- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 5153
Salát s hulevníkem lékařským - recept: asi 3 hrnky najemno nakrájených lístků, 2 lžíce jablečného octa, pepř, sůl. Takto upravený hulevník chutná podobně jako roketa setá (Eruca sativa).
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 5195
Salát s česnáčkem lékařským - recept: Chutí i vůní připomíná česnek, ale lze použít pouze v čerstvém stavu, varem i sušením ztrácí chuť. Lze použít na chleba, do salátů, i pomazánek. 1 hlávka salátu, 1 červená cibule, lžíce nakrájeného libečku a petrželky, hrst listů česnáčku, 2 lžíce oleje, špetka soli, pepř, šťáva z půlky citrónu. Zeleninu drobně nasekáme a promícháme, podáváme nejlépe chlazené.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 5901
Cikorková káva, čekanková káva - recept: Kořeny očistíme od hlíny, nakrájíme je na malé kousky a sušíme v mírně vyhřáté troubě nebo na suchém teplém místě. Do doby než získají hnědou barvu. Umeleme je v mlýnku na obilí nebo na mák. Dávkujeme zhruba jako klasickou kávu. Pokud si chceme pěstovat čekankové výhonky během zimy, tak počátkem podzimu vykopeme kořeny čekanky, uchováváme je v chladu ve vlhkém písku, občas kropíme. Za několik týdnů si můžeme pochutnávat na mladých křupavých výhoncích.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 12363
Cikorková káva, čekanková káva - recept: Kořeny očistíme od hlíny, nakrájíme je na malé kousky a sušíme v mírně vyhřáté troubě nebo na suchém teplém místě. Do doby než získají hnědou barvu. Umeleme je v mlýnku na obilí nebo na mák. Dávkujeme zhruba jako klasickou kávu. Pokud si chceme pěstovat čekankové výhonky během zimy, tak počátkem podzimu vykopeme kořeny čekanky, uchováváme je v chladu ve vlhkém písku, občas kropíme. Za několik týdnů si můžeme pochutnávat na mladých křupavých výhoncích.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 7102
Slovanské pražmo s čekankou - recept: Budeme potřebovat asi 200 g pšenice, a dvě hrsti mladých listů a výhonků čekanky, olej, sůl, koření. Pšenici namočíme do vody a necháme dva až tři dny naklíčit ve studené vodě (vodu alespoň 2 x denně měníme. Mladé lístky čekanky asi 15 minut povaříme, smícháme s naklíčeným zrnem a a zprudka opečeme na oleji. Osolíme a dle chuti okořeníme. Ještě teplé podáváme jako přílohu místo rýže nebo samostatně.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 7508
Špenát z bršlice, bršlicový špenát - recept: Touto rostlinou je možné plně nahradit běžně používaný klasický špenát. Budeme potřebovat 0,5 kg čerstvých mladých listů, česnek, 1 cibuli, dvě vejce, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř. Na oleji osmažíme cibulku, přidáme bršlici a s trochou vody dusíme cca 20 minut. Přidáme vejce, osolíme, opepříme, nakonec přidáme smetanu a podáváme.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 5400
Boršč s bolševníkem obecným - recept: hlávkové zelí, 4 brambory, červená řepa, mrkev, petržel, dvě cibule, dva šálky mladých lístků bolševníku, česnek, 3 lžíce másla trocha rajčatového protlaku, 200 ml kysané smetany, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru, bobkový list, nové koření, pepř (kuličky), 1 lžíce petrželky. Pokrájené zelí a brambory vaříme 15 minut.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 5289
Smažené květy bolševníku obecného - recept: Čerstvě natrhané řapíky spaříme vodou, osolíme a obalíme jako řízek.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 5520
Vaječná poupata s květem blatouchu - recept: Hrst nerozvinutých poupátek blatouchu, jarní cibulku, dvě vejce, olej, sůl. Zprudka osmažíme cibulku, přidáme květy blatouchu, lehce osmažíme, přidáme vejce, osolíme, podáváme.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4744
Bylinkové máslo s bederníkem - recept: 80 g másla, 1 malá cibulka, lžíce bedrníku, petrželky a kopru, sůl, pepř, pár kapek citronové šťávy a sójové omáčky. Bylinky pokapeme citronovou šťávou a sójovou omáčkou a vetřeme do másla, osolíme, opepříme a dáme do chladničky ztuhnout. Použijeme jako pomazánku na chlebíčky.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4819
Rajčatový salát s bedrníkem - recept: 0,5 kg rajčat, 2 hrnky listů bedrníku, 1 mozarella, 1 cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce jablečného octa, bazalka, oregano, sůl pepř. Suroviny smícháme a necháme odležet v chladu cca 30 min.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 5112
Pomazánka z anděliky lékařské - recept: Andělská pomazánka: Hrst jemně nasekaných listů anděliky, hrst pažitky, jedna kostka tvarohu, sůl, pepř. Suroviny smícháme a mažeme na chleba. Pozor! Nadměrná konzumace může vyvolat u citlivých jedinců fototoxickou reakci.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 5051
Mangoldová kaše s vařeným květákem - recept: květák uvaříme do středně tvrda, vytáhneme, omastíme rozpuštěným máslem. Listy mangoldu dusíme 10 minut, umeleme, vložíme do uvařené kaše z ovesných vloček. Podle potřeby zředíme vývarem z květáku. Osolíme, okořeníme majoránkou, česnekem, solí. Omastit máslem, květák na míse obložíme mangoldem.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 8496
Dušený mangold s bramborem - recept: Listy otrhat ze stvolů-vyprat-a dát vařit do slané vody-pak scedit a umlít na masovém strojku. Na másle osmažit cibulku dosklovita, přidáme mangold, pokrm zahusttíme strouhanou houskou, vmícháme celá vejce a na závěr přidáme utřený česnek se solí. Podáváme s bramborami, špagetami nebo co máme rádi :-)
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 11342
Mangoldový špenát - recept: mangoldové listy omyjeme, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Vyjmeme je, vodu z mangoldu si ponecháme a listy umeleme na masovém mlýnku. Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmažíme na světlou jíšku, podlijeme mlékem a trochou vody z mangoldu, dobře rozšleháme a povaříme v hustší omáčku. Přidáme mangold, utřený česnek, osolíme a opepříme, krátce podusíme a vmícháme rozšlehané vejce, provaříme a podáváme.
- křehké cévy, fragilita kapilár, zpevnění cévní stěny - pružnost, pevnost cév
- ateroskleróza, arterioskleróza, zvápenatění tepen
- prevence rakoviny, prevence nádorů
- chudokrevnost, anémie, blednička
- deprese
- poruchy nálady - rozlada
- klimakterium
- soustředění, paměť