bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.20 (5 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.44 (18 hlasů)

Křídlatka receptyKřídlatka japonská je léčivá rostlina, která ač "japonská" roste hojně v ČR. Často ji nacházíme  cest nebo na březích potoků, říček, řek a rybíků. Křídlatká má asi 25 léčivých účinků na lidské zdraví. Pro uzdravující účinky sbíráme kořen. Děláme z něj tinkturu (podle receptu zde: www.UcinkyTinktur.cz). Všechny účinky křídlatky japonské na lidské zdraví jsou uvedené zde. Křídlatka má ale uplatnění v léčbě plísňových chorob jiných rostlin (odvar z nati, aplikace na nemocnou nať a půdu ze sprayové láhve) a také ji můžeme využít v kuchyni. Chutná mírně kysele, její chuť se podobá rebarboře. Co z ní můžeme vyrobit?

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Křídlatka receptyKřídlatkové itadori aneb křídlatka po japonsku - postup: Oloupeme křídlatku směrem od kořene (je to tak jednodušší). Oloupeme všechnu pokožku! Uvařte křídlatku. Pokud jí máte hodně, připravujte v dávkách. Jakmile křídlatka změní barvu z tmavě zelené na "zelený čaj", měla by být dostatečně uvařená. To by mělo trvat asi 2 minuty pro tloušťky uvedené na obrázku výše (na obrázky se určitě podívejte, je tam vidět i ta změna barvy).

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Křídlatka receptyPampeliškovokřídlatkové mufiny - recept: Odstřihněte špičaté vrcholky výhonků křídlatky a rozdrťte. Smíchejte mouku, pampelišky, prášek do pečiva a sodu v malé misce. Vyšlehejte máslo a hnědý cukr do pěny. Rozbijte vejce jedno po druhém a pak přidejte vanilku. K této směsi střídavě přidávejte zakysanou smetanu a suché přísady do směsi, nemíchejte, opatrně přehrnujte. Přidejte křídlatku a rozdělte těsto do tukem vymazaných formiček na mufiny (nebo u nás košíčků). Pečeme při 175° C 15 až 20 minut, dokud mufiny nejsou upečené i v prostředku.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Křídlatka receptyKřídlatkové víno - recept: Dejte křídlatku do scezovacího sáčku a dejte sáček do sterilní nádoby. Přiveďte vodu, cukr, pomerančový džus a živiny pro kvasinky do varu a nalijte do sáčku v nádobě. Nechte stát zakryté, do vychladnutí. Aktivujte vinné kvasinky a přidejte jej do nádoby. Nechte nádobu zakrytou asi týden, až se fermentace trochu sníží. Přelijte do demižónu. Postupujte jako u ostatních vín - ale pokud si víno ​​zachovává zářivou růžovou barvu, stabilizace siřičitanem při stáčení způsobí že tento odstín zmizí.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Křídlatka receptyJoeův křídlatkový salát - recept: Řezovou stranou česneku potřeme povrch velké mísy a česnek odložíme. Dáme olej, med, zázvor a sojovou omáčku do misky a ušleháme. Přidáme křídlatku, mandle, mrkev a houby, opět promícháme a dáme vychladit. (Můžeme také oddělit mandle a vmíchat naposled.)
Podáváme na listovém salátu s trochou strouhané mrkve nahoře pro kombinaci barev. (Nejlépe nastrouhat trochu mrkve přímo na salát.) Ozdobíme listy česnáčku a fialkovými květy.

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Křídlatka receptyKřídlatková kůže - recept: 1. Dáme nakrájenou křídlatku a vodu do velkého hrnce a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a dusíme 10 minut, často mícháme. Křídlatka změní barvu na světle zelenou a jak se vaří začne se rozpadat. 2. Přidáme cukr a vaříme další 3 minuty. Sundáme z tepla. 3. Rozmělníme dušenou křídlatku na kaši a necháme ji vychladnout. Rozprostřeme pyré do vrstvy asi 0,3 cm tlusté na zásobník dehydrátoru nebo na plech. Sušíme při teplotě asi 65 ° C až do změny barvy na tmavší zelenou a ovocná kůže je na dotek suchá, nebo se řiďte pokyny výrobce dehydrátoru.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Křídlatka receptyKřídlatková vodka - recept: Nasbíráme výhonky křídlatky a nakrájíme na 3 cm kousky, pak vložíme do 1 l sklenice. Přidáme cukr a vodku a utěsníme. Dobře protřepáme a necháme alespoň 3-4 týdnů. Přecedíme zpět do láhve přes mušelín a umístíme na chladném a tmavém místě po dobu 3 měsíců.

