Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
1 1 1 1 1 Hodnocení 3.98 (64 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Spanakopita - kopřivový dort na řecký způsob - recept postup návod příprava suroviny ingredienceV tomto receptu si můžete vyhrát s náplní - můžete vynechat rýži, vejce i vše ostatní kromě samotných bylin, ale následující směs mám nejraději. Je chuťově bohatá, aromatická a vypadá lahodně. Předpřipravené lístkové těsto se prodává zmražené ve většině prodejen s potravinami. Je třeba, aby před použitím zcela rozmrzlo na pokojovou teplotu. Dávejte pozor při přípravě kopřiv, které žahají až do doby, než je uvaříte.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (3 hlasů)

bylinkova polevka sedmibylinna polevka pro dlouhy zivotTato vysoce výživná a posilující polévka je vynikajícím vývarem zejména pro ty, kdo jsou nemocní nebo se zotavují z nějaké nemoci. Je to skvělý recept, do kterého je možné přidat libovolný počet posilujících nebo adaptogenních bylin. Kdykoli je to možné, používejte čerstvé bylinky, ale pokud je nemáte k dispozici, poslouží vám jejich sušené nakrájené kořeny. Tuto polévku je možné připravit také se základním kuřecím vývarem.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Špenátová polévka s bylinkami: na másle orestujte nakrájenou cibuli a po chvíli přidejte česnek. Krátce ho ještě opečte spolu s cibulí a pak vše zalijte vývarem. Přidejte nakrájenou bramboru a polévku přiveďte k varu. Vařte ji asi 10 minut, pak přilijte mléko spolu s kůrou z citronu. Přiveďte k varu a vmíchejte propláchnutý špenát. Polévku ještě pár minut vařte a pak ji důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Podle chuti ji osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Dozdobte bylinkami podle chuti, před podáváním můžete do polévky přidat kopeček zakysané smetany.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (6 hlasů)

Lichořeřišnicové kapary recept postup návod příprava suroviny ingredienceLichořeřišnicové kapary - recept, postup, návod: ještě zelená semínka lichořeřišnice umyjeme, nasyme do misky, přidáme 1 bobkový list, 4-5 černých pepřů, 3 kuličky nového koření, zalijeme, zasterilizujeme asi 8 minut.

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.50 (4 hlasů)

zmrzlina z bezinek kvetu bezu cerneho recept postup navod suroviny ingredicenceOtrhejte z bezu květy a vložte je do uzavíratelné nádoby, zalijte mlékem a smetanou na šlehání. Kdo chce opláchne, kdo neoplachuje, má více bezové chuti (ale taky pylu, takže alergici, bacha.) Protřepejte, aby se důkladně obalily a nechte v lednici nejméně 24 hodin, klidně ale dva dny. Čas od času možno protřepat. Bude se zdát, že květy nasály všechnu tekutinu a vznikla podivná koule. Nic nevadí, pak to přes plenu nebo jiný hadřík zase všechno vymačkáte.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.39 (18 hlasů)

bezinky bez cerny kulicky kompot stava vino liker pomazanka recept postup navod priprava suroviny ingredienceTvaroh s bezinkami - recept: bezinky zbavte stopek, operte a nechte okapat. Nasypte je do hrnce a zalijte vodou. Přidejte med a citronovou šťávu a vše společně svařte. Poté odstavte z plotny a nechte vychladnout. Vyšlehejte tvaroh s mlékem, rozdělte do misek, přelijte bezinkovou směsí a vložte na pár minut do chladničky. Poté dozdobte lístečky meduňky a můžete podávat.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.25 (4 hlasů)

bezinky bez cerny kulicky kompot stava vino liker pomazanka recept postup navod priprava suroviny ingredienceKrupičná, krupičková kaše s bezinkami, kuličkami bezu černého - recept: uvařte krupičkovou kaši běžným způsobem podle Vašeho zvyku. Bezinky omyjte a otrhejte. Vložte do hrnce a přidejte cukr, množství odhadněte podle chuti. Povařte a směsí přelijte krupičkovou kaši.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jamajské rýže s červenými fazolemi a rýmovníkem - recept: rozmačkaný česnek osmažíte v oleji, přidáte rýži, krátce necháte zpěnit. Přilijete kokosové mléko a vodu, osolíte, přivedete k varu a občas zamícháte. V kokosovém mléce se rýže nevaří tak snadno jako ve vodě. V případě pochyb přidejte raději ještě trochu vody, aby se nepřipálila.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.80 (5 hlasů)

Mátové čatní - recept: Všechny přísady dáme do mixéru a mixujeme, dokud z nich není hladký krém. Podáváme při pokojové teplotě.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Sendvič s potočnicí lékařskou - recept: Oba krajíce chleba potřeme majonézou, na jeden krajíc položíme kolečka vajec a plátky rajčat, osolíme a opepříme, posypeme nasekanou potočnicí, položíme na něj druhý krajíc chleba, přitiskneme a napříč rozkrojíme. 

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Kuře s rajčaty a bazalkou - recept: Troubu předehřejeme na 180°. Porce kuřete osolíme, opepříme a vložíme do hrnce, aby ležely pěkně vedle sebe. Do mezer mezi porce dáme bazalku a rajčata. Posypeme česnekem a papričkou čili a všechno pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby, pečeme asi 1,5 hod. Po polovině této doby rajčata jednou promícháme. Ke konci pečení přidáme cizrnu. Kuře je hotové, když je kůže pěkně křupavá a maso se odděluje od kosti. Jako příloha se hodí brambory

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Plněné bramborové placky se zvonečníkem klasnatým - recept: 4 velké ve slupce uvařené brambory, 2 lžíce mléka, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 nadrobno nakrájená cibule, 2 g másla, jedno nastrouhané jablko, hrnek listů a květenství zvonečníku, sůl, pepř olej na opečení.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Bylinková polévka ze zvonečníku klasnatého - recept: 200 g nadrcené mouky ze zrna, 2 l vody, 2 cibule, 2 stroužky česneku, kmín, sádlo, sůl, pokrájené kořeny lopuchu, hrst pokrájených lístků popence, kopřiv a zvonečníku. Mouku namočíme přes noc, vaříme vše dohromady, na konci přidáme byliny a omastíme sádlem. 

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Kaše ze zblochanu vzplývavého - recept: Z obilek uvaříme kaši, nejlépe v mléku nebo ve vodě. Ochutíme skořicí, povidly, strouhanými jablky nebo mákem.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Salát z vrbky úzkolisté - recept: Mísa mladých vrcholků vrbky, 50 g lískových oříšků, 2–4 vejce, sůl, pepř, trocha rozpuštěného másla. Vrcholky vrbky vaříme 5–10 minut v osolené vodě se lžící citronové šťávy. Lískové oříšky opražíme a podrtíme. Vejce uvaříme natvrdo. Vrcholky vrbky osolíme, opepříme, polijeme rozpuštěným máslem a posypeme rozdrcenými oříšky a nadrobno nakrájenými vejci. Podáváme s chlebem.