- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 1957
Do džbánku vložíme maliny, 1 lžičku cukru a hrst lístků meduňky. Zalijeme studenou vodou, promícháme a dáme vychladit do lednice. Před podáváním můžeme přihodit pár kostek ledu.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 1833
2 sáčky kvalitního bílého čaje, několik lístků máty a stévie zalijeme 1 l horké vody o teplotě do 100 °C a necháme louhovat 3 minuty. Čaj necháme vychladit a mezitím nakrájíme 2 meruňky na menší kousky.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 1768
2 sáčky zeleného čaje zalijeme 1 l horké vody a necháme asi 2 až 3 minuty louhovat. 1 citron omyjeme a vymačkáme z něj šťávu, kterou přimícháme do vychladlého čaje. Nakonec smícháme s 2 lžícemi třtinového cukru a několika lístky čerstvé máty a necháme vychladit.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 1653
V konvici z odolného skla zalijeme kvalitní sypaný čaj litrem a půl vody, která před chvílí vařila. Necháme vylouhovat a přecedíme do džbánu s ledem. Vmícháme 2 lžíce sirupu z agáve, několik lístků
máty a zamícháme. Po zchladnutí přilijeme šťávu z 1 citronu a plátky ze dvou pomerančů.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3452
Nejprve si připravíme těsto z mouky, cukru a měkčího másla. Pokud by bylo třeba, přidáme i trošku vody. Pak těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na půl hodiny do lednice. Smícháme tvaroh s vejcem a třtinovým cukrem. Připravíme si drobenku z klasických ingrediencí a skořice. Rebarboru oloupeme, omyjeme a nakrájíme.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 33613
Sušené mojito - recept, postup, návod: vše zpracujeme v robotu sekacími noži, směs sušíme při 60°C, dokud není zcela suchá. Rozpuštěné ve vodě pijeme jako limonádu, s přidáním rumu vznikne pravé mojito. Velmi návykové je i pouhé zobání sušného mojita :D
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 2678
Zjistil jsem, že si můžeme vyrábět lahodné bylinné pomazánky tím, že smícháme najemno nadrcené byliny s medem a ovocným koncentrátem nebo růžovou vodou. Tyto pomazánky si můžete namazat na chleba, ujídat je samotné lžičkou anebo je zalít vroucí vodou a připravit si z nich instantní čaj. V ledničce vám tyto pomazánky vydrží několik týdnů.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4002
V těchto energetických kuličkách se pojí energie bylin s vysokým obsahem cenných živin se silnými stimulujícími látkami, které nám dodávají energii ve vyvážené podobě.
Uvedené množství vám vystačí na 60 velkých lahodných energetických kuliček.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4390
Někdy bývá pro lidi těžké naučit se při vaření používat mořské řasy. Následující recept je zajímavou kombinací různých chutí a představuje báječný pokrm. Stovky lidí, kterým jsem ho podávala, si oblíbily mořské řasy připravené uvedeným způsobem.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4273
V tomto receptu si můžete vyhrát s náplní - můžete vynechat rýži, vejce i vše ostatní kromě samotných bylin, ale následující směs mám nejraději. Je chuťově bohatá, aromatická a vypadá lahodně. Předpřipravené lístkové těsto se prodává zmražené ve většině prodejen s potravinami. Je třeba, aby před použitím zcela rozmrzlo na pokojovou teplotu. Dávejte pozor při přípravě kopřiv, které žahají až do doby, než je uvaříte.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3273
Tato vysoce výživná a posilující polévka je vynikajícím vývarem zejména pro ty, kdo jsou nemocní nebo se zotavují z nějaké nemoci. Je to skvělý recept, do kterého je možné přidat libovolný počet posilujících nebo adaptogenních bylin. Kdykoli je to možné, používejte čerstvé bylinky, ale pokud je nemáte k dispozici, poslouží vám jejich sušené nakrájené kořeny. Tuto polévku je možné připravit také se základním kuřecím vývarem.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 2888
Špenátová polévka s bylinkami: na másle orestujte nakrájenou cibuli a po chvíli přidejte česnek. Krátce ho ještě opečte spolu s cibulí a pak vše zalijte vývarem. Přidejte nakrájenou bramboru a polévku přiveďte k varu. Vařte ji asi 10 minut, pak přilijte mléko spolu s kůrou z citronu. Přiveďte k varu a vmíchejte propláchnutý špenát. Polévku ještě pár minut vařte a pak ji důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Podle chuti ji osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Dozdobte bylinkami podle chuti, před podáváním můžete do polévky přidat kopeček zakysané smetany.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4842
Lichořeřišnicové kapary - recept, postup, návod: ještě zelená semínka lichořeřišnice umyjeme, nasyme do misky, přidáme 1 bobkový list, 4-5 černých pepřů, 3 kuličky nového koření, zalijeme, zasterilizujeme asi 8 minut.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 7189
Otrhejte z bezu květy a vložte je do uzavíratelné nádoby, zalijte mlékem a smetanou na šlehání. Kdo chce opláchne, kdo neoplachuje, má více bezové chuti (ale taky pylu, takže alergici, bacha.) Protřepejte, aby se důkladně obalily a nechte v lednici nejméně 24 hodin, klidně ale dva dny. Čas od času možno protřepat. Bude se zdát, že květy nasály všechnu tekutinu a vznikla podivná koule. Nic nevadí, pak to přes plenu nebo jiný hadřík zase všechno vymačkáte.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 8676
Tvaroh s bezinkami - recept: bezinky zbavte stopek, operte a nechte okapat. Nasypte je do hrnce a zalijte vodou. Přidejte med a citronovou šťávu a vše společně svařte. Poté odstavte z plotny a nechte vychladnout. Vyšlehejte tvaroh s mlékem, rozdělte do misek, přelijte bezinkovou směsí a vložte na pár minut do chladničky. Poté dozdobte lístečky meduňky a můžete podávat.