- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4454
Křen s jablky - recept: 0,5 kg jablek, 25–50 g křenu, lžíce cukru, šťáva z půlky citronu. Křen nastrouháme na jemném struhadle, stejně tak jablko, smícháme s cukrem a šťávou z citronu. Uchováváme v uzavřené nádobě v chladu a používáme jako pikantní přílohu.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3356
Kozlíčkový salát - recept: 3 vejce, jedna větší cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, cukr, sůl, pepř. Vejce uvaříme na tvrdo, kozlíček nasekáme na kousky, suroviny promícháme, podáváme.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3851
Ovesná polévka s kozí bradou - recept: 2 cibule, pažitka, česnek medvědí nebo česnek, 2–3 kořeny byliny kozí brada, mladé listy a prýty kozí brady, litr vody, olej, sůl, koření. Na oleji zpěníme cibulku, zalijeme vodou a přidáme na drobno nakrájené kořeny kozí brady, vaříme do měkka asi 15 minut, před koncem varu přidáme nadrobno nasekanou nať a listy, vsypeme dvě hrsti ovesných vloček jako zavářku, dochutíme česnekem, osolíme, dle chuti okořeníme např. tymiánem nebo dobromyslí, jako dekoraci můžeme přidat i květy kozí brady či sedmikrásky, které nám při konzumaci pak esteticky plavou v talíři. Listy lze použít také do salátů nebo do zeleninových směsí.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4170
Tempura z kostivalu - recept: (Tempura je tradiční japonský pokrm ze smažené zeleniny či ryb). Listy kostivalu, olej, rýže, Těstíčko: 80 g hladké mouky, 1 lžíce kukuřičné mouky, ½ lžičky soli, 200 ml ledové sycené minerálky, kostky ledu. Jemně zamícháme do mouky všechny přísady na těstíčko a listy poté obalujeme, zprudka smažíme ve woku, podáváme s rýží.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 5301
Kopřivové těstoviny - recept: 500 g mouky nejlépe pšeničné celozrné, 3–4 vejce, 50 g kopřivy, špetka soli. Kopřivu omyjte a rozmixujte tyčovým mixérem, přidáme vejce, trochu soli a mouku. Vypracujeme těsto, které rozválíme válečkem a nakrájíme na dlouhé a široké nudle. Možné použít strojek na těstoviny. Vaříme v osolené vodě. Pak dochutíme jako klasické těstoviny dle fantazie.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 5546
Kopřivová polévka - recept: Do hrnce s vodou namočíme hrubě nadrcenou mouku nebo zrní, asi 2 hrsti na dva l vody, přidáme 6–8 hrstí jemně nasekaných kopřiv, okořeníme solí, česnekem, pokrájeným řebříčkem, cibulí a kmínem. Omastíme sádlem, po odstavení můžeme v polévce rozmíchat vejce nebo šálek kyselého mléka.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3796
Tvarohová pomazánka s kontryhelem - recept: 6 lžic drobně nasekaného kontryhele, pažitka, 1 stružek česneku, sůl, voda 1 tvaroh. Tvaroh rozetřeme s trochou vody, solí a česnekem, přidáme kontryhel a trochu pažitky, osolíme a mažeme na čerstvý chléb nebo placky.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3379
Komonicový vanilkový puding - recept: Dvě hrsti sušených květů komonice, 0,5 litru mléka, vanilkový puding, cukr. V mléce povaříme komonici asi tak 15–20 minut, scedíme a přidáme pudinkový prášek, dosladíme cukrem. Puding má delikátní chuť a voní po medu.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4194
Obalovaný jitrocel - recept: Mladé listy jitrocele většího nebo kopinatého, hladká mouka, tuk na smažení. Na těstíčko 2 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, sůl, 1 lžíce oleje, 1 lžíce vody. Omyté lístky obalíme v mouce a poté v těstíčku, smažíme na oleji, podáváme s bramborem nebo chlebem.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3804
Pečené jitrocelové klásky - recept: olej, sůl, klásky. Květenství zprudka osmažíme na oleji a podáváme se solí. Výborné jako příloha k rýži nebo bramborám.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4445
Nektarový nápoj z jetele lučnho - recept: 250 g čerstvých květů vaříme asi 15 minut v 1 litru vody. Necháme vystydnout a dosladíme trochou medu.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3885
Omeleta s chmelem otáčivým - recept: 4 vejce, hrst chmelových výhonků, sůl, pepř, máslo, pažitka. Na másle osmahneme delší kousky chmele, zalijeme vejci, posypeme pažitkou a upečeme po obou stranách. Suroviny stačí na dvě omelety.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3851
Salát s hulevníkem lékařským - recept: asi 3 hrnky najemno nakrájených lístků, 2 lžíce jablečného octa, pepř, sůl. Takto upravený hulevník chutná podobně jako roketa setá (Eruca sativa).
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3543
Salát s česnáčkem lékařským - recept: Chutí i vůní připomíná česnek, ale lze použít pouze v čerstvém stavu, varem i sušením ztrácí chuť. Lze použít na chleba, do salátů, i pomazánek. 1 hlávka salátu, 1 červená cibule, lžíce nakrájeného libečku a petrželky, hrst listů česnáčku, 2 lžíce oleje, špetka soli, pepř, šťáva z půlky citrónu. Zeleninu drobně nasekáme a promícháme, podáváme nejlépe chlazené.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4271
Cikorková káva, čekanková káva - recept: Kořeny očistíme od hlíny, nakrájíme je na malé kousky a sušíme v mírně vyhřáté troubě nebo na suchém teplém místě. Do doby než získají hnědou barvu. Umeleme je v mlýnku na obilí nebo na mák. Dávkujeme zhruba jako klasickou kávu. Pokud si chceme pěstovat čekankové výhonky během zimy, tak počátkem podzimu vykopeme kořeny čekanky, uchováváme je v chladu ve vlhkém písku, občas kropíme. Za několik týdnů si můžeme pochutnávat na mladých křupavých výhoncích.