Zpracování
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 15399
Bezinkový burčák - postup: vodu svařit s cukrem a dle chuti citron nebo citronová štáva. Do horkého roztoku vložit květy bezu černého a do tepé směsi (max. cca. 20-30°C !!!, ne více!!!) pak droždí. Míchat průběžně a do 4 dnů zcedit, pokud tu dobrotu nevypijete dříve.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 10941
Květy bezu přelijeme vodou a jablečnou šťávou a pak necháme celý obsah 24 hodin odstát. Přes sítko budoucí likér přecedíme a vzniklou tekutinu doplníme o šťávu z čerstvého citronu, cukr a vodku. Vše dobře rozmícháme do úplného rozpuštění cukru. Minimálně 1 týden necháme odstát.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5285
Pampeliškové kapary - recept: Ve nenečištěné přírodě nasbíráme množství mladých pevných pampeliškových poupat odpovídajících velikosti skleniček, které budeme plnit. Poupata omyjeme, po vrstvách pěchujeme do nádoby a přiměřeně prosypáváme solí. Lehce zasypeme i hořčičným semínkem a zalijeme horkým octem. Zavíčkujeme a necháme několik dní uležet. Podáváme jako kapary pravé. Do salátů, do omáček, k pizze, těstovinám.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6273
Česnekový sirup - výroba: pomocí lisu nebo mixéru najemno rozmačkejte stroužky česneku. Česnek vložte do skleněné nebo porcelánové misky a přidejte jablečný ocet s medem. Celé zamíchejte. Směs přelijte do skleněné uzavíratelné nádoby a dejte do chladničky na 5 dní. Každý den však směs na chvíli z chladničky vyjměte a dobře ji promíchejte. Po 5 dnech je váš sirup hotový.
- bakteriální nemoci
- vysoký LDL cholesterol
- imunita
- vysoký krevní tlak
- prevence chřipky, angíny, nachlazení
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 91621
Rýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku - recept, návod VAŘENÉHO SIRUPU: den před samotným vařením sirupu je potřeba připravit odvar. Neumyté lístky rýmovníku spolu s plátky dobře očištěného citrónu (či jiného citrusu) vložte do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte stát.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 11622
Šípkový sirup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience: níže uvedenou směs nechejte vyluhovat 4 týdny, pak ji slijte a zřeďte 0,4 l vody (převařené a vychladlé). Pro zdraví byste měli vypít jednu likérovou skleničku denně.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 11100
Šípková marmeláda - příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí. Nejlépe tak, že suché a ještě pevné plody promneme v kuchyňské utěrce. Pak šípky omyjeme. Šípky rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a drobné pecičky a dobře opereme. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a na mírném ohni asi 30 minut vaříme.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 56626
Kaštanová mast - výroba, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience. Kaštany mají dobré účinky na lokální otoky a záněty - hlavně po operacích a úrazech. Dále jsou vhodné při léčbě žilních onemocnění dolních končetin (varixy = křečové žíly). Tento hnědý plod jírovce maďalu obsahuje látku zavanou aescin. To je příčina, proč se nám po aplikaci masti ulevuje. Plody kaštanu jsou pro člověka jedovaté, proto se nesmí užívat vnitřně.
- zranění a bolesti pohybového aparátu - podvrtnutí, bolesti šlach, vazů
- bolesti svalů
- bolesti kloubů
- hemoroidy, městky
- chroniká žilní nedostatečnost, "neprokrvené kočetiny" (projevuje se: tupá bolest nohou, záněty, otoky nohou, svědění kůže, kožní vředy
- revma, revmatoidní artritida
- akné, záněty kůže
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 72624
Višněvského mast, višněvského balzám, višňák, černá mast se dělá ve dvou variantách, z nichž jedna obsahuje peruánský balzám a ve výsledku je tekutá (višněvského roztok) a voní po třešních a ta druhá varianta je pak s pixem (bukový dehet), je mnohem hustší, spíše už jako višněvského mast a „voní“ po uzeném. Obvykle ta tužší a smradivější varianta je více oblíbená. Někdy se také můžeme setkat s názorem, že správný višňák je vždy tekutý, ale není to pravda.
- desinfekční účinek
- léčba zánětu
- kožní záněty (akné)
- záděry nehtů
- akné, nežit (furunkl, karbunkl), komedon
- hlíza (absces)
- flegmóna
- nežit
- zánět podpažních žláz (hidrosadenitis axillaris)
- zánět křečových žil (varikoflebitis)
- infekované kožní vředy
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 14901
RYBÍZOVÝ LIKÉR: bobulemi rybízu plníme čistou vymytou a vysušenou aspoň litrovou láhev až do půlky. Zalijeme vodkou, zazátkujeme a dáme do chladné spíže. Cca na 2-3 týdny ale i déle. Pak scedíme rybíz přendáme do krabičky a zasypeme cukrem. Na litr se dáva tak 300-400 g cukru, ale můžete to udělat i méně sladký. Produkt se dá do ledničky na cca. 1-2 dny. Pustí štávu, vylisujeme, smícháme se základem (viz výše), necháme uležet. Za několik dní můžeme pít. Dobrou chuť! :)
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 12350
Bezový ocet, bezinkový ocet - recept: květy bezu černého (bezinek) opláchneme a necháme oschnout, poté je nasypeme do větší sklenice a zalijeme octem tak, aby byly celé potopeny. Sklenici zakryjeme a umístíme na dva až tři týdny do chladu. Ocet následně scedíme přes plátýnko do lahví a ty pečlivě uzavřeme. Ocet využijeme u hořečnatých onemocnění dětí, kdy jim můžeme octem potírat dlaně a chodidla.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 13889
Bezová sodovka, limonáda z květu bezu černého, bezinek - recept: cukr a vodu svaříme a necháme vychladnout. Nalijeme do okurkové sklenice a přidáme oloupaný a na kolečka nakrájený citron a květy černého bezu. Hrdlo přikryjeme papírovým ubrouskem, ten převážeme, a sklenici postavíme na okno. Za čtyři dny dojde k mírnému zkvašení, což znamená, že je sodovka připravená k pití.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 23098
Bezinkové víno (víno z květu bezu černého, bezinek) - recept: natrhejte půl igelitové tašky květů. Pozor na mšice! Naplníme do sklenic od okurek, zasypu 0,5 kg cukru, zalijeme vodou a uzavřeme. Do skleničky dáme pár lžic cukru, deci vody, rozpustíme, trochu prohřejeme a nasypeme sušené vinné kvasnice. Když začnou šumět, nalijeme je do sklenice a necháme pokračovat v bohulibé činnosti přeměny cukru na alkohol. Za 1-2 dny přes cedník přelijeme do 5 l demižonu, přidáme rozpuštěného dalšího 0,5 kg cukru, vymačkáme 1 citron, dolijeme vodou.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 17867
Bezový čaj, bezinkový čaj, čaj z květu bezu černého, bezinek: do hrníčku dáme 2 lžičky sušených bezových květů, přelijeme je vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat. Nálev slijeme a můžeme pít. Bezový čaj je skvělý v tom, že je sám o sobě nasládlý a není třeba jej doslazovat. Hodí se pít preventivně (skleróza), ale výborný je v boji proti virózám a při horečkách.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 27162
Bezinkový likér, likér z květu bezu černého - postup: Květy bezu přelijeme vodou a jablečnou šťávou a pak necháme celý obsah 24 hodin odstát. Přes sítko budoucí likér přecedíme a vzniklou tekutinu doplníme o šťávu z čerstvého citronu, cukr a vodku. Vše dobře rozmícháme do úplného rozpuštění cukru. Minimálně 1 týden necháme odstát.