- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4084
Sendvič s potočnicí lékařskou - recept: Oba krajíce chleba potřeme majonézou, na jeden krajíc položíme kolečka vajec a plátky rajčat, osolíme a opepříme, posypeme nasekanou potočnicí, položíme na něj druhý krajíc chleba, přitiskneme a napříč rozkrojíme.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4257
Kuře s rajčaty a bazalkou - recept: Troubu předehřejeme na 180°. Porce kuřete osolíme, opepříme a vložíme do hrnce, aby ležely pěkně vedle sebe. Do mezer mezi porce dáme bazalku a rajčata. Posypeme česnekem a papričkou čili a všechno pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby, pečeme asi 1,5 hod. Po polovině této doby rajčata jednou promícháme. Ke konci pečení přidáme cizrnu. Kuře je hotové, když je kůže pěkně křupavá a maso se odděluje od kosti. Jako příloha se hodí brambory
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4310
Plněné bramborové placky se zvonečníkem klasnatým - recept: 4 velké ve slupce uvařené brambory, 2 lžíce mléka, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 nadrobno nakrájená cibule, 2 g másla, jedno nastrouhané jablko, hrnek listů a květenství zvonečníku, sůl, pepř olej na opečení.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3976
Bylinková polévka ze zvonečníku klasnatého - recept: 200 g nadrcené mouky ze zrna, 2 l vody, 2 cibule, 2 stroužky česneku, kmín, sádlo, sůl, pokrájené kořeny lopuchu, hrst pokrájených lístků popence, kopřiv a zvonečníku. Mouku namočíme přes noc, vaříme vše dohromady, na konci přidáme byliny a omastíme sádlem.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3851
Kaše ze zblochanu vzplývavého - recept: Z obilek uvaříme kaši, nejlépe v mléku nebo ve vodě. Ochutíme skořicí, povidly, strouhanými jablky nebo mákem.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4170
Salát z vrbky úzkolisté - recept: Mísa mladých vrcholků vrbky, 50 g lískových oříšků, 2–4 vejce, sůl, pepř, trocha rozpuštěného másla. Vrcholky vrbky vaříme 5–10 minut v osolené vodě se lžící citronové šťávy. Lískové oříšky opražíme a podrtíme. Vejce uvaříme natvrdo. Vrcholky vrbky osolíme, opepříme, polijeme rozpuštěným máslem a posypeme rozdrcenými oříšky a nadrobno nakrájenými vejci. Podáváme s chlebem.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 5135
Kandované květy violky vonné - recept: 3 hrnky květů, 3 hrnky cukru, 4 dcl vody. Vodu přivedeme k varu, do horké vody přidáváme cukr, až vznikne nasycený roztok. Do něj ponoříme fialkové květy a necháme vychladnout. Proslazené květy sušíme na mřížce, aby mohla odkapat přebytečná tekutina. Skladujeme v nádobě mezi listy voskovaného papíru (brání slepení). Pozor! Fialek existuje asi 400 druhů, v Evropě jich roste asi 30. Jsou jedlé všechny, ale nejlépe sbíráme pouze vonné druhy.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4439
Špenát se šťovíkem - recept: Polovice špenátu a polovice šťovíku se syrové pohromadě rozseká na drobno. Voda se vymačká. Vše se dá do kastrolu, ve kterém je na dně kus másla, 1 cibule, kus syrové šunky, to se osolí a tak pohromadě se dá dusit až do měkka. Mezitím se na másle osmaží mouka, šalotka či cibule, polévkou se zavaří a tou omáčkou se pak špenát a šťovík polejí.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3808
Bramborový salát s jablky a šťavelem - recept: 0,5 kg brambor, 0,5 kg jablek, 2 cibule, šálek šťavele, 4 lžíce majonézy, 1 bílý jogurt, sůl, pepř, cukr. Uvařené a oloupané brambory a jablka nakrájíme na kostičky, cibuli na proužky a přidáme nadrobno nasekaný šťavel. Osolíme, opepříme, přidáme trochu cukru a nakonec vmícháme majonézu s jogurtem. Pozor! Vzhledem k přítomnosti kyseliny šťavelové, která odvápňuje organismus, ho nepožíváme ve větším množství.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3946
Zeleninový salát se šruchou - recept: 3 rajčata, 2 papriky, 1 cibule, 2 hrnky natě šruchy, zálivka 50 ml vody, šťáva z půlky citronu, trochu medu, saturejka, dobromysl. Suroviny smícháme, zalijeme zálivkou a necháme chvilku odstát.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4415
Salát z pampelišky s rajčaty - recept: 2–3 šálky mladých listů pampelišky, 3–4 rajčata, 2 menší cibule, trochu olivového oleje, sůl, voda, koření. Zeleninu a listy pampelišky nakrájíme, přidáme asi 2 lžíce olivového oleje, sůl a koření (např. bazalku, dobromysl, pertželku). Salát s jogurtem: 2–3 šálky mladých listů pampelišky, 1 bílý jogurt, 2 lžíce nadrobno nasekané pažitky.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3819
Zeleninový nákyp se slézem lesním - recept: 1 šálek rýže, 50 g oleje, 1 cibule, 1 hrnek listů slézu, 1 nastrouhaný brambor, dva šálky vody, 2 lžíce škrobu, sůl, koření. Rýži uvaříme do měkka, na cibulce osmahneme listy slézu a vše smícháme dohromady i se syrovým nastrouhaným bramborem, dáme do pekáče a zapečeme v troubě.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4282
Sedmikráskový špenát - recept: Mladé lístky sedmikrásky opereme a povaříme ve vodě. Po zcezení lístky jemně posekáme, hodíme na cibulku, zaprášíme moukou a krátce povaříme, můžeme přidat jedno až dvě vejce. Dochutíme solí, pepřem a rozetřeným česnekem.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4276
Hlávkový salát se sedmikráskou: hlávkový salát, 2 lžíce jablečného octa, sůl. Do hlávkového salátu přidáme několik růžic listů sedmikrásky, navrchu ozdobíme květy, zalijeme octovou zálivkou.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3583
Houby s řeřišnicí - recept: olej, houby (májovky nebo žampiony, popřípadě hlíva), kmín, sůl, pepř, česnek nebo česnek medvědí. Na oleji zprudka opékáme nadrobno nakrájené houby s řeřišnicí, závěrem osolíme a přidáme česnek medvědí. Podáváme s chlebem nebo rýží.