Byliny vhodné v těhotenství nevolnost hemoroidy křečové žíly pálení žáhy únava usnadnění poroduV období těhotenství je potřeba vyhýbat se více než kdy jindy lékům, chemickým látkám (vč. alkoholu a látkám obsaženým ve vdechovaném kouři z tabáku, chemikálie z čistících prostředků, ...) a také některým bylinám. Toto doporčení je velmi důležité hlavně v prvním trimestru těhotenství, kdy se vyvíjí hlavní systémy lidského plodu.


Účinky rostliny:

Před otěhotněním

POMOC S OTĚHOTNĚNÍM

U bylinek pro podporu otěhotnění je nutné myslet na to, že většina není vhodná k užívání v těhotenství, proto je lepší je před ovulací, nebo po proběhlé menstruaci vysadit. Možností je také užívat byliny po určitou dobu (dva měsíce) a chránit se, poté po vysazení začít s nechráněným stykem.

V těhotenství

PROTI POTRATŮM

Při hrozícím potratu je nutné řídit se především pokyny ošetřujícího lékaře, o použití jakýchkoliv bylinek je nutné se s ním předem poradit. Důležité je zůstat v klidu, nestresovat se, jíst pouze lehká jídla a hodně odpočívat.

ZMÍRNĚNÍ TĚHOTENSKÉ NEVOLNOSTI

Nazývají se sice ranní nevolnosti, ale někdy můžou přetrvávat celý den. Většinou po třetím měsíci zmizí. Podílí se na nich hormonální změny v organizmu, můžou být ovlivněny i poklesem hladiny cukru v krvi (při dlouhém hladovění). Kromě bylinek je dobré se řídit obecnými doporučeními ohledně stravy v 1. trimestru. Doporučeno je jíst malé porce a často; pestrou stravu - jogurty, müsli s oříšky a mandlemi, celozrnné pečivo, zeleninová jídla apod., vyhnout se smaženým pokrmům. Samozřejmě nejíst za dva. Ranní nevolnosti může ovlivňovat i nedostatek vitamínu B6.

NA PÁLENÍ ŽÁHY

NA TRÁVICÍ POTÍŽE

PROTI ZÁCPĚ

Je dobré hodně pít, nejraději čistou vodu, jíst dostatek vlákniny (celozrnné pečivo, zelenina),vynechat škroby a přidat sušené i čerstvé švestky a meruňky. Výrazný efekt má olivový olej - jí se 1 polévková lžíce denně ráno po probuzení (může jít o pečivo namočené v tomto oleji).

KŘEČOVÉ ŽÍLY

Vyvarujte se dlouhého stání, přidat vitamín C a rutin (v pohance). K dalším vhodným potravinám patří - citron, grapefruit, pomeranč.

HOREČKA A PRŮJEM

ÚNAVA

Je nutné se uvědomit, že tělo v období těhotenství, zvláště na jeho začátku, potřebuje daleko více odpočinku. Proto je primární mu ho dopřát a nenahrazovat kvalitní spánek jakýmikoliv povzbuzovači. Vhodné jsou proto bylinky pro uklidnění, uvolnění a lepší kvalitu spánku. Ke zmírnění únavy můžou přispět některé vitamíny skupiny B a z minerálů především železo.

OTOKY

HEMOROIDY, HEMEROIDY, ZLATÁ ŽÍLA

Z bylinkového odvaru - připravujeme sedací koupele, nebo obklady.

ZADRŽOVÁNÍ TEKUTIN V TĚLE

PŘI NACHLAZENÍ

 

Ovlivňující porod a dobu poporodní

USNADNĚNÍ PORODU - UŽÍVÁME PŘEDEM

Bylinky se začínají užívat přibližně 4 týdny před předpokládaným termínem porodu.

USNADNĚNÍ PORODU - UŽÍVÁME PŘÍMO V PRŮBĚHU PORODU

Bylinky není vhodné užívat příliš dopředu, lze je pít pár dní před porodem nebo přímo při porodu. Předčasně mohou vyvolat porod.

Později po porodu

POPORODNÍ DOBA - ZASTAVENÍ KRVÁCENÍ A ZAVINUTÍ DĚLOHY

Zde se uplatňují bylinky zastavující krvácení a podporující zavinutí dělohy.

PODPORA TVORBY MATEŘSKÉHO MLÉKA

Bylinky je nutné brát jako DOPLNĚK pro podporu laktace, nemohou nahradit správnou techniku kojení, častý kontakt s miminkem a další podmínky pro plné dlouhodobé kojení. Bylinky lze začít užívat 2-4 týdny před porodem.

ZASTAVENÍ KOJENÍ

  • šalvěj,
  • máta peprná,
  • olše lepkavá