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Křídlatka receptyKřídlatkový tvaroh - recept: Ve středně velké pánvi rozpusíme máslo na mírném ohni . Přidáme všechny ostatní ingredience a rozšleháme. Dále zahříváme, za stálého míchání, až směs zhoustne. Pokud chceme zjistit, jestli je dost hustá, vytáhneme lžičku a píchneme do toho prstem. Nalijeme tvaroh přes síto do čisté nádoby. Zakryjeme a necháme vychladnout. Vydrží v lednici po dobu jednoho týdne nebo tak nějak.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Křídlatka receptyNa křídlatkové želé budete potřebovat: 4 šálky vody, 8 šálků nasekaných stonků křídlatky japonské, bez listů, Postup: 1. Dáme vodu a stonky křídlatky do velkého hrnce. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a vaříme 10 minut. Necháme směs vychladnout, přecedíme přes plátno a necháme okapat asi hodinu nebo dvě. Musíme dostat 3 1/4 šálku křídlatkové šťávy.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Křídlatka receptyKřídlatkové muffny - recept: 1. Předehřejeme troubu asi na 160 °C, připravíme si košíčky na mufiny. 2. V hrnku smícháme půl šálku cukru (druhá půlka přijde smíchat s moukou), nasekané stonky křídlatky, vodu a citronovou šťávu. Vaříme na mírném ohni po dobu 10 minut, často mícháme. Dušenou křídlatku necháme vychladnout. Množství by mělo být asi jeden šálek. 3. Ve velké míse rozšleháme vejce s olejem a přidáme dušenou křídlatku. 4. Smícháme nebo přesijeme dohromady mouku, druhou půlku šálku cukru, prášek do pečiva, jedlou sodu a skořici. Vmícháme do tekuté směsi v míse, ale nemixujeme. 5. Naplňíme muffinové košíčky asi do 3/4. Pečeme 24 až 28 minut, dokud povrch těsta pruží. Ochladíme a podáváme s máslem.

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Křídlatka receptyKřídlatkový koláč quiche - recept: připravte těsto. Vymíchejte vejce a smetanu dohladka, přidejte sýr. Nakrájejte křídlatky na 1 cm dlouhé kousky, naskládejte na těsto. Nalijte vaječnou směs a pečte při 175-190 °C v troubě.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Křídlatka receptyKřídlatková polévka - recept: Křídlatka japonská má pikantní, ostrou chuť podobnou rebarboře, jen lepší. Nejlepší je rostliny sbírat když jsou stonky kolem 20 cm vysoké. Vyšší stonky, do 30 cm vysoké mají tvrdou slupku, které se musí odstranit. Menší rostliny poskytují méně jídla. Ujistěte se, že jste se zbavili všech listů, které jsou k jídlu příliš houževnaté.

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mrkvový koláč s křídlatkou japonskou - recept, postup: Našleháme olej, cukr a vejce, dokud se všechen cukr nerozpustí. Přimícháme křídlatku a strouhanou mrkev, všechny suché přísady a promícháme. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy srnčí hřbet a dáme do trouby předehřáté na 170 ° C. Pečeme asi 60 minut, dokud nezezlátne a na špejli se nechytá těsto.
Nechá se vychladnout po dobu 10 minut, pak vyklopí na drátěnou podložku. V případě potřeby se dá zmrazit.

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Doslova "reverse aging", obrací stárnutí. Za tento název vděčí pokrm patrně tomu, že křídlatka obsahuje v poslední době diskutovaný fytoalexin resveratrol. Postup: Lžíce palmového oleje, drcený pepř, čerstvě namletá mořská sůl, nechat na pánvi zavadnout nakrájené listy křídlatky, přidat vařené jáhly (proso). Dobrou chuť :)

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.43 (68 hlasů)

Bezová marmeláda z květu bezu černého - recept postup návod příprava suroviny ingredienceMarmeláda z květů bezu černého - recept, postup, návod, suroviny, ingredience: na výrobu bezové marmelády budete potřebovat 10 středně velkých trsů květů černého bezu černého, 1 sáček přírodního želírovacího prostředku, 200 g krystalového cukru, 200 g přírodního želírovacího cukru, 750 ml převařené vody, šťávu z 1 kusu biocitrónu a menší pečlivě vymyté (nebo vyvařené) zavařovací skleničky s uzávěrem.