několika hodinách mléko sceďte. Po sczení vám mléko vydrží v lednici svěží asi 3-4 dny. Zbytek mandlí můžete použít k zahuštění omáčky nebo polévky. Můžete ho rovněž přidat do zapékané zeleniny nebo cukroví.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.25 (4 hlasů)

Kdoulový likér, kdouloňový likér - recept: slupky vložte do skleněné nádoby, zalijte koňakem a přidejte skořici a žlutou část citronové kůru (bílá část by způsobila hořkost). Nechejte macerovat přinejmenším 3 měísce a pak takto získaný kdoulový likér přeceďte. Na 750 ml kdoulového likéru zahřejte 300 ml vody a pomalu v ní rozpusťte med. Nechejte vychladnout a smíchejte s koňakem. 

Číst dál...

  • bolest břicha
  • křeče břicha
  • průjem
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (4 hlasů)

Kromě šeříkových kvítků budete potřebovat cukr krupicový nebo moučkový a bílky. Připravte si tác na odkládání hotových kvítků a posypte ho cukrem. V misce prošlehejte bílky, aby byly tekutější. Na každý kvítek naneste štětečkem bílek, případně květy v bílku namáčejte a nechte je lehce okapat. Obalte v cukru a odložte na tác stopkou nahoru. Poté odložte na suché místo, kde necháte květy asi čtyři dny vyschnout.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.67 (6 hlasů)

Šeříkový cukr recept postup návod příprava suroviny ingredienceTrvanlivou vzpomínkou na jaro bude cukr s vůní šeříkových květů. Do čisté a suché sklenice dávejte vrstvy cukru krupice a drobných květů šeříku. Ponechte několik dní na tmavém a chladnějším místě, občas protřepte, aby se cukr promíchal. Květy vyberte, cukr nechte krátce proschnout a uzavřete do sklenice. Cukr připravený z šeříkových květů se hodí do sladkých pokrmů, k přípravě krémů, dezertů i nápojů.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.84 (25 hlasů)

Šeříkový sirup recept postup návod příprava suroviny ingrediencePronikavá sladká vůně šeříkového sirupu je doslova omamná. Můžete si jej připravit z květů, které je však jeden po druhým potřeba důkladně obrat a vytřídit. Potřebovat jich budete jeden hrnek, jeden hrnek cukru (nejlépe třtinového), jeden hrnek vody a šťávu z poloviny citronu. Květy otrhejte, oklepejte a očistěte od případného hmyzu. Když je necháte chvíli ležet na kuchyňské lince, broučci po chvíli sami vylezou.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Dietní brusinkový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience: 1 kg brusinek, 100 g cukru. Kdo chce může též kořenit jako v tomto receptu (2 plátky citrónové kůry, 1 plátek skořice, šťáva z 1 citrónu nebo 2 lžičky kyseliny citronové, plátek badyánu a pár drcených hřebíčků). Brusinky prosypeme cukrem a zahříváme, až pustí šťávu.

Číst dál...

  • nemoci a záněty močových cest
  • nemoci žaludku, žaludeční vředy, Helicobacter pyroli
  • nemoci srdce a cév
  • nízký HDL cholesterol
  • chřipka
  • viróza
  • antioxidační účinky 
  • prevence rakoviny plic
  • prevence rakoviny střev
1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Brusinky v cukru - suroviny: Na 1 kg brusinek 3/8 litru vody, 400 g pískového cukru, 2 plátky citrónové kůry, 1 plátek skořice, šťáva z 1 citrónu nebo 2 lžičky kyseliny citronové. Kdo chce může přidat plátek badyánu a pár drcených hřebíčků.

Číst dál...

  • nemoci a záněty močových cest
  • nemoci žaludku, žaludeční vředy, Helicobacter pyroli
  • nemoci srdce a cév
  • nízký HDL cholesterol
  • chřipka
  • viróza
  • antioxidační účinky 
  • prevence rakoviny plic
  • prevence rakoviny střev