bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Gratinované topinambury s cibulí – recept, postup přípravy: troubu si zahřejeme na 160 - 180°C a pánev zahřejeme na mírném ohni. Cibuli opékáme na oleji asi 10 minut. Přidáme ke směsi ještě cukr, tymián, balzamikový ocet a vše 2 minuty prohříváme. 6 zapékacích nádobek vymažeme máslem, smetanu a muškátový oříšek přivedeme k varu a ihned odstavíme. Do zapékací nádoby navrstvíme topinambury, zapékací směs, česnek, sůl a pepř. Vše přelijeme smetanovou směsí, poklademe navrch kozím sýrem a tymiánem. Pečeme po dobu asi ¾ hodiny, aby topinambury změkly.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jednoduchý salát z jablek a topinambur – recept, postup přípravy: jablka a topinambury nakrájíme na přibližně stejné plátky, vše zalijeme čerstvě vymačkanou šťávou a doplnit můžeme namočenými hrozinkami. Salát na závěr ještě posypeme nasekanými vlašskými ořechy.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Topinamburový salát s avokádem – recept: cuketu, topinambur i avokádo si nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer si nahrubo nastrouháme. Cibuli nakrájíme na půlky koleček a petrželku nadrobno. Přidáme bylinky a trošku pepře, zalít můžeme ještě zálivkou a promícháme. Chutnou zálivku si můžeme připravit z 1 lžičky tahiny, citronové šťávy, špetky mletého kmínu, lžičky vody, mořské soli a chilli. Dochutit tuto zálivku můžete třeba i troškou medu.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

„Bramborák" z topinamburů – recept, postup přípravy: topinambury si očistíme, nastrouháme na struhadle a vmícháme ostatní suroviny, až vznikne těsto konzistence jako na bramboráky. Placky smažíme z obou stran dorůžova na rozpáleném oleji na pánvi.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Krémová polévka s topinambury – recept, postup přípravy: topinambury očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, vložíme je do mísy s vodou a s plátky citronu. Rozpustíme si na pánvi máslo, přidáme ještě cibuli a česnek a smažíme po dobu přibližně 3 minut na mírném plameni, jen zlehka a tak, aby nezměnila barvu. Topinambury necháme okapat (plátky citronu již odstraníme) a vložíme k cibuli.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Topinamburová polévka – postup přípravy, recept: Vývar přivedeme k varu a vložíme do něj cibuli. Topinambury oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. Vše vaříme po dobu asi 15 minut. Pak přidáme smetanu a ochutíme vše solí, pepřem a trochou pažitky. Tuto polévku můžeme podávat i za studena.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pochoutka z topinamburů a rajčat – postup přípravy, recept: Rajčata na chvíli vložíme do horké vody, vyjmeme je a necháme ochladnout. Mezitím si v hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek, bazalku a vše opražíme. Přidáme topinambury, směs promícháme a dusíme na mírném ohni. Rajčata oloupeme, trochu je rozmělníme vidličkou, přidáme k topinamburům, zamícháme a dochutíme mletým pepřem a solí. Ještě asi 10 minut směs podusíme ve vlastní šťávě na velmi mírném plameni. Podáváme v hlubokých talířích a posypeme posekanou petrželkou.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Salát z topinamburů – postup přípravy, recept: Topinambury očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouháme si rovněž mrkev a celer a vše promícháme. Přidáme hrášek, olej, zakapeme citrónovou šťávou a promícháme. Podáváme s pečivem nebo opečenými tousty.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Ořechové řezy z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 250 g margarínu, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 4 vejce, 200 g mletých ořechů, 125 g pohankové mouky, 125 g polohrubé mouky, 3 čajové lžičky prášku do pečiva, 250 g moučkového cukru, 2 čajové lžičky instantní kávy, 3 polévkové lžíce brandy, 2 - 3 polévkové lžíce vody, ořechy na zdobení, tmavá čokoládová poleva, cukrátka, meruňkový džem, marcipán.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Vínové pečivo z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 200 g másla, 1 polévková lžíce moučkového cukru, 300 g pohankové mouky, 250 g ovesných vloček, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva, 100 g mletých lískových oříšků, 1 vanilkový cukr. Vínové pečivo z pohanky, pohankové mouky - recept: Ze všech přísad vypracujeme těsto, které rozválíme (ale ne tence).

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Žloutkové měsíčky z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 150 g pohankové mouky, 1 čajová lžíce kypřícího prášku, 150 g hladké mouky, 2 žloutky, 150 g másla, citronová šťáva a kůra, 100 g cukru, mandle na posypání. Žloutkové měsíčky z pohanky, pohankové mouky - recept: Vše smícháme dohromady a necháme do druhého dne odpočinout v chladu.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Čokoládové tyčinky z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 150 g strouhané čokolády, 150 g moučkového cukru, 80 g pohankové mouky, 50 g neloupaných strouhaných mandlí, 2 bílky, 3 čajové lžičky rumu. Suroviny pro náplň: Kousek másla velikosti vlašského ořechu, 1 čajová lžička moučkového cukru, 1 vařený strouhaný žloutek, trocha rumu. Čokoládové tyčinky z pohanky, pohankové mouky - recept: Čokoládu smícháme s cukrem, mandlemi, bílky, moukou, rumem a spojíme v těstíčko.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pohankové vykrajované cukroví - suroviny: 250 g másla, 250 g pohankové mouky, 125 g hladké mouky, 250 g cukru, 3 žloutky, čokoládová poleva, trochu nasekaných lískových oříšků a cukrlátek na ozdobu. Pohankové vykrajované cukroví - recept: Cukr utřeme s máslem a přidáváme žloutky jeden po druhém. Nakonec vmícháme mouku, přendáme na pomoučený vál a rozválíme silnější plát.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Datlové kopečky z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 125 g másla, 200 g ovesných vloček, 100 g pohankové krupice, 250 g sušených datlí, 2 vejce, 100 g moučkového nebo ovocného cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva. Datlové kopečky z pohanky, pohankové mouky - recept: Máslo zahřejeme, smícháme s vločkami a krupicí a necháme ztuhnout. Datle vypeckujeme a na drobno posekáme. Vejce, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva smícháme.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - suroviny: 70 g másla, 2 vejce, 30 g droždí, 2 dl smetany, 100 g cukru, citronová kůra, vanilka, 300 g pohankové mouky, sůl, hrst oloupaných mandlí, máslo na formu. Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept: Do vlažné smetany přidáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Máslo utřeme s cukrem a vejci, přidáme citronovou kůru a vanilku.