bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
4.88888888889 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.89 (9 hlasů)
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)

levandulova limonada recept postup navod priprava suroviny ingredienceLevandulová limonáda - recept: přiveďte k varu 3 hrnky vody a nechte chvíli vychladnout. Touto vodou zalijte sušenou levanduli a přidejte med. Nechte luhovat asi 20 minut. Šťávu sceďte. Přilijte citronovou šťávu a zbylou vodu, dobře promíchejte. Dejte vychladit a podávejte ve džbánku nebo karafě. Sklenice můžete ozdobit plátky citronu. Levandulová limonáda nebude mít jasně fialovou barvu. Pokud chcete, můžete ji obarvit přírodním barvivem nebo pro lepší dojem stačí ozdobit limonádu větvičkou levandule.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (5 hlasů)

bezovy bezinkovy liker liker z kulicek bezu cerneho recept postup navod vyroba suroviny 2Bezinkový likér - recept: Nechte šťávu s cukrem povařit, až se cca 1/2 litru odpaří, přidejte kávu. Roztok musíte přecedit přes jemnější sítko, nechte trochu zchladnout, přidejte rum, nalijte do lahví. Osobně nechávám likér trochu "dozrát", vy nemusíte. Likér držte v chladném místě, např. ve sklepě. Chladnější je i chutnější. Budete-li chtít změnu, přidejte anýz.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

bezinky bez cerny kulicky kompot stava vino liker pomazanka recept postup navod priprava suroviny ingredienceBezinkový kompot, kompot z kuliček bezu černého - recept: bezinky odstopkujte a očistěte. Vložte je do sklenic a prosypte cukrem. Nechte odstát jeden den. Druhý den ke slehlým bezinkám přidejte další plody a znovu zasypte cukrem. Nechte den odstát a třetí den doplňte sklenice docela plody a cukrem, uzavřete sklenice a sterilujte 13 minut při teplotě 80 °C.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)

bezinky bez cerny kulicky kompot stava vino liker pomazanka recept postup navod priprava suroviny ingredienceBezinková šťáva s vanilkou - recept: odstopkované a očištěné bezinky vložte do nádoby a zalijte horkou vodou, přisypte kyselinu citronovou a nechte jeden den odstát. Druhý den přidejte hřebíček, vanilku, cukr a vařte 20 minut. Nechte vychladnout a přelijte do uzavíratelných lahví. Uchovávejte v chladu.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

bezinky bez cerny kulicky kompot stava vino liker pomazanka recept postup navod priprava suroviny ingredienceVánoční bezinkové víno - recept: odstopkujte a očistěte bezinky, vložte je do hrnce, přilijte vodu a nechte 15 minut povařit. Poté přidejte hřebíček, pepř a nové koření a vařte dalších 15 minut. Směs přeceďte, zasypte cukrem a vařte dalších 10 minut. Odstavte z plotny a nechte zchladnout. Do vlažné tekutiny přidejte droždí a nechte odstát jeden den. Druhý den zamíchejte a nechte další den kvasit. Třetí den přeceďte do velkého demižonu, převažte plátýnkem a nechte v teple pár dní stát. Poté stočte do vhodných lahví.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (5 hlasů)

bezinky bez cerny kulicky kompot stava vino liker pomazanka recept postup navod priprava suroviny ingredienceBezinko-kávový likér - recept: Bezinky operte a odstopkujte. Vložte do hrnce, přilijte vodu a nechte vařit asi 20 minut. Šťávu přeceďte, přidejte cukr a znovu povařte 20 minut. Poté přidejte vanilkový cukr a kávu a vařte ještě 5 minut. Odstavte, odstraňte případnou pěnu a nechte zchladnout. Do chladné tekutiny vlijte ještě rum, nebo vodku, promíchejte a slijte do vhodných lahví. Uskladňujte v chladničce.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

bezinky bez cerny kulicky kompot stava vino liker pomazanka recept postup navod priprava suroviny ingredienceSladká pomazánka z kuliček bezu černého (bezinek) a jablek - recept: jablka oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do hrnce, přisypte cukr a chvíli vařte. Po 10 minutách přidejte na kousky rozlámanou čokoládu na vaření a šťávu z bezinek. Povařte asi 5 minut a vmíchejte kyselinu citronovou. Horkou směsí naplňte skleničky, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uchovávejte v chladničce.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Želé z vonné pelargónie - recept: listy muškátu se omyjí. Vloží se do mísy, přidá se zázvor, víno, voda, jablečná a citrónová šťáva, promíchá, zakryje a nechá se přes noc vylouhovat. Tekutina s listy se pak zahřeje ve vhodné nádobě až k bodu varu, pak se scedí. Poté se podle pokynů na balení svaří s želírovacím cukrem. Horká tekutina se nalije do skleniček, ihned se uzavřou a překlopí dnem vzhůru. Recept lze použít i pro jiné silně vonící bylinky, například pro levanduli.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Fialkový, violkový sirup, sirup z fialky, violky - recept: působí blahodárně při zahlenění průdušek a při kašli. Z 50 g květů odstraňte zelený kalíšek, spařte je 100 ml vroucí vody a nechte stát 24 hodin, potom přeceďte přes plátno. V nálevu rozpusťte 150 g cukru a 20 minut zahřívejte. Opět přeceďte přes plátno. Užívejte 1 čajovou lžičku 3x denně.

  • bronchitida, zánět průdušek
  • kašel
  • zahlenění
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Mastička na omrzliny: hrst květů měsíčku lékařského nakrájejte nadrobno a dejte do 200 g roztaveného sádla. Sádlo dejte vzkypět a přikryté nechte do druhého dne odstát. Ráno opět sádlo roztavte a přefiltrujte přes plátno. Mastí potírejte postižená místa.

  • omrzliny
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Jetelová mast: 1 den zavadlé květy jetele zcela zalijeme olejem a macerujeme ve vodní lázni po dobu 4 hodin. Voda se nesmí vařit. Pote necháme macerat zchladnout, přefiltrujeme a zahustíme například včelím voskem v množství 7g na 56 ml macerátu nebo cca 25 g emulgačního vosku cetearyl alkohol na 75 ml macerátu. V tomto postupu se využívá tzv. macerace za tepla. Květy se mohou macerovat v oleji i za studena po dobu 6 týdnů pri pokojové teplotě.

Zdroj: www.mishabeauty.org 

  • špatně se hojící rány
  • zatvrdliny
  • praskliny rtů a kůže,
  • jizvy prsou, prsní jizvy
  • staré boláky
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Přesličková tinktura: 10 g čerstvé přesličky rolní dejte do 50 g pravé režné, 14 dnů nechte vyluhovat na okně, na slunci. Denně směsí zamíchejte nebo ji protřepejte. Nakonec ji sceďte a přefiltrujte. Nohy řádně omyjte, osušte a pak do nich vetřete tinkturu. Pro její lepší vstřebání je možné nohy jemně ovázat plátnem nebo si obléci bavlněné ponožky.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Bylinkový ledový čaj - recept: vroucí vodou zaliji bylinky, nechám zchladnout a přidám na plátky pokrájený citron, snítky zelených bylin a led.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Aloe vera nápoj s malinami a mangem - recept: Oloupejte mango, pomeranč a meloun a vložte do mixéru. Přidejte maliny a šťávu, nebo gel z aloe vera a vše důkladně promixujte.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Aloe vera nápoj s červenou řepou a jablkem - recept: oloupejte červenou řepu, rozčtvrťte jablka a odstraňte jádřince. Řepu i jablka vložte do odšťavňovače. Pokud použijete gel z aloe, vložte jej do odšťavňovače také, případně do získané šťávy z řepy a jablka vmíchejte šťávu z aloe vera a nastrouhaný křen. Podle potřeby dochuťte solí.