- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 7515
Cikorková káva, čekanková káva - recept: Kořeny očistíme od hlíny, nakrájíme je na malé kousky a sušíme v mírně vyhřáté troubě nebo na suchém teplém místě. Do doby než získají hnědou barvu. Umeleme je v mlýnku na obilí nebo na mák. Dávkujeme zhruba jako klasickou kávu. Pokud si chceme pěstovat čekankové výhonky během zimy, tak počátkem podzimu vykopeme kořeny čekanky, uchováváme je v chladu ve vlhkém písku, občas kropíme. Za několik týdnů si můžeme pochutnávat na mladých křupavých výhoncích.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4815
Slovanské pražmo s čekankou - recept: Budeme potřebovat asi 200 g pšenice, a dvě hrsti mladých listů a výhonků čekanky, olej, sůl, koření. Pšenici namočíme do vody a necháme dva až tři dny naklíčit ve studené vodě (vodu alespoň 2 x denně měníme. Mladé lístky čekanky asi 15 minut povaříme, smícháme s naklíčeným zrnem a a zprudka opečeme na oleji. Osolíme a dle chuti okořeníme. Ještě teplé podáváme jako přílohu místo rýže nebo samostatně.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4813
Špenát z bršlice, bršlicový špenát - recept: Touto rostlinou je možné plně nahradit běžně používaný klasický špenát. Budeme potřebovat 0,5 kg čerstvých mladých listů, česnek, 1 cibuli, dvě vejce, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř. Na oleji osmažíme cibulku, přidáme bršlici a s trochou vody dusíme cca 20 minut. Přidáme vejce, osolíme, opepříme, nakonec přidáme smetanu a podáváme.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3866
Boršč s bolševníkem obecným - recept: hlávkové zelí, 4 brambory, červená řepa, mrkev, petržel, dvě cibule, dva šálky mladých lístků bolševníku, česnek, 3 lžíce másla trocha rajčatového protlaku, 200 ml kysané smetany, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru, bobkový list, nové koření, pepř (kuličky), 1 lžíce petrželky. Pokrájené zelí a brambory vaříme 15 minut.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3894
Smažené květy bolševníku obecného - recept: Čerstvě natrhané řapíky spaříme vodou, osolíme a obalíme jako řízek.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3914
Vaječná poupata s květem blatouchu - recept: Hrst nerozvinutých poupátek blatouchu, jarní cibulku, dvě vejce, olej, sůl. Zprudka osmažíme cibulku, přidáme květy blatouchu, lehce osmažíme, přidáme vejce, osolíme, podáváme.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3491
Bylinkové máslo s bederníkem - recept: 80 g másla, 1 malá cibulka, lžíce bedrníku, petrželky a kopru, sůl, pepř, pár kapek citronové šťávy a sójové omáčky. Bylinky pokapeme citronovou šťávou a sójovou omáčkou a vetřeme do másla, osolíme, opepříme a dáme do chladničky ztuhnout. Použijeme jako pomazánku na chlebíčky.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3528
Rajčatový salát s bedrníkem - recept: 0,5 kg rajčat, 2 hrnky listů bedrníku, 1 mozarella, 1 cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce jablečného octa, bazalka, oregano, sůl pepř. Suroviny smícháme a necháme odležet v chladu cca 30 min.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3743
Pomazánka z anděliky lékařské - recept: Andělská pomazánka: Hrst jemně nasekaných listů anděliky, hrst pažitky, jedna kostka tvarohu, sůl, pepř. Suroviny smícháme a mažeme na chleba. Pozor! Nadměrná konzumace může vyvolat u citlivých jedinců fototoxickou reakci.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3732
Mangoldová kaše s vařeným květákem - recept: květák uvaříme do středně tvrda, vytáhneme, omastíme rozpuštěným máslem. Listy mangoldu dusíme 10 minut, umeleme, vložíme do uvařené kaše z ovesných vloček. Podle potřeby zředíme vývarem z květáku. Osolíme, okořeníme majoránkou, česnekem, solí. Omastit máslem, květák na míse obložíme mangoldem.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 5500
Dušený mangold s bramborem - recept: Listy otrhat ze stvolů-vyprat-a dát vařit do slané vody-pak scedit a umlít na masovém strojku. Na másle osmažit cibulku dosklovita, přidáme mangold, pokrm zahusttíme strouhanou houskou, vmícháme celá vejce a na závěr přidáme utřený česnek se solí. Podáváme s bramborami, špagetami nebo co máme rádi :-)
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 6213
Mangoldový špenát - recept: mangoldové listy omyjeme, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Vyjmeme je, vodu z mangoldu si ponecháme a listy umeleme na masovém mlýnku. Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmažíme na světlou jíšku, podlijeme mlékem a trochou vody z mangoldu, dobře rozšleháme a povaříme v hustší omáčku. Přidáme mangold, utřený česnek, osolíme a opepříme, krátce podusíme a vmícháme rozšlehané vejce, provaříme a podáváme.
- křehké cévy, fragilita kapilár, zpevnění cévní stěny - pružnost, pevnost cév
- ateroskleróza, arterioskleróza, zvápenatění tepen
- prevence rakoviny, prevence nádorů
- chudokrevnost, anémie, blednička
- deprese
- poruchy nálady - rozlada
- klimakterium
- soustředění, paměť
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 11651
Smažené květy bezu černého, kosmatice v pivním těstíčku - recept: čerstvě otrhané květy černého bezu omýt pod tekoucí vodou, nechat v sítu okapat.
Připravíme těstíčko: do mísy nalijeme pivo, ve kterém rozšleháme vejce. Přisypeme polohrubou mouku, mletý zázvor, sůl, pepř 4 barev nebo jiné koření dle chuti. Směs dobře promícháme. Těstíčko musí být husté, ale tekoucí (někdy přidávám i strouhaný sýr). Na pánvi si rozpálíme olej, květy namočíme do těstíčka a vkládáme na rozpálený olej. V této chvíli teprve odstřihnu ty tlustší stonky . Smažíme dozlatova. Usmažené hned vyjmeme z oleje a necháme na papírové utěrce okapat. Podáváme je teplé.Studené už nejsou tak křupavé.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 5023
Celerový steak: celer nakrájíte na dvou až tří centimetrové plátky, den dopředu doporučuji naložit olivový olej, koření dle chutí, může být třený česnek. Připravíme na grilu, nebo na pánvi, přidáme výhonky smrku dle chuti a osmažíme, či opečeme na kamenném grilu. Podáváme k masu, k rybě, nebo s kuskusem.
- poruchy erekce, potence
- detoxikace organismu
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch (Bylinkový doktor)
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 3692
Gratinované topinambury s cibulí – recept, postup přípravy: troubu si zahřejeme na 160 - 180°C a pánev zahřejeme na mírném ohni. Cibuli opékáme na oleji asi 10 minut. Přidáme ke směsi ještě cukr, tymián, balzamikový ocet a vše 2 minuty prohříváme. 6 zapékacích nádobek vymažeme máslem, smetanu a muškátový oříšek přivedeme k varu a ihned odstavíme. Do zapékací nádoby navrstvíme topinambury, zapékací směs, česnek, sůl a pepř. Vše přelijeme smetanovou směsí, poklademe navrch kozím sýrem a tymiánem. Pečeme po dobu asi ¾ hodiny, aby topinambury změkly